Mosby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°13′01″N 7°55′23″Ø

Mosby er en tettbebyggelse ved Otra.
Oversiktsbilde av Mosby.

Mosby er en tettbebyggelse i Kristiansand kommune med 2 054 innbyggere, og er en del av Torridal. Den ligger ca. 10 km nord for bysentrum. Mosby ligger ved Setesdalsveien og fylkesvei 405. Sørlandsbanen og elva Otra går også gjennom Mosby. Mosby er den nordligste delen av Kristiansand kommune, og grenser til nabokommunen Vennesla.

Bydelen er delt i rodene Øvre Mosby, Nedre Mosby, Hagen/Haus, Høietun/Høiekleivane/Mestad. Området ligger under Torridal menighet, som består av Mosby, Augland og Strai. Torridal menighet ligger igjen under Oddernes prestegjeld. Mosby hørte tidligere til Oddernes kommune, men er nå en del av Kristiansand. Det nederste løpet av Otra fra Mosby til Kristiansand ble tidligere kalt Torridalselva.

Mosby stasjon lå opprinnelig til Setesdalsbanen og ble åpnet 18. november 1895, men er i dag nedlagt. Den ligger 355,5 km fra Oslo.

Mosby har en egen barneskole. Ungdomsskolen ble flyttet til Hommeren på Augland i 2007.

Mosby har servicefunksjoner som kommunal barnehage, privat barnehage, dagligvarebutikk, bensinstasjon, baker, vaskehjelp, tannlege, frisør og fysikalsk institutt, i tillegg til Mosby bedehus[1]. Mosby hadde tidligere også samfunnshus på den tidligere Skogskolen, nå kalt Torheim. Dette bygget er i ferd med å ombygges til leilighetsbygg. Mosby hadde tidligere også kafé (på motsatt side av postkontoret, brant rundt 1974), postkontor (mellom Mosby stasjon og gamle Mosby skole) og slakter (på Trekanten, rett nord for der rundkjøringen er i dag).

Høie Fabrikker, som produserer sengetøy, var den største arbeidsplassen. Fabrikken ble etablert i 1850. Snøgg AS, som produserer førstehjelps-, akuttmedisinsk og medisinsk forbruksmateriell, ligger også på Mosby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mosby bedehus».