Vågsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vågsbygd i Kristiansand kommune

Koordinater: 58°6′30,755″N 7°57′18,475″Ø

Vågsbygd sett fra Andøya, med Vågsbygd kirke midt i bildet.
Fylkesvei 456 ved Vågsbygdporten
Norsk fartøyvernsenter på Andøya er Norges nasjonale verft for vedlikehold av eldre fartøyer.
Kasematten på tyske Batterie Vara, et komplett museumsfort fra andre verdenskrig.

Vågsbygd er den største bydelen i Kristiansand med om lag 35 000 innbyggere.[1] Frem til 1965 var Vågsbygd del av Oddernes kommune. Bydelen ligger sørvest i byen og grenser kun til Grim i nord. De mest folkepopulære områdene i bydelen er Voiebyen, Slettheia og Flekkerøy. Andre områder er blant annet Fiskå, Åsane, Kjerrheia, Kjos, Bråvann, Andøya, Sjøstrand og Møvig. Fra Møvig ser man over til Fredriksholm festning og videre til Flekkerøya, som ofte ikke regnes til Vågsbygd. På Kroodden ligger Møvik fort. Vågsbygd kirke er fra 1967. Det er også en kirke på Flekkerøy, bygd i 1960, mens Voie kirke er en såkalt «arbeidskirke» fra 1990. Vågsbygd har en videregående skole og et shopping senter. Fylkesvei 456 er hovedveien inn til Vågsbygd og er en firefelts motorvei frem til Lumberkrysset. Fylkesvei 457 går fra Flekkerøy til nabokommunen Søgne.

Natur[rediger | rediger kilde]

På Vågsbygdsiden (vestsiden) av Kristiansandsfjorden ligger øyene Bragdøya, Andøya og Flekkerøy med Christiansø festning. I tillegg finnes en rekke mindre øyer som Sumatra, Madeira, Kinn og Skjede. Øyene Sumatra og Madeira har sine navn fra Hans Kielland som eide øyene i 1812. Øyene hadde opprinnelig navnene Møvig- og Brøvigholmene.

Det er et fint utsiktspunkt på Jaktodden. Her ser mann rett ut Steinsundet mot Grønningen og Oksøy fyr. Vågsbygdmarka har mye varmekjær blandingsskog og er et typisk sørlandsterreng med knatter og knauser. Marka har mange fine badevann, bl.a Auglandstjønna, Grimsvannet, Bråvann, Buvann og Storevannet, og flotte utsiktspunkter som f.eks Bruliheia. Her finnes også en liten tjønn med det merkelige navnet Bispelona.

Grunnutdanningen omfatter Sjøstrand skole, Møvig skole (ungdomstrinn), Voie skole, Torkelsmyra skole, Vågsbygd skole, Fiskå skole og Slettheia skole, mens Vågsbygd videregående skole (tidligere Oddernes gymnas) er bydelens eneste videregående skole.

Ytre og Øvre Vågsbygd[rediger | rediger kilde]

Ytre Midtre Øvre
Andøya Augland Blørstad
Berge Auglandsbukta Fiskåtangen
Bråvann Fiskå Gislemyr
Flekkerøy Haveby Kartheia
Flekkerøyhavn Karuss Nedre Slettheia
Kroodden Kjerrheia Slettheia
Mebø Kjos Slettheitoppen
Møvik Nordtjønnåsen Trekanten
Møviklia Skyllingsheia
Skålevik Smiestad
Spinneren Vågsbygd
Steindalen Åsane
Suppa
Torkelsmyra
Voie
Voiebyen
Voielia
Voieåsen
Åshavn

Jordbruk og industri[rediger | rediger kilde]

Jordbruket er i stor grad forlatt i Vågsbygd, de fleste jordbruksområdene er for lengst bygd ut for boliger. Bare Kjos gård har noe særlig jordbruksmark tilbake. De gamle gårdene i Vågsbygd er (regnet fra nord mot sør): Myren (lystgård med stort parkanlegg og meget spesiell vegetasjon), Fiskå, Augland, Kjos gård, Voie og Møvik. Merk også Andøya gård (Andøen gård) ute på øya Andøya, den har vært eid bl.a av Ole Bull.

Vågsbygd har betydelig industri, som har overlevd den store omstillingen som norsk industri har gjennomgått. Den største arbeidsplassen er Elkem Solar som produserer superrent silisium til solceller, og som holder til i lokalene hvor Elkem tidligere drev ferrosilisium-fabrikken Fiskå verk. På Andøya er det etablert en betydelig og avansert mekanisk industri som produserer offshore- og skipskraner og annet skipsutstyr. Blant maritime virksomheter i Andøya Industripark finner vi blant annet selskapene TTS Sense, Norsk Metallretur, Hydramarine (MacGregor), Voca, Origo Engineering og AEG. Et eget maritimt klyngesenter samme sted går under navnet Kristiansand teknologipark. Vågsbygd har ellers stor detaljhandel med Vågsbygd senter som største handelssentrum.

Kulturliv og personer fra Vågsbygd[rediger | rediger kilde]

På Andøya i Vågsbygd ligger Norsk fartøyvernsenter på området til tidligere Bredalsholmen verft. Fartøyvernsenteret er et nasjonalt knutepunkt for vedlikehold av museumsskip og verneverdig kystkultur, og har komplett tørrdokk med betydelig kapasitet.

Ytterst på Møvig finner man i vest Batterie Vara, som ble bygget opp av den tyske okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig. En betydelig del av området brukes i dag som museum[2] mens resten er åpent for turgåere. Dette er et av landets best bevarte kanonanlegg fra krigen, med komplett 45 mm kanontårn, ammunisjons- og ladeanlegg, verksted, kontorer og forlegninger.

Kjente personer fra Vågsbygd omfatterReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Region Kristiansand». 
  2. ^ Kanonmuseet.