Magnuskatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For St. Magnuskatedralen på Orknøyene, se St. Magnuskatedralen
Magnuskatedralen
Kirkjubøur, Faroe Islands.JPG
Magnuskatedralen slik den ser ut i dag.
Område Tórshavnar kommuna
Plassering Kirkjubøur
Beliggenhet

Magnuskatedralen
61°57′7″N 6°47′31″W
Magnuskatedralruinen på et færøysk frimerke
Inne i Magnuskatedralruinen på et færøysk frimerke

Koordinater: 61°57′N 6°48′V Magnuskatedralen (færøysk: Magnuskatedralurin, men omtales oftest som Múrurin, «Muren») var en katedral som ble bygget på initiativ fra biskop Erlendur av Færøyene omkring år 1300 i KirkjubøurFærøyene. I dag er det bare en ruin med ytterveggene igjen av katedralen. Det er usikkert hvorvidt katedralen ble ferdigbygd eller om katedralen har forfalt.

Den høygotiske domkirkeruinen har verken tak eller vinduer fra den opprinnelige konstruksjonen, men blir i dag midlertidig beskyttet av et faste dekke mot regn og vær. Kirkeruinene står på ventelisten for UNESCOs verdensarvliste og er den største middelalderbygningen på Færøyene. Foreningen Norden har bekreftet at den allerede[når?] er på listen.[trenger referanse]

Katedralen er 25,5 meter lang, 10, 8 meter bred og 9 meter høy. Det finnes i dag ikke noe spir, men det synes likevel som det var en del av de opprinnelige planene. De 1,5 meter tykke veggene er reist av lokal basalt, en bergart av vulkansk opprinnelse.

Byggingen av katedralen begynte omtrent rundt 1300 under biskop Erlendur. Reisningen av katedralen, basert på krevd innsats fra lokalbefolkningen, var et stort løft for Færøyene, kanskje for stort da det tyder på at biskopen ved et tidspunkt ble tvunget til å rømme fra øyene, antagelig grunnet et opprør i forbindelse med skattene og den tunge arbeidsinnsatsen. Det kan være grunnen til at bygningen aldri ble ferdigstilt. En annen forklaring skylder svartedauden som rammet Færøyene og reduserte befolkningen til en tredjedel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]