Hopp til innhold

Babylon 5

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Babylon 5
Generell informasjon
SjangerScience Fiction
Prod.landAmerikansk
Sesonger5
Episoder110 + 6 filmer
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avArdwight Chamberlain
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)J. Michael Straczynski
MusikkChristopher Franke, Stewart Copeland
Sending
Periode22. febr. 199325. nov. 1998
TV-kanalTNT
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Babylon 5 er en amerikansk science fiction-serie som gikk på TNT fra 1993 til 1998. Pilotepisoden ble vist i 1993. I tillegg til serien på fem sesonger på 22 episoder hver ble det laget seks filmer, flere bøker og en oppfølgerserie.

I Norge ble serien vist på TV 2 i perioden mai 1996 til mars 1999.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Skaper, manusforfatter av 91 episoder, hovedregissør og produsent av Babylon 5 er J. Michael Straczynski. Serien kan sies å være en «Space Opera», men skiller seg ut fra andre serier ved at det er en sammenhengende historie som driver serien fremover. Straczynski hadde handlingen klar før produksjonen begynte; Han ønsket å skape en sci-fi serie for voksne med konsistent teknologi der rollefigurene utvikler seg i takt med historien.

Produksjonsteknisk var Babylon 5 banebrytende ved at den ble filmet i formatet 16:9 (mot normalt 4:3), samt at den var den første sci-fi serien til å ta i bruk datamodellering i mange scener.

Forhistorien[rediger | rediger kilde]

De Første
Lorien var Den Første, og hans folk gikk blant stjernene som kjemper. Hans rase fant Skyggene som de lærte opp, og senere kom andre til. De eldste rasene ble senere kalt De Første, og har nådd fram til et teknologisk nivå som gjør at de nesten kan fremstå som guder. På ett tidspunkt forlater De Første galaksen, men lar Skyggene og Vorlon-rasen bli igjen for å veilede de yngre rasene. Vorlon representerer Orden. Deres filosofi er oppsummert i spørsmålet "hvem er du?", med fokus på identitet. Skyggene representerer Kaos og vil fremme den evolusjonen som bare kan komme gjennom kamp og strid. Deres filosofi går ut fra spørsmålet "hva vil du ha?", med fokus på ambisjon. Vorlonene og Skyggene prøver å lede de yngre rasene fram til storhet, men siden deres respektive filosofier er så ulike, blir de yngre rasene i realiteten spillebrikker i en stor strid der både Vorlon-rasen og Skyggene vil bevise for motparten at deres egen vei er den rette.

Vorlonene bygger et nettverk av sprangpunkter som de bruker til å reise i hyperrommet og besøke mindre utviklede sivilisasjoner. De genmanipulerer mange raser slik at hvis de ser en vorlon, vil de ikke se dens sanne form (egentlig en slags glødende blekksprut), men snarere et engleaktig lysvesen med trekk fra deres egen art. Slik prøver vorlonene å utnytte de religiøse følelsene hos de yngre rasene, men vanligvis viser de seg ikke fram i det hele tatt, og skjuler seg om nødvendig inne i en "møtedrakt" (encounter suit) som fullstendig kamuflerer hvordan vesenet inni ser ut.

Den store krigen
Rundt tusen år inn i vår tidsregning har flere sivilisasjoner, bl.a. Minbar og Centauri, nådd langt i den tekniske utvikling og benytter seg av vorlonenes nettverk av sprangpunkter. En allianse av verdener angriper Skyggene, ødelegger 2/3 av styrkene og fordriver Skyggene fra deres hjemverden Za'Ha'Dum. Denne krigen vil senere bli husket som «Den store krigen».

Earthlings
På jorden går ting sin skjeve gang. Utenomjordiske raser besøker oss med jevne mellomrom og gir opphav til religioner og UFO myter. Enkelte mennesker blir bortført til bruk i forskningsformål, Vorlonene utvikler mennesker med telepatiske evner (dette er det ingen som vet bortsett fra Vorlon-rasen selv), jordboerne plages av overbefolkning, ressurskriser og kriger. FN oppløses og etter Den Tredje Verdenskrig dannes Jordalliansen i 2085. Det er ikke skjedd store teknologiske fremskritt.

Centauri
7. april 2156 kontakter representanter for Centauri jorden og hevder at jorden er en koloni de har tapt kontakt med. Centauri overfører teknologi og leier ut sprangpunkt til menneskene, som senere blir i stand til å bygge sine egne sprangpunkter. Jorden mottar teknologi som det ville tatt 200 år å utvikle og Jorden er klar til å delta i det kosmiske spillet.

Dilgarkrigen
Sjansen byr seg i 2230 da den hensynsløse krigerstaten Dilgar angriper en allianse av mindre sivilisasjoner. Jordstyrkene kommer til unnsetning og utsletter Dilgar. Dette er starten på en optimistisk ekspansjonsperiode og Jorden etablerer seg som en makt å regne med.

Minbarikrigen
Etter Dilgarkrigen er det ytterligere fremgang og jordboernes selvtilitt og arroganse øker. I 2245 bestemmer de seg for å kontakte minbariene. Ved en misforståelse under kontaktforsøket angriper det jordiske skipet minbarienes skip og dreper deres religiøse leder – Dukhat. Minbariene svarer med å angripe jorden, og grunnet sin teknologiske overlegenhet nedkjemper de jordstyrkene og står snart ved den avstand hvor de kan utslette Jorden. I det siste slaget – Battle Of The Line – overgir Minbariene seg plutselig og trekker seg tilbake. Grunnen til at de trekker seg tilbake er at minbariene har gjort en rystende oppdagelse; Minbari-sjeler gjenfødes i menneskekropper når de dør!

Babylon

Krigen mellom mennesker og Minbari slutter året 2247. For å unngå flere kriger bestemmer man seg for å bygge en stor romstasjon i nøytralt område hvor representanter for de forskjellige sivilisasjonene kan møtes og løse konflikter på fredelig måte. Tre forsøk på å bygge en slik romstasjon blir stoppet av sabotasje, den fjerde og største (Babylon 4) forsvinner "i løse lufta" like før den er ferdig i 2254, og den femte og siste blir tatt i bruk i 2257.

Romstasjonen Babylon 5 er om lag 9 km lang og veier 2,5 mill. tonn. Den består av to hoveddeler, en del som roterer for å skape «gravitasjon» og en «fast» del med vektløshet hvor romfartøyer sluses inn og ut. Stasjonen har 65 000 ansatte og 1400 «havnearbeidere», i tillegg kommer diplomatisk personell og en stor koloni av «Lurkers» – løsarbeidere, smuglere, flyktninger, reisende og kriminelle som holder til i stasjonens lavere deler. Til sammen 250 000 mennesker og aliens, alene i natten.

The Gathering – pilotfilm
2257 – dårlig start for stasjonen, Vorlons ambassadør Kosh blir forsøkt forgiftet og stasjonens kommandør Jeffrey Sinclair blir i første omgang beskyldt for drapsforsøket. Narns ambassadør G'Kar spiller også en viktig rolle.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Richard Biggs er Stephen Franklin
Andreas Katsulas er G'Kar
Peter Jurasik er Londo Mollari
Walter Koenig spilte Alfred Bester

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Biroller[rediger | rediger kilde]

I tillegg, spilte flere skuespillere mer enn en mindre rolle i serien. Kim Strauss spilte Drazis ambassadør i fire episoder, sammen med ni andre figurer i ti andre episoder.[1] Andre skuespillere hadde vanskeligheter med å tilpasse seg kostymene som ble brukt for å spille romvesenene. Produsentene brukte derfor den samme gruppen med mennesker (så mange som 12) i forskjellige snakkende roller, en gruppe som etter hvert ble kjent som Babylon 5 Alien Rep Group.[2]

Advarsel – inneholder spoilers!

TV-serien[rediger | rediger kilde]

Første sesong: Signs and Portents
2258 – tilsynelatende et rolig år på stasjonen. Ytre dramatikk består stort sett av rompirater (Raiders) som kaprer handelsskip. Vi treffer hovedaktørene, stasjonens offiserer, PSI-korpset ved sine telepater, diplomater fra Narn, Minbar og Centauri samt Vorloner og Skygger (Shadows). Konfliktlinjer etableres mellom Narn og Centauri og nasjonalistiske og internasjonalistiske krefter trer frem på Jorda. Spenningen tetner utover sesongen; Babylon 4 dukker opp og forsvinner, den diplomatiske tonen mellom Narn og Centauri tilspisser seg (Centauri har tidligere invadert Narn), Skyggene velger seg ut Centauri til sine formål (gjennom manipulasjon av deres ambassadør Londo Mollari) og Jordas president dør da skipet hans eksploderer ved MarsAnd so it begins...

Andre Sesong: The Coming of Shadows
2259 – Kommandør Jeffrey Sinclair forlater stasjonen for å bli Jordas ambassadør hos Minbar. Ny kommandør er John Sheridan. En avgjørelse som ikke faller i god jord hos alle minbari, da Sheridan er kjent hos de som "Starkiller", den eneste som klarte å tilintetgjøre et av deres krigsskip i krigen mellom Jorda og Minbar. Etter presidentens død forandres Earthforce i en mer autoritær fascistisk retning, hvor PSI-korpset er tungt inne i beslutningene som tas med sitt renkespill i kulissene. Konflikten mellom stasjonen og EarthGov tilspisser seg og konflikten mellom Narn og Centauri eskalerer til full krig, hvor Centauri, godt hjulpet av Skyggene, går til invasjon av Narn.

Tredje Sesong: Point of No Return
2260 – Et dramatisk år på stasjonen. Seriens subplot smelter sammen i krigen mot Skyggene. Babylon 5 bryter med Jorden som nekter å blande seg inn i kampene, og må nå kjempe krig på to fronter. Kommandør Sheridan drar til sist til Z'ha'dum, Skyggenes hjemverden, der han lykkes i å utløse en enorm atomeksplosjon. Imidlertid ser det ut til at han også selv omkommer.

Fjerde sesong: No Surrender, No Retreat
2261 – Sheridan er gjenopplivet av Lorien, det første og eldste intelligente vesen i galaksens historie. Vorlon-rasen går til en paranoid krig mot alt og alle for å utslette hver minste rest av Skyggene. Om det så er hele planeter som må ryddes av veien spiller ingen rolle. Krigen avbrytes da kommandør Sheridan til slutt konfronterer både vorlonene og Skyggene med det faktum at de har feilet i sin rolle som veiledere for de yngre rasene. Vorlonene og Skyggene trer tilbake og følger Lorien, den Første, bortenfor galaksen. De yngre rasene står nå alene.

Kampen mot Skyggene er avsluttet og kampen om Jorden begynner. Babylon 5 erklærer seg uavhengig og allierer seg med motstandsgrupper på Mars (som kjemper for sin egen uavhengighet). Jorden erklærer krig mot Sheridan og Babylon 5, som igjen angriper Jorda og dens styrker for å kvitte seg med det autoritære styre til dens president (og i kulissene lurer PSI-korpset).

Femte sesong: Wheel of Fire
2262 – Skyggene og Vorlonene har forlatt galaksen, det fascistiske styret på Jorden er nedkjempet og utskiftet. Sheridan har blitt leder av en ny Allianse, og returnerer til Babylon 5 i håp om at dette er starten på en æra av fred og sameksistens. Dette året er heller ikke uten dramatikk når flere uregistrerte telepater søker tilflukt på stasjonen for å gjemme seg fra PSI-korpset. Håpet deres er å starte på nytt, og de legger snart fram et krav om et permanent tilholdssted. Samtidig går styrker fra Centauri til tilfeldige angrep på andre raser, noe som igjen fører til krig mellom de ulike verdene og rasene.

Filmer[rediger | rediger kilde]

 • The Gathering (1993) – Pilotfilm som ble vist før serien startet.
 • In the Beginning (1998) – Året er 2278, Centauri Prime brenner. Londo Mollari forteller om krigen mellom Jorden og Minbar.
 • Thirdspace (1998) – En «gjenstand» blir funnet i hyperromet og tauet inn til Babylon 5.
 • The River of Souls (1998) – En sjelejeger ankommer Babylon 5.
 • A Call to Arms (1999) – Pilotfilm til serien Crusade. Sheridan må finne nye allierte for å redde jorden fra undergang.
 • The Lost Tales – Voices in the Dark (2007) – President Sheridan vender tilbake til Babylon 5 etter 10 år. Når en technomage viser ham en fremtidig jord under angrep av Centauri, må Sheridan ta affære for å hindre dette.

Spin-Offs[rediger | rediger kilde]

 • Crusade (oppfølgerserie 1999) – Stoppet etter 13 episoder. Handlingen er lagt til 2267 hvor en rase kalt Drakh sprer et nanovirus som vil ødelegge alt liv på jorden innen fem år. Destroyeren Excalibur blir sendt ut for å finne en kur.
 • To Live and Die in Starlight ( pilotfilm 2002) – Rangerne patruljerer galaksen for å skape fred etter krigen mot Skyggene, og møter en ny fiende – The Hand. Pilotfilm til serien «The Legend of the Rangers».
 • The Legend of the Rangers (2002) – Ny oppfølgerserie som ble stoppet blant annet fordi pilotfilmen – To Live and Die in Starlight – fikk dårlig oppslutning da den ble vist samtidig med en viktig amerikansk fotballkamp.
 • The Memory of Shadows – Kinofilm som skulle være en fortsettelse av Crusade-serien. Ble kansellert i februar 2005.

Det er også gitt ut flere bøker basert på Babylon 5 universet. Hele TV-serien er utgitt på DVD-bokser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Kim Strauss at the IMDB». Besøkt 26. august 2007. 
 2. ^ J. Michael Straczynski (16. november 1994). «JMS: Utility Actor?». Besøkt 5. november 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]