Ruggero Deodato

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruggero Deodato
Født7. mai 1939[1][2]Rediger på Wikidata
Potenza
Død29. des. 2022[3]Rediger på Wikidata (83 år)
Roma
BeskjeftigelseFilmregissør, skuespiller, manusforfatter Rediger på Wikidata
EktefelleSilvia Dionisio (19711979)
BarnSaverio Deodato
NasjonalitetItalia
Aktive år19592022
IMDbIMDb

Ruggero Deodato (født 7. mai 1939 i Potenza i Italia, død 29. desember 2022) var en italiensk filmregissør, skuespiller og manusforfatter, kjent for å regissere skrekkfilmer. Han er mest kjent for sin 1980 film Cannibal Holocaust.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Deodato vokste opp i nabolaget der Romas store filmstudioer er lokalisert. Det var der han lærte å regissere under Roberto Rossellini og Sergio Corbucci; han bidro til å lage Corbuccis The Son of Spartacus og Django som assisterende regissør. Senere på 1960-tallet regisserte han noen komedier, musikaler og thrillere, før han gikk over til å lage fjernsynsreklamer. I 1976 returnerte han til kinolerretet med sin ultra-voldelige politifilm: Live Like a Cop, Die Like a Man.

I 1977 regisserte han et jungeleventyr kalt Ultimo Mondo Cannibale eller «The Last Cannibal World» (også kjent som «Jungle Holocaust») med den britiske skuespillerinnen Me Me Lai. Med denne filmen omstartet han kannibalfilm / mondo-sjangeren som ble startet flere år tidligere av den italienske regissøren Umberto Lenzi.

Sent i 1979 vendte han tilbake til kannibal-""undersjangeren"" med sin ekstremt voldelige Cannibal Holocaust. Deodato skapte massiv kontrovers i Italia og Storbritannia etter utgivelsen av denne filmen, som ble feilaktig hevdet av enkelte å inneholde ekte drap på flere av skuespillerne, på grunn av noen realistiske spesialeffekter. Deodato ble tvunget til å avsløre hemmelighetene bak filmens spesialeffekter og viste frem skuespillerne for en italiensk domstol for å bevise at de fortsatt var i live. Deodato møtte også motstand for bruk av ekte dyretortur i sine filmer. Deodatos filmlisens ble midlertidig opphevet og han fikk den ikke tilbake før tre år senere, som deretter lot ham gi ut sin thriller La casa sperduta nel Parco / "House on the Edge of the Park" (1980), som var den mest sensurerte av "Video Nasties" i Storbritannia for sin vold. Hans "Cut And Run" er en jungel-eventyr-thriller, som inneholder nakenhet, ekstrem vold og viser Michael Berryman som en gal, machete-svingende jungelmann.

80-tallet gjorde han noen andre slasher / horror-filmer, inkludert "Phantom of Death", "Dial Help" og "Body Count". På 90-tallet vendte han tilbake til TV-filmer og dramaer med en viss suksess. Nylig gjorde han en cameo opptreden i Hostel: Part II som en italiensk kannibal som spiser på sitt offers ben.

Ruggero har gjort omtrent to dusin filmer og TV-serier; hans filmer dekker mange forskjellige sjangere, inkludert mange actionfilmer, thrillere og en familiefilm kalt Mamma. Men mest kjent av mange av sine fans som en skrekkfilm-regissør, og han er faktisk en av de mer respekterte regissører i Italia i dag.

Filmografi (Regi)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6g58g9r, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0219959, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «È morto Ruggero Deodato, regista di Cannibal Holocaust che ha influenzato anche Tarantino», verkets språk italiensk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]