Sørkjosen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørkjosen
Bjørklygården.JPG
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommuneNordreisa
Postnummer9152 Sørkjosen
Areal0,78 km²
Befolkning842[a] (2021)
Bef.tetthet1 079,5 innb./km²
Høyde o.h.7 meter

Sørkjosen
69°47′21″N 20°57′03″Ø

Sørkjosen (kvensk: Rässikäinen, nordsamisk: Reaššegeahči) er et tettsted i Nordreisa kommune i Troms og Finnmark. Tettstedet har 842 innbyggere per 1. januar 2021[1], og ligger ved E6, på vestsiden av Reisafjorden, rundt fem kilometer nordvest for kommunesenteret Storslett.

Sørkjosen har havn for fiskebåter og småbåter, og er utgangspunkt for lokale båtruter. Sørkjosen lufthavn, som ligger mellom tettstedet og fjorden, har daglige avganger til Tromsø, Hammerfest og Kirkenes.

Tunnelen mellom Sørkjosen i nord og Langslett i sør antas å være ferdigstilt i 2018. Drivingen av den om lag 11 km lange tunnelen tok til i januar 2014. Tunnelen er statsfinansiert og totalkostnad beregnes til 852 millioner kroner[2].

Navnet[rediger | rediger kilde]

Både på sør- og nordsiden av Reisafjorden ligger en kjos[3]. De norske navna er henholdsvis Sørkjosen og Nordkjosen.[4] Langs E6 mellom disse ligger kommunesenteret Storslett.

Det kvenske navnet på Sørkjosen er Rässikäinen, eller bare Rässi, som betyr 'lav sjøstrand, utleire'[5]. Tilknyttede kvenske stedsnavn i området er Rässinvaara (Sørkjosfjellet) og Rässikäisenmukka (bukt ved Møllerelvas utløp mellom Sørkjosen og Jubelen). Rässi-navnet finner vi også blant annet ved elvemunningen i Skibotn i Storfjord kommune, hvor elva har ført store mengder sand til området[6].

Det samiske navnet Reaššegeačhi betyr omtrent det samme som det kvenske; utleire(enden)[7]. Det norske navnet, Sørkjosen, har med andre ord ikke samme betydning som tettstedets kvenske og samiske navn.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Sørkjosen har et relativt rikt næringsliv med butikker, overnattingsmuligheter, bilverksted og annet innenfor salg og service.

Reisafjord hotell, Henriksen Gjestestue, North of Lyngen og Nordreisa utleie byr på overnatting/rom sentralt i Sørkjosen. Av butikker finner vi Europris, Kronebutikken, Felleskjøpet og Nordsjö idé- og design. I tillegg er På Taket Kafé, Reisa Bilsenter, Mekonomen Sørkjosen, Evolv AS, Betongservice, Motor- og marine og Reisa trafikkskole blant de som har tilholdssted i bygda. Statoil 1-2-3 og Shell har utsalg av drivstoff ved selvbetjente stasjoner.

Elektrisitetsdistributørene Ymber, 3net og Kvænangen Kraftverk, samt regnskapsbyrået OK Bedriftsconsult, har sine kontor i Sørkjosen.

Jord- og leirras i 2015[rediger | rediger kilde]

Natt til søndag 10. mai 2015 gikk det et kilometerlangt jord- og leirras langs sjøkanten mellom Sørkjosen og Jubelen, som sperret Europaveg 6 over en lengre periode og førte til at flere husstander ble evakuert[8]. Videre førte raset til store ødeleggelser; En molo, en kai og en brygge, samt deler av europaveien raste på havet. Ingen menneskeliv gikk tapt. Årsaken til raset skal ha vært steinfylling i sjøen som følge av veiarbeid i forbindelse med tunnelbygging[9].

Noen kilometer lengre sør gikk leirskredet i Sokkelvika i 1959, som feide flere hus på havet og krevde ni menneskeliv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ «E6 Langslett-Sørkjosen | Statens vegvesen». Statens vegvesen (norsk). Besøkt 25. juli 2017. 
  3. ^ «kjos – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 25. juli 2017. 
  4. ^ «Nordlys - Pass på, her har veien rast ut!». www.nordlys.no (norsk). Besøkt 25. juli 2017. 
  5. ^ «Kvenske stedsnavn - Sørkjosen». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 25. juli 2017. 
  6. ^ «Kvenske stedsnavn - Skibotn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 25. juli 2017. 
  7. ^ Qvigstad, Just 1853-1957 (1935). De lappiske stedsnavn i Troms fylke, s. 27. Oslo: Aschehoug. 
  8. ^ NRK. «Store ødeleggelser etter jordraset i Sørkjosen». NRK (norsk). Besøkt 25. juli 2017. 
  9. ^ NRK. «Derfor gikk det store jordraset i Sørkjosen». NRK (norsk). Besøkt 25. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Troms og Finnmark våpen.svgDenne Troms og Finnmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.