Russisk Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Русская Америка
Russisk Amerika
Russisk koloni
1799–1867

Flagget til Russian Alaska

Flagg

Plasseringa til Russian Alaska
Plasseringa til Russian Alaska
Hovedstad New Archangel
Språk Russisk og andre innfødte språk
Styreform Koloni
Keiser
 - 1799-1801 Paul I av Russland
 - 1801-1825 Aleksander I av Russland
 - 1825-1855 Nikolaj I av Russland
 - 1855-1867 Aleksander II av Russland
Guvernør
 - 1799-1818 (første) Alexander Andreyevich Baranov
 - 1863-1867 (siste) Dmitry Petrovich Maksutov
Historie
 - Det russisk-amerikanske kompani får monopol 8. juli 1799
 - Alaska-kjøpet 18. oktober 1867
 - Opphørte 1867
Areal 1 481 347 km²
I dag en del av USAs flagg USA

Russisk Amerika (russisk: Русская Америка, engelsk: Russian America) var det russisk kontrollerte landområdene i det vestlige Nord-Amerika i løpet av den russiske koloniseringen av Amerika i årene 1733-1867. Full innlemmelse av koloniene i Nord-Amerika kom med en ukase (påbud eller resolusjon av tsar Paul I) i 1799, som etablerte et monopol for Det russisk-amerikanske kompani. I de nye områdene ble det også gitt visse rettigheter til den russisk-ortodokse kirke.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Russisk Amerika inkluderte dagens Alaska, Aleutene, og isolerte områder i dagens California og Hawaii. Byen Sitka på øya Baranof i Alexanderarkipelet fungerte som hovedstaden i Russisk Amerika. Områdets sørligste bosetninger var så langt sør som til Fort Ross i Sonoma County i California og Fort Elisabeth på Kauai i Hawaii.

Historie[rediger | rediger kilde]

De tidligste skriftlige rapportene viser at de første europeerne som nådde Alaska kom fra Russland. Den 20. juni 1648 startet Semjon Dezjnjov en ekspedisjon til området. 90 menn i syv små båter forlot byen Nizjnekolymsk med kurs østover og de nådde elvemunningen Kolyma i juli. Herfra fortsatte de østover langs kysten til Tsjuktsjerhalvøya og rundet deretter Kapp Dezjnjov og seilte videre mot sørvest til Diomedesøyene. Deretter ble ekspedisjonen dramatisk. Rundt oktober forsvant Aleksejevs gruppe sporløst til havs under en storm, og Dezjnjovs gruppe forliste ved fastlandskysten og ble tvunget til å overvintre ved Anadyrelva som de nådde frem til i desember. Våren 1649 fortsatte ekspedisjonen oppover elva og grunnla handelsplassen Anadyrsk ostrog nær det nåværende Markovo. Lengre oppover elva støtte de deretter på Mikhail Stadutsjin og Semjon Motoras ekspedisjon, som hadde tatt veien over land fra Jakutsk. Rapporten om de nye funnene og den 3200 kilometer lange ekspedisjonen endte opp i et arkiv i Jakutsk og nådde aldri St. Petersburg.

Den østlige ruten til Alaska ble oppdaget i 1741 av Vitus Bering under hans ekspedisjon i årene 1733-1743.

Så tidlig som i 1745 begynte russiske pelshandlere å etablere seg i området. Først i 1799 utga tsaren en Ukas som formelt gjort området til russisk territorium. Ledelsen av området ble overført til det russisk-amerikanske kompani. Konsesjonen var for 20 år, og ga selskapet monopol på handel i området. I første omgang omfattet konsesjonsområdet til breddegrad 55 ° N. I 1821 ble rettighetene utvidet til 51 ° N.

I 1784 grunnla Grigorij Sjelikhov en russisk bosetning på Three Saints Bay på øya Kodiak nær dagens Kodiak. I 1790 ble Aleksandr Baranov innsatt til å administrere pelshandelen i Alaska. I 1792 flyttet Baranov bosetningen som Sjelikhov hadde grunnlagt til den nordøstlige delen av Kodiak-øya. Denne bosetningen utviklet seg senere til dagens Kodiak.

I 1795 grunnla Baranov bosetningen Mikhailovsk ca 10 km nord for dagens Sitka etter å kjøpt land fra det lokale tlingitfolket. I 1802 ødela tlingitfolket Mikhailovsk. Dette førte til at Baranov hentet et russisk krigskip og ødela tlingitfolket sin bosetning. Baranov bygde deretter bosetningen Ny-Arkhangelsk på ruinene etter Mikhailovsk. Ny-Arkhangelsk ble hovedstaden til Russisk Amerika og utviklet seg til dagens Sitka.

På det meste bodde det 700 russere i Russisk Amerika. Det bodde få russere i område sammenlignet med antallet innfødte. Da den russiske bosetningen var på sitt høyeste bodde det ca 40 000 innfødte i Russisk Amerika.

Alaska-kjøpet[rediger | rediger kilde]

Alaska-kjøpet ble gjennomført i 1867 og bidro stort til USAs territoriale ekspansjon. Traktaten ble forhandlet frem av den russiske diplomaten Eduard de Stoeckl, på oppdrag fra Aleksander II av Russland, og USAs utenriksminister William H. Seward, utsendt av president Andrew Johnson. Området dekket ca 1.481.347 km², og overgangssummen var på 7,2 millioner Amerikansk dollar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]