Nakenhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nakne mennesker på stranden

Nakenhet er tilstanden man er i når man ikke har klær på seg. Ordet brukes noen ganger for å vise til betydelig mindre påkledning enn forventet utfra normene i en bestemt kultur og situasjon, og i særlig grad blotting av bar hud av intime kroppsdeler. Ordene naken, bar og blottet kan brukes om det samme, men ikke alltid i samme situasjon.

I mange av verdens stammekulturer som lever i tempererte klimasoner er nakenhet i hverdagslivet vanlig.

Nakenhet i kunsten[rediger | rediger kilde]

Henry Scott Tuke (1858–1929): «The Bathers»

I billedkunst er nakenhet et vanlig motiv. Motivene kan blant annet tolkes som en hyllest til skjønnheten i menneskekroppen.

Nakenhet og bading[rediger | rediger kilde]

Badedrakt og badebukser er i dag så selvfølgelig at det er lett å overse at disse begreper stort sett ikke kjentes før omkring 1800. Tidligere hadde ikke det å bade i sjøen eller havet samme popularitet som i dag, og hvis man likevel gikk i vannet var det på steder hvor man kunne kle seg helt naken uten å vekke anstøt. Dette vil si at man enten badet på private eller øde steder, eller – i eller ved byer – fra særlige badehus.

Naturisme[rediger | rediger kilde]

Forholdet til nakenhet har variert stort mellom ulike kulturer og tidsepoker. Bildet viser en ung, toppløs jente fra Etiopia 2006.

Naturisme kalles det å være naken. Nudisme er også en betegnelse på det samme. Naturistene mener at å ta på klær for å for eksempel bade er unaturlig.

Naturisme har ikke med noe med voyeurisme eller blotting å gjøre, da alle er nakne. Det seksuelle aspektet ved nakenheten er nedtonet. Ordet nudisme kommer fra det latinske nudus, som betyr naken. Naturismen kommer fra ideen om at det er naturlig å være naken. I Norge og Europa forøvrig brukes begrepet «naturist» oftere enn «nudist».

Nakenbadestrender[rediger | rediger kilde]

I Oslo er det en naturiststrand på HukBygdøy; det er et eget område på stranden som er avsatt til nakenbading.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Første Mosebok Kapittel 9 vers 18-28: «Noah og sønnene hans»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]