Stepperev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stepperev
Stepperev (Vulpes corsac)
Nomenklatur
Vulpes corsac
(Linnaeus, 1768)
Populærnavn
stepperev, korsakrev
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieHundefamilien
SlektVulpes
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: stepper og semiørken
Utbredelse: Sentral-Asia
Inndelt i
  • V. c. corsac
  • V. c. kalmycorum
  • V. c. scorodumovi
  • V. c. turcmenica

Stepperev (Vulpes corsac) kalles også korsakrev og tilhører reveslekten, en slekt av små rovpattedyr i hundefamilien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Steppereven er en typisk vulpide, men den har litt større ører og noe tyngre lemmer enn rødreven. Grunnfargen varierer fra grå (hodet, ryggen og bakparten) til grårød (framparten) på overkroppen, med sølvaktige undertoner, til nærmest hvit med gulaktige undertoner på underkroppen. Fargene blir lysere om vinteren og mer rødlige om sommeren.

I størrelse er denne reven ca. 30 cm i skulderhøyde. Kroppen måler ca. 50-60 cm i lengde, hodet inkludert, og haler måler omkring 22-35 cm. Vekten er omkring 2,5-5 kg. Den har relativt små tenner sammenlignet med de fleste andre rever.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Stepperev er utbredt fra østbredden av Volgas nedre deler og østover til Sentral-Asia, inkludert land som Russland, Kasakhstan, Afghanistan, Mongolia, Tibet, deler av Kina og det nordlige Mandsjuria. Små områder i andre land som Iran, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan inngår også i utbredelsesområdet.[1]

Den trives på åpent steppeland og i semiørken, og unngår jordbruksarealer og skog.

Atferd, matvaner og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Stepperever er normalt nattaktive dyr, men i fangenskap rapporteres det at den er aktiv hele dagen. Den er en ypperlig klatrer i terrenget, men den er ikke spesielt hurtig. Det sies at en middels hurtig hund lett vil innhente den.

Steppereven er nomadisk og etablerer ikke et territorium på samme måte som andre rever. Den vil migrere sørover om det blir for mye snø og is. Den er mer sosial enn andre rever. Det hender at flere rever bor i samme hule. Hulene blir gjerne overtatt etter andre dyr. Om vinteren er det dessuten kjent at denne reven kan danne små jaktlag. Flokkene kan bestå av flere alvspar og deres avkom.

Stepperever er altetende, men ser ut til å foretrekke gnagere. De spiser imidlertid også store mengder insekter, fugler og platemateriale. Jaktteknikken er minner om andre revers.

Paringstiden er normalt i januar-mars. På denne tiden er det kjent at hannen sloss om gunsten til tispene. Tispen går drektig i 50-60 dager, hvoretter hun føder et kull som gjerne består av 2-4 valper. Kull på opp mot 11 valper er registrert. Trolig hjelper hannen til med valpestellet.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det er en markert geografisk variasjon innen denne arten, som har fire underarter som er blitt beskrevet. Graden av internasjonal anerkjennelse er ukjent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]