Alaska-kjøpet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjekken på 7,2 millioner amerikanske dollar som ble brukt til å betale for Alaska.

Alaska-kjøpet (engelsk: Alaska Purchase) er navnet på en transaksjon mellom USA og Det Russiske Keiserdømmet. Der USA kjøpte Alaska (daværende Russisk Amerika) fra Russland i 1867. Det var den russiske diplomaten Eduard de Stoeckl og den amerikanske utenriksministeren William H. Seward som forhandlet frem avtalen.

Russland hadde økonomiske problemer og fryktet en krig med Storbritannia. De var redde for at de kunne miste Alaska uten å få noe igjen for det. Derfor besluttet Aleksander II av Russland at Alaska skulle selges. Han instruerte dermed at baron Eduard de Stoeckl skulle starte forhandlingene med amerikanerne. Forhandlingene startet i begynnelsen av mars 1867.

Forhandlingen resulterte i at traktaten ble underskrevet klokken 4 om morgenen den 30. mars,[1] med en kjøpesum satt til 7,2 millioner amerikanske dollar ($4,74 per kvadratkilometer) (tilsvarende $116 millioner i 2012).[2] Arealet av det kjøpte området var på 1 518 800 km² og bidro sterkt til den territoriale ekspansjonen til USA. Reaksjonene i USA etter kjøpet var blandet, opinionen kalte det "Seward's Folly" fordi de mente at han hadde kommet dårlig ut av forhandlingene. Opinionen mente også at kjøpet var å "kaste bort" penger på å kjøpe et fjernt sted.

Ratifikasjon[rediger | rediger kilde]

Alaska-traktaten ble underskrevet den 30. mars 1867. Fra venstre til høyre: Robert S. Chew, William H. Seward, William Hunter, Bodisco, Eduard de Stoeckl, Charles Sumner og Frederick W. Seward.

Senatet i USA godkjente traktaten den 9. april 1867, med stemmene 37-2. Pengene til å kjøpe Alaska ble forsinket i over ett år på grunn av motstand fra representantenes hus. Representantenes hus godkjente midler til kjøpet i juli 1868 med 113 stemmer for og 48 stemmer mot.

Den formelle overføringen av Alaska skjedde den 18. oktober 1867. På grunn av at russerne brukte den julianske kalenderen, var den formelle overføringen for russerne den 7. oktober 1867.

Alaska day[rediger | rediger kilde]

Alaska Day er en høytids- og fridag i Alaska som feirer den formelle overføringen av Alaska fra Russland til USA. Dagen feires 18. oktober, på årsdagen for overtakelsen. Alaska Day blir holdt i Sitka. Der barn og studenter får tidlig fri fra skolen og mange butikker holdes stengt. Parader og rekonstruksjoner av flaggheisingen som fant sted etter kjøpet preger dagen. Alaska Day er også en fridag for alle statlige ansatte i Alaska.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Seward, Frederick W., Seward at Washington as Senator and Secretary of State. Volume: 3, 1891, p. 348.
  2. ^ A simple consumer price index calculation would put this at the equivalent of around $100 million dollars in 2011. see "Six Ways to Compute the Relative Value of a U.S. Dollar Amount".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Alaska Purchase – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden