Sands kirkja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sands kirkja
PlasseringSandur
Byggeår1839
Offisiell åpningsdato8. november 1839
KirkegårdVed kirken
Arkitektur
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Sands kirkja
61°49′59″N 6°48′42″V

Sands kirkja er en trekirke på Færøyene. Den ligger i bygda SandurSandoy. I 1969 ble kirken restaurert. Den var da i dårlig forfatning, og mye av tømmeret måtte skiftes ut. Da man tok opp gulvet og gravde der, fant man raskt rester fra fem eldre kirker oppå hverandre. Den eldste, som er en stavkirke, er sannsynligvis lagd i Norge og senere fraktet til Færøyene, anslagsvis i tidsrommet år 10001100.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gammelkirken som stod på samme sted, var bare 76 år gammel da den ble ansett for å være i så dårlig stand at den ble revet. Hovedårsaken var likevel at den var altfor liten. Etter størrelsen å dømme, 13 m x 4,9 m, rommet neppe gammelkirken mer enn 80 personer, og i 1839 hadde folketallet i sognet vokst til rundt 250 personer.

Sommeren 1839 ble gammelkirken revet, og en ny kirke ble oppført på samme sted. Den nye kirken var nesten dobbelt så stor som gammelkirken, og rommet 230 personer. Tømmerarbeidet ble ledet av seks arbeidsformenn. Jógvan í Beiti var allikevel øverste myndighet på byggeplassen, og fikk høyest dagslønn. Snekkerarbeidet ble utført av Niels Kristoffur Winther, men søylene mellom koret og kirkeskipet ble lagd av to dreiere fra Tórshavn. Den 8. november samme år ble kirken innviet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]