Vågsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°6′30,755″N 7°57′18,475″Ø

Vågsbygd sett fra Andøya, med Vågsbygd kirke midt i bildet.
Myren gård er blant de eldre, store gårdene som dominerer Vågsbygd, og har et praktfullt parkanlegg.
Norsk fartøyvernsenter på Andøya er Norges nasjonale verft for vedlikehold av eldre fartøyer.
Kasematten på tyske Batterie Vara, et komplett museumsfort fra andre verdenskrig.

Vågsbygd er den største bydelen i Kristiansand med om lag 22 000 innbyggere.[1] Frem til 1965 var Vågsbygd del av Oddernes kommune. I bydelen som strekker seg 5-10 km vest, men også sør for bysentrum ligger blant annet boligstrøkene Fiskå, Slettheia, Åsane, Kjerrheia, Kjos, Voiebyen, Bråvann, Andøya, Sjøstrand og Møvig. Fra Møvig ser man over til Fredriksholm festning og videre til Flekkerøya, som ofte ikke regnes til Vågsbygd. På Kroodden ligger Møvik fort. Vågsbygd kirke er fra 1967. Det er også en kirke på Flekkerøy, bygd i 1960, mens Voie kirke er en såkalt «arbeidskirke» fra 1990.

Natur[rediger | rediger kilde]

På Vågsbygdsiden (vestsiden) av Kristiansandsfjorden ligger øyene Bragdøya, Andøya og Flekkerøy med Christiansø festning. I tillegg finnes en rekke mindre øyer som Sumatra, Madeira, Kinn og Skjede. Øyene Sumatra og Madeira har sine navn fra Hans Kielland som eide øyene i 1812. Øyene hadde opprinnelig navnene Møvig- og Brøvigholmene.

Det er et fint utsiktspunkt på Jaktodden. Her ser mann rett ut Steinsundet mot Grønningen og Oksøy fyr. Vågsbygdmarka har mye varmekjær blandingsskog og er et typisk sørlandsterreng med knatter og knauser. Marka har mange fine badevann, bl.a Auglandstjønna, Grimsvannet, Bråvann, Buvann og Storevannet, og flotte utsiktspunkter som f.eks Bruliheia. Her finnes også en liten tjønn med det merkelige navnet Bispelona.

Grunnutdanningen omfatter Sjøstrand skole, Møvig skole (ungdomstrinn), Voie skole, Torkelsmyra skole, Vågsbygd skole, Fiskå skole og Slettheia skole, mens Vågsbygd videregående skole (tidligere Oddernes gymnas) er bydelens eneste videregående skole.

Øvre Vågsbygd[rediger | rediger kilde]

I øvre Vågbygd finner vi Spar Åsane og Vågsbygd borettslag. Noen av nabolagene er: Hyllebakken, Hyllelia, Hegglia, Nordtjønnåsen, Bregneveien, Grågåsveien, Tverrveien, Hasselbakken, Åsveien og Blåbærsvingen.

Jordbruk og industri[rediger | rediger kilde]

Jordbruket er i stor grad forlatt i Vågsbygd, de fleste jordbruksområdene er for lengst bygd ut for boliger. Bare Kjos gård har noe særlig jordbruksmark tilbake. De gamle gårdene i Vågsbygd er (regnet fra nord mot sør): Myren (lystgård med stort parkanlegg og meget spesiell vegetasjon), Fiskå, Augland, Kjos gård, Voie og Møvik. Merk også Andøya gård (Andøen gård) ute på øya Andøya, den har vært eid bl.a av Ole Bull.

Vågsbygd har betydelig industri, som har overlevd den store omstillingen som norsk industri har gjennomgått. Den største arbeidsplassen er Elkem Solar som produserer superrent silisium til solceller, og som holder til i lokalene hvor Elkem tidligere drev ferrosilisium-fabrikken Fiskå verk. På Andøya er det etablert en betydelig og avansert mekanisk industri som produserer offshore- og skipskraner og annet skipsutstyr. Blant maritime virksomheter i Andøya Industripark finner vi blant annet selskapene TTS Sense, Norsk Metallretur, Hydramarine (MacGregor), Voca, Origo Engineering og AEG. Et eget maritimt klyngesenter samme sted går under navnet Kristiansand teknologipark. Vågsbygd har ellers stor detaljhandel med Vågsbygd senter som største handelssentrum.

Kulturliv og personer fra Vågsbygd[rediger | rediger kilde]

På Andøya i Vågsbygd ligger Norsk fartøyvernsenter på området til tidligere Bredalsholmen verft. Fartøyvernsenteret er et nasjonalt knutepunkt for vedlikehold av museumsskip og verneverdig kystkultur, og har komplett tørrdokk med betydelig kapasitet.

Ytterst på Møvig finner man i vest Batterie Vara, som ble bygget opp av den tyske okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig. En betydelig del av området brukes i dag som museum[2] mens resten er åpent for turgåere. Dette er et av landets best bevarte kanonanlegg fra krigen, med komplett 45 mm kanontårn, ammunisjons- og ladeanlegg, verksted, kontorer og forlegninger.

Kjente personer fra Vågsbygd omfatterReferanser[rediger | rediger kilde]