Rustflekkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rustflekkatt
Rustflekkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prionailurus rubiginosus
Saint-Hilaire, 1831
Felis rubiginosa
Norsk(e) navn: rustflekkatt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Prionailurus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: regnskog, småskog og gressland
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Rustflekkatt
Underarter:
 • P. r. rubiginosus
 • P. r. phillipsi
 • P. r. koladivinus

Rustflekkatt (Prionailurus rubiginosus) er trolig verdens minste kattedyr. Den er en av fire nålevende arter i slekten fiskerkatter (Prionailurus) og utgjør sammen med slekten Otocolobus gruppen med asiatiske flekkede småkatter. Alle lever i Asia. Arten har 19 kromosompar.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rustflekkatt

Rustflekkatten har fått navn etter de små, rustfargede prikkene som opptrer i linjer langs flankene på den gråbrune pelsen dette dyret bærer. Prikkmønsteret langs flankene er så distinkt at hvert enkelt individ kan identifiseres ut ifra det.[3] Og arten har et like distinkt mønster i skallen og der værhårene på snuten sitter.[3] På undersiden av kroppen og innsiden lemmene har pelsen hvite lignende markeringer. Hodet er lite og rundt og har 2 langsgående lyse striper opp fra innsiden av øynene og til skallen. Noen beskriver også denne katten som «en utvasket versjon av leopardkatten» (Nowak, 1999; The Cyber Zoomobile; Kitchener, 1991). Kattene på Sri Lanka har noe klarere farger enn populasjonen som lever på fastlandet i India.

Rustflekkatten regnes som et av verdens minste kattedyr (svartfotkatten kan være like liten). Arten har en kroppslengde, målt fra snutespiss til halerot, på cirka 35-45 cm. Halen utgjør gjerne 50 % av kroppslengeden, normalt 15-25 cm i lengde. Rustflekkatter veier typisk 1-1,6 kg. Hannene blir noe større (1,5–1,6 kg i snitt) enn hunnene (1,1 kg).

Rustflekkatten lar seg temme. I fangenskap har slike katter blitt over 16 år gamle, men man vet lite om hvor gamle de blir i vill tilstand.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rustflekkatt finnes over store deler av India og på Sri Lanka. Tidligere trodde man at den bare fantes i det sørlige India, men ny forskning viser at den også finnes i de fleste andre regioner av landet, helt nord til foten av Himalaya. De nordlige bestandene er imidlertid usikre. På Sri Lanka finnes det to distinkte populasjoner, en i den tørre sonen og en annen i den våte sonen.[4] På øya er det også registrert dyr i de montane regnskogene.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Den indiske populasjonen av rustfekkatter lever stort sett i områder der det finnes gressland, krattskog og småskog, mens populasjonen på Sri Lanka helst finnes i den tette regnskogen i vest, sør og øst. Arten er kjent som en god klatrer og tilbringer trolig mye av tiden i trærne. Den finnes dessuten i montane regnskoger, i høyder på opp mot 2 100 moh i de sørvestre delene av øya.

Det har blitt foresått at forskjellen i habitat kan ha sammenheng med konkurranse fra artens nærmeste slektning, nemlig leopardkatten (P. bengalensis), men også jungelkatten (Felis chaus) kan spille en viss rolle. Leopardkatten finnes først og fremst i de sydlige skogområdene i India og på det er åpne gresslandet på Sri Lanka.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Atferden til denne katten er lite studert, men man antar at arten hovedsakelig er nattaktiv. En forundersøkelse om artens atferd viser at katter i fangenskap er mest aktive i tidsrommet 18:00–20:00 om kvelden, men det det ble også registrert moderat økt aktivitet i tidsrommet 07:00–11:00 på morgenen/formiddagen og rundt kl. 15:00 om dagen. Den økte aktiviteten i disse spesielle tidsrommene kan imidlertid skyldes at dyr i fangenskap mates til bestemte tider av døgnet.[3]

I det fri tilbringer arten gjerne dagen slumrende oppe i et tre eller i en hul trestamme, i ly for den sterke sola. Som en trelevende art er de dyktige klatrere, som trolig også jakter i trærne. Den lever solitært utenom paringstiden og er territorial. I så måte har det blitt observert at de markerer territoriet på tradisjonelt kattevis.

Ernæring[rediger | rediger kilde]

I øyeblikket vet man lite om artens ernæringspreferanser. Man tror at den jakter mest på små pattedyr og fugler, trolig også reptiler og insekter. I så måte er den observert mens den spiser både frosk og små gnagerdyr. Den tar også domestisert fjærkre om anledningen byr seg (IUCN, 1996).

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Også denne kattens reproduksjon er lite kjent. Det lille vi vet, kan tyde på at utviklingstid, levetid osv. omtrent tilsvarer det vi finner hos slektninger som leopardkatten og fiskerkatten. Hunnen går drektig i ca. 67 dager og nedkommer med et kull som består av 1-2 unger i april. Kullene er altså små til katt å være. Hun har en brunsttid som varer i ca. 5 dager. Hunnen har i så måte vært registrert med å ta tilhold på både teplantasjer og i umiddelbar nærhet av menneskelig bebyggelser (The Cat Survival Trust, 1996; IUCN, 1996). Det er også kjent at rustflekkatter parer seg med huskatter og får avkom. Det er imidlertid ukjent om avkommet blir fertilt.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet tre underarter, men kun to anerkjennes internasjonalt.[5]

 • Prionailurus rubiginosus (rustfekkatt)
  • P. r. rubiginosus (India)[5]
  • P. r. phillipsi (Sri Lanka, tørr sone)[4][5]
  • P. r. koladivinus (Sri Lanka, våt sone, men anerkjennes ikke som en selvstendig underart)[4]

Status[rediger | rediger kilde]

Populasjonen i India står oppført på CITES Appendix I[1]. Populasjonen på Sri Lanka står på CITES Appendix II.[1] Den totale bestanden er estimert å bestå av færre enn 10 000 voksne dyr. Ingen av delbestander tller fler enn 1 000 reproduktive dyr (IUCN Cats Red List Workshop 2007).[1] Arten har en nedadgående trend og lider under fragmentering og tap av habitat, som tas i bruk som nye jordbruksområder. Hybridisering med lokale tamkatter skjer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e Khan, J. & Mukherjee, S. 2008. Prionailurus rubiginosus. In: IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2009.1. Besøkt 21. juni 2009.
 2. ^ Stephen J. O'Brien, Joan C. Menninger, William G. Nash. 2006-04-14. Atlas of Mammalian Chromosomes. John Wiley & Sons, 14. apr. 2006 - 544 sider. Besøkt 2015-12-21
 3. ^ a b c C. Jayaratne, P. K. P. Perera, P. N. Dayawansa. (2015). A Preliminary Investigation of the Behaviour of Rusty Spotted Cat Prionailurus rubiginosus in Captivity. WILDLANKA Vol. 3, No. 1, pp. 1 - 11, 2015. Department of Wildlife Conservation, Sri Lanka Arkivert 24. desember 2015 hos Wayback Machine.. Besøkt 2015-12-28
 4. ^ a b c Deraniyagala, P. E. P. (1956). A new subspecies of rusty spotted cat from Ceylon. Spolia Zeylanica 28: 113
 5. ^ a b c Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder (editors). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed), Johns Hopkins University Press, 2,142 pp. (Available from Johns Hopkins University Press, 1-800-537-5487 or (410) 516-6900 https://www.press.jhu.edu/)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]