Rustbuskmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rustbuskmåler
Nomenklatur
Hydriomena ruberata
Freyer, 1831
Populærnavn
rustbuskmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektHydriomena
Økologi
Habitat: skogkanter og buskmark
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Rustbuskmåler (Hydriomena ruberata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes over hele Norge. Den ligner på de beslektede artene seljebuskmåler og orebuskmåler, og er som disse temmelig variabel av utseende, men kan vanligvis kjennes på at vingene har en rødlig fargetone med to markerte, lysere felter, fra seljebuskmåleren også på flygetiden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 32 mm), slank, vanligvis rødlig brun måler. Forvingens tegninger er som hos andre buskmålere ganske variable. Vanligvis er den lyst brunlig grå ved roten og i et tverrbånd midt på vingen, ellers mørkere. De mørkere partiene kan være nøytralt grå men har oftere et markert rustbrunt skjær, aldri grønnlig. Noen ganger kan den ha smale, rustrøde tverrbånd. Bakvingen er gråhvit. Larven er forholdsvis kraftig med noen korte børster, lyst rødlig gråbrun på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i skog og buskmark, og larvene lever på selje (Salix caprea) og andre vier-arter (Salix spp.). De voksne målerne flyr i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa, bortsett fra i sørøst, videre østover gjennom Nord-Asia, og også i Nord-Amerika. I Norge er den funnet over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]