Mosby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°13′01″N 7°55′23″Ø

Mosby er en tettbebyggelse ved Otra.
Oversiktsbilde av Mosby.

Mosby er en tettbebyggelse i Kristiansand kommune med 2 054 innbyggere, og er en del av Torridal. Den ligger ca. 10 km nord for bysentrum. Mosby ligger ved Setesdalsveien og fylkesvei 405. Sørlandsbanen og elva Otra går også gjennom Mosby. Mosby er den nordligste delen av Kristiansand kommune, og grenser til nabokommunen Vennesla. Kvarsteinbroa over Otra utgjør fra gammelt av også en markert dialektgrense.

Bydelen er delt i rodene Øvre Mosby, Nedre Mosby, Hagen/Haus, Høietun/Høiekleivane/Mestad. Området ligger under Torridal menighet, som består av Mosby, Augland og Strai. Torridal menighet ligger igjen under Oddernes prestegjeld. Mosby hørte tidligere til Oddernes kommune, men er nå en del av Kristiansand. Det nederste løpet av Otra fra Mosby til Kristiansand ble tidligere kalt Torridalselva.

Mosby stasjon lå opprinnelig til Setesdalsbanen og ble åpnet 18. november 1895, men er i dag nedlagt. Den ligger 355,5 km fra Oslo.

Mosby har en egen barneskole. Den het tidligere Øvre Torridal skole. Ungdomstrinnet ble flyttet til ny ungdomsskole for hele Torridal på Hommeren på Augland i 2007. Der er det også idrettshall og idrettsanlegg.

Mosby har servicefunksjoner som kommunal barnehage, privat barnehage, dagligvarebutikk, bensinstasjon, baker, vaskehjelp, tannlege, frisør og fysikalsk institutt, i tillegg til Mosby bedehus[1]. Mosby hadde tidligere også samfunnshus på den tidligere Skogskolen, nå kalt Torheim. Huset ble revet i 2014. Det er nå blitt bygd nytt leilighetsbygg på tomten.  Mosby hadde tidligere også kafé (på motsatt side av postkontoret, brant rundt 1974), postkontor (mellom Mosby stasjon og gamle Mosby skole) og slakter (på Trekanten, rett nord for der rundkjøringen er i dag).

Høie Fabrikker, som produserer sengetøy, var i mange år den største arbeidsplassen. Fabrikken ble etablert i 1850 og lagt ned i 2007. En av bygningene rommer nå et frabrikkutsalg Snøgg AS, som produserer førstehjelps-, akuttmedisinsk og medisinsk forbruksmateriell, ligger også på Mosby. På Håmoen, sentralt på Mosby, er det det siste året oppført boligblokk og flere boliger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mosby bedehus».