Inndyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Inndyr
Inndyr
Inndyr havn
Land Norge Norge
Fylke Nordland
Kommune Gildeskål
Areal 0.71 km²
Befolkning 656[a] (2014)
Bef.tetthet 923,9 innb./km²
Postnummer 8140 Inndyr

Inndyr er et tettsted og administrasjonssenteret i Gildeskål kommune i Nordland. Tettstedet har 656[1] innbyggere per 1. januar 2014, og ligger ved riksvei 838. Inndyr sentrum ligger ved den idylliske Inndyrsvågen, på sommerstid en mye brukt havn for turister og båtfolk.

Her finnes bank, restaurant, to matbutikker, det er anløpskai for hurtigbåt. Her ligger også basen til legeskyssbåten MS «Elias Blix».

I årene 2004-2005 gjennomførte man Tettstedsprosjektet på Inndyr hvor man anla miljøgate og torg i sentrum av tettstedet.

Inndyr var allerede på begynnelsen av 1600-tallet et viktig sted i Nordland, med bl.a. lensherresete. Nordlandsmuseet på Gildeskål kirkested gir mer informasjon om Inndyrs og Gildeskåls historie. Museet har fra høsten 2009 kontor sammen med biblioteket ved nye Inndyr skole.

På grunn av den kalkrike grunnen har området rundt Inndyr en særlig stor forekomst av ulike typer orkidéer.

Inndyr har de siste årene vært preget av stor byggeaktivitet. Nytt syke- og aldershjem (Gibos) kom i 2003, kulturhus med idrettshall, skytebane og klatrevegg sto ferdig sommeren 2009. Nye Inndyr skole med moderne løsninger ble tatt i bruk til skolestart høsten 2009.

Inndyrs lokale idrettslag heter Splint.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NordlandstubbDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.