Orebuskmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orebuskmåler
Nomenklatur
Hydriomena impluviata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
orebuskmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektHydriomena
Økologi
Habitat: oreskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Orebuskmåler (Hydriomena impluviata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes over hele Norge. Den ligner på seljebuskmåler (Hydriomena furcata) og er liksom denne svært variabel av utseende, men de to artene skilles lett på flygetiden: orebuskmåleren flyr i mai – juni, seljebuskmåleren fra slutten av juli til september.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 34 mm), slank, mer eller mindre grå måler. Forvingens grunnfarge kan være litt grønnlig, men sjelden påfallende grønn, slik seljebuskmåleren oftest er. Forvingenes mønster er sterkt varierende. De kan være ensfarget mørkgrå, eller lysgrå, gjerne med to mørkere tverrbånd. Midt i vingen er det gjerne et bredt, lysere tverrbånd. Langs vingens forkant er det fire firkantede, mørke tverrflekker, men disse er ofte vanskelige å se. Bakvingen er gråhvit. Larven er forholdsvis kraftig og mørk rødlilla på farge. Den har en del korte børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på or, spesielt svartor (Alnus glutinosa). De voksne målerne flyr i mai – juni og kan dermed skilles fra den ellers meget like seljebuskmåleren på flygetiden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av den palearktiske sone. I Norge er den funnet over hele landet bortsett fra deler av Troms og Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]