Rustflekkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rustflekkatt
Rustflekkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prionailurus rubiginosus
Saint-Hilaire, , 1831,
[Felis rubiginosa]
Norsk(e) navn: rustflekkatt
Hører til: asiatiske flekkede småkatter, mindre kattedyr,
kattefamilien
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: regnskog, småskog og gressland
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Rustflekkatt
India, Sri Lanka
Underarter:
 • P. r. rubiginosus
 • P. r. phillipsi
 • P. r. koladivinus

Rustflekkatt (Prionailurus rubiginosus) er trolig verdens minste kattedyr. Den er en av fem nålevende arter i slekten med asiatiske flekkede småkatter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rustflekkatten har fått navn etter de små rustfargede prikkene som opptrer i linjer nedover den øvre delen av den gråbrune pelsen denne katten har. På undersiden av kroppen og innsiden lemmene har pelsen hvite lignende markeringer. Hodet er lite og rundt og har 2 langsgående lyse striper langs skallen. Noen beskriver også denne katten som «en utvasket versjon av leopardkatten», og den har ingen kjønnsmessige forskjeller i sitt utseende (Nowak, 1999; The Cyber Zoomobile; Kitchener, 1991). Kattene på Sri Lanka har noe klarere farger enn populasjonen som lever på fastlandet i India.

Rustflekkatten regnes som verdens minste kattedyrart (svartfotkatten er muligens enda mindre). Den har en kroppslengde, målt fra snutespiss til halerot, på ca. 35-45 cm. Halen utgjør gjerne 50 % av kroppslengeden, normalt 15-25 cm i lengde. Den veier vanligvis ca. 1-2 kg, i gjennomsnitt ca. 1,5 kg. I fangenskap har slike katter blitt over 16 år gamle, men man vet lite om hvor gamle de blir i vill tilstand.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rustflekkatt finnes over store deler av India og på Sri Lanka. Tidligere trodde man at den bare bantes i det sørlige India, men ny forskning viser at den også finnes i de fleste andre regioner av landet, helt nord til foten av Himalaya.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Den sørindiske populasjonen av rustfekkatter lever stort sett i områder der det finnes gressland, krattskog og småskog, mens populasjonen på Sri Lanka helst finnes i den tette regnskogen i vest, sør og øst. Sistnevnte holder også til i noe større høyde enn den indiske populasjonen. Det har blitt foresått at forskjellen i habitat kan ha sammenheng med konkurranse fra denne kattens nærmeste slektning, leopardkatten på de indiske fastlandet og jungelkatten (Felis chaus). Man finner nemlig leopardkatten i de sydlige skogområdene i India, mens man finner jungelkatten der det er åpent gressland på Sri Lanka.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Atferden til denne arten er dårlig dokumentert. De er for det meste nattaktive, og tilbringer gjerne dagen slumrende oppe i et tre eller en hul trestamme, i ly for den sterke sola. Som en trelevende art er de dyktige klatrere. Den lever solitært utenom paringstiden og er territorial. I så måte har det blitt observert at de markerer territoriet på tradisjonelt kattevis.

Matvaner[rediger | rediger kilde]

Dessverre vet man like lite om denne kattens matvaner. Man tror at den jakter mest på små pattedyr og fugler, trolig også reptiler og insekter. I så måte er den observert mens den spiser både frosk og små gnagerdyr. Den tar også domestisert fjærkre om anledningen byr seg (IUCN, 1996).

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Også denne kattens reproduksjon er lite kjent. Det lille vi vet, kan tyde på at utviklingstid, levetid osv. omtrent tilsvarer det vi finner hos slektninger som leopardkatten og fiskerkatten. Hunnen går drektig i ca. 67 dager og nedkommer med et kull som består av 1-2 unger i april. Kullene er altså små til katt å være. Hun har en brunsttid som varer i ca. 5 dager. Hunnen har i så måte vært registrert med å ta tilhold på både teplantasjer og i umiddelbar nærhet av menneskelig bebyggelser (The Cat Survival Trust, 1996; IUCN, 1996). Det er også kjent at rustflekkatter parer seg med huskatter og får avkom. Det er imidlertid ukjent om avkommet blir fertilt.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Det finnes tre beskrevne underarter, men P. r. koladivinus anerkjennes ikke internasjonalt (Garman, 1998; Guggisberg, 1975).

 • Prionailurus rubiginosus (rustfekkatt)
  • P. r. rubiginosus (Sør-India)
  • P. r. phillipsi (Sri Lanka)
  • P. r. koladivinus (Sri Lanka, anerkjennes ikke)

Annet[rediger | rediger kilde]

Den indiske populasjonen av rustflekkatt står på CITES Appendix I liste for handel med truete arter og kan derfor verken jaktes på eller handles med. Populasjonen på Sri Lanka står på CITES Appendix II liste, som gjør det mulig å handle med slike dyr. Den totale bestanden er estimert til å være på mindre enn 10 000 voksne dyr, og ingen av populasjonene består av mer enn 1 000 reproduktive dyr (Nowell and Jackson 1996).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Khan, J. & Mukherjee, S. 2008. Prionailurus rubiginosus. In: IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2009.1.. Besøkt 21. juni 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Prionailurus rubiginosus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Prionailurus rubiginosus – detaljert artsinformasjon