Sandhornøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandhornøya
Hustad 064.jpg
Sandhornet på Sandhornøya
Geografi
PlasseringSalten
Areal102,91 km² 
Høyeste punktSandhornet (994 moh )
Administrasjon
Norge Norge
KommuneGildeskål
Demografi
Befolkningca.400
Beliggenhet

Sandhornøya (også skrevet Sandhornøy)[1] er den største øya i Gildeskål kommune i Nordland. Den har et areal på 102,91 km².[2] Øya domineres av fjellet Sandhornet, som når 993 moh. Øya har broforbindelse til Kjøpstad på fastlandet og fylkesvei 17. Det er fergeforbindelse fra Horsdal til Sørarnøya og Sund like ved Inndyr. Fra Våg er det hurtigbåtforbindelse til Bodø, ytre Gildeskål og Helgeland.

Næringslivet på øya har tradisjonelt vært dominert av jordbruk og fiskeri, men på 2000-tallet er også turisme samt private og offentlige servicetjenester viktige næringsveier. Øya har to butikker, Snarkjøp Sandhornøy, Joh.Nilsen Nygaard på Sandnes og Spar Sandhornøy i havna i Våg. Ved Dalan ligger barnehage og barne - og ungdomsskole. På Mårnes ligger Sandhornøy Eldresenter og Miljøhuset Globen. Det er steinbrudd for kvarts i Stigan like ved Mårnes.

I Våg ligger Våg havnegård, som inneholder kontorer og et laboratorium for algeforskning. Bygget er inspirert av SALT-prosjektet, som var på øya for noen år siden, men som havarerte i en storm.[3] Ved Våg ligger også Blixgården, hvor salmedikteren Elias Blix vokste opp, og man kan besøke hjemplassen hans på Elias Blix-tunet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sandhornøya». Faktaark. Kartverket. Besøkt 6. juli 2018. 
  2. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 15. februar 2016. 
  3. ^ «Våg havnegård - kontorfellesskap på Sandhornøy». Besøkt 6. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]