Sandhornøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sandhornøya
Sandhornet på Sandhornøya Foto: Fredrik Andreas Hustad
Sandhornet på Sandhornøya
Geografi
PlasseringSalten
Areal102,91 km²
Høyeste punktSandhornet (994 moh)
Administrasjon
Norge
Norge
KommuneGildeskål
Demografi
Befolkningca.400
Plassering

Sandhornøya er den største øya i Gildeskål kommune i Nordland. Den har et areal på 102,91 km².[1] Øya domineres av fjellet Sandhornet, som når 993 moh. Ved Dalan ligger barnehage og barne - og ungdomsskole. På Mårnes ligger Sandhornøy Eldresenter. Øya har broforbindelse til Kjøpstad på fastlandet og fylkesvei 17. Fergeforbindelse fra Horsdal til Sørarnøya og Sund like ved Inndyr. Ved Våg ligger Blixgården, hvor salmedikteren Elias Blix vokste opp. Øya har to butikker, Matkroken Sandhornøy på Sandnes og Spar Sandhornøy i havna i Våg. Fra Våg er det hurtigbåtforbindelse til Bodø, ytre Gildeskål og Helgeland. Her ble også salmedikteren Elias Blix født, og du kan besøke hjemplassen ved Elias Blix-tunet i Våg.

SALT[rediger | rediger kilde]

"I tusenvis av år har menneskene fulgt bevegelsene til dyr og de ​​sesongmessige rytmene i det arktiske landskapet. Fotavtrykkene er få. SALT er inspirert av og beveger seg i det samme arktisk landskap med omsorg og respekt."

SALT er et internasjonalt kunstprosjekt med hovedformål å skape en unik kulturarena hvor kunst og natur møtes. Prosjektet tar utgangspunkt i en 150 meter lang fiskehjell som skal forflytte seg til ulike nasjoner i Arktis, med ett år på hvert sted. Prosjektet åpner 29. august 2014 på Langsanden, på Sandhornøy i Gildeskål.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt er kommunen en jordbruks- og fiskerikommune. I dag er også turisme samt private og offentlige servicetjenester viktige næringsveier. På Mårnes ligger Sandhornøy Eldresenter og Sandhornøy taxi. Det er steinbrudd for kvarts i Stigan like ved Mårnes. Barnehage og barne/ungdomsskole ligger ved Dalan. Øya har to butikker, Matkroken Sandhornøy på Sandnes og Spar Sandhornøy i havna i Våg. På Hustad holder oppdrettsselskapet Marine Harvest til.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 15. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]