Sandrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sandrev
Sandrev
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vulpes ferrilata
Hodgson, 1842
Norsk(e) navn: sandrev, tibetansk rev, tibetansk sandrev
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Hundefamilien
Slekt: Vulpes
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: alpine stepper og semiørken
Utbredelse: Den tibetanske høyslette i Asia

Sandrev (Vulpes ferrilata) kalles også tibetansk rev og tibetansk sandrev og tilhører reveslekten, en slekt med små rovpattedyr i hundefamilien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Sandreven er liten og kompakt, godt tilpasset sitt alpine miljø. Den har myk, tett pels som isolerer godt mot vær og vind. Hodet er trekantet og snuten spiss, noe lang og smal. ørene er relativ små. Fargen er gyllenbrun til rødbrun snuten, hodet, halsen, ryggen og den nedre delene av lemmene. Kinnene, sidene, den øvre delen av lemmene og halen er grå. Haletippen er hvit. Baksiden av ørene er gråbrune og innsiden nærmest hvite. Undersiden av kroppen er nesten hvit eller lys gråhvit i fargen.

Sandreven blir omkring 3-4,6 kg tung og kroppslengden er normalt ca. 57,5-70 cm, hodet inkludert. Halen måler omkring 38-47 cm. Arten har spesielt godt utviklede tenner og spesielt lange rovtenner.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Sandreven er utbredt på Den tibetanske høyslette, fra Ladakh området i India i vest, østover gjennom deler av Kina (inkludert Xinjiang, Gansu, Qinghai og Sichuan), og sørover til Tibet, Nepal (nord for Himalaya, også kalt Mustangområdet) og deler av Bhutan.

Sandreven trives i alpine områder med stepper, semiørken og skråninger, i høyder mellom 2.500 og 5.200 moh. Dette inkluderer et temperert klima der temperaturen kan variere fra +30°C om sommeren, til -40°C om vinteren.

Atferd, matvaner og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Alvspar er monogame livet ut. Det er ukjent om maken søker en ny partner dersom den ene dør. De er ikke spesielt territoriale. Flere par er observert sammen når de jakter og hviler. Størrelsen på territoriet er ikke kjent.

Paringstiden er sent i februar til tidlig i mars. Tispene går drektige i 50-60 dager, hvoretter de føder et kull som består av 2-5 valper. Begge foreldrene deltar i valpestellet. Valpene forlater ikke hiet på flere uker, så nøyaktig drektighetstid er ikke kjent. De blir sammen med foreldrene til de er omkring 8-10 måneder gamle, da de forlater gruppen og danner egne parforhold og territorier. Forventet levetid er 8-10 år under ideelle forhold, men de fleste lever ikke lenger enn til de blir omkring 5 år gamle.

Sandreven jakter gjerne i par og vil dele hva den klarer å nedlegge med sin partner. Den er altetende, men kosten består som regel av haredyr, gnagere og fugler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]