Cannibal Holocaust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cannibal Holocaust
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Eventyr
Utgivelsesår1980
Prod.landItalia Italia
Lengde95 min.
SpråkEngelsk, spansk
Aldersgrense18 år (Norge)
Bak kamera
RegissørRuggero Deodato
ProdusentFranco Di Nunzio
Franco Palaggi
ManusforfatterGianfranco Clerici
Giorgio Stegani
MusikkRiz Ortolani
KlippVincenzo Tomassi
Foran kamera
MedvirkendeRobert Kerman
Carl Gabriel Yorke
Perry Pirkanen
Francesca Ciardi
Luca Barbareschi
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Cannibal Holocaust er en italiensk grøsser som regnes til Exploitationfilmgenren fra 1980, regissert av Ruggero Deodato og basert på et manus av Gianfranco Clerici og Giorgio Stegani. Filmen er mest kjent for kontroversene rundt den. Etter premièren i Italia ble filmen beslaglagt og regissør Deodato ble anholdt for utukt og drap. Regissøren ble senere frikjent av domstolene, men filmen ble likevel forbudt i Italia, Australia, Storbritannia, Norge og en rekke andre land. I 2005 ble filmen godkjent i Norge med 18-års aldersgrense.

Filmen inneholder ekte drap på dyr de kom over under innspillingen, nærmere bestemt en nesebjørn, en skilpadde, et villsvin, en stor edderkopp, en slange og en ape. Ruggero Deodato har i ettertid angret på dette. En versjon hvor dyredrapene er klippet bort har vært utgitt. Stammene de møter på i filmen er ekte stammer som framstilles som kannibaler fra regnskogen som ble filmet med de amerikanske og italienske skuespillerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fire filmskapere forsvinner etter å ha reist til regnskogen i Amazonas for å lage en dokumentar om kannibalstammer. Professor Harold Monroe reiser til jungelen for å lete etter dem. Omsider møter han en stamme med innfødte som besitter filmskapernes filmruller. I andre halvdel av filmen ser Monroe gjennom filmrullene som avslører hva som egentlig skjedde. Innholdet viser seg å være mer og mer urovekkende...

Filmens voldelige innhold inkluderer voldtekter, amputasjoner, rituelle drap, kannibalisme og en abort.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Filmen sies å ha vært inspirasjonskilden til den amerikanske grøsseren The Blair Witch Project fra 1999.
  • Filmen var sentral i Norge i forbindelse med debatten rundt videovold og ble totalforbudt etter kort tid på markedet. Filmen ble på 2000-tallet utgitt på DVD usensurert.
  • Filmen skiller seg ut fra de andre kannibal-filmene fra 70- og 80-tallet ved sin realisme og regnes som en kult-klassiker.
  • I det rituelle drapet ca. 19 minutter inn i filmen går det an å se at skuespillerinnen er hvit. Ingen av de innfødte kvinnene gikk med på å spille denne grove scenen, så Lucia Costantini som egentlig jobbet med garderoben måtte steppe inn.
  • Mot slutten av filmen finner «filmskaperne» ei jente på en påle som tilsynelatende går gjennom kroppen hennes og ut av munnen. Deodato måtte demonstrere denne effekten i retten da han var siktet for mord på skuespillerne – jenta sitter egentlig på et sykkelsete. Den observante seer vil få med seg at bena henger rett ned i begynnelsen av scenen og krysser nederst på slutten.
  • Under innspillingen var det opprinnelig planlagt og gjennomført en scene der en gruppe Yanomamö kutter beinet av en Shamatarikriger og mater ham til pirajaer i elva. Fordi undervannskameraet ikke fungerte ordentlig og pirajaene var vanskelige å kontrollere, droppet Deodato scenen. Fotografier tatt under scenen er dens eneste kjente avbildning, og som et resultat er «piraja-scenen» et populært tema blant fans av filmen.
  • Filmmusikken av Riz Ortolani er uvanlig vakker for en skrekkfilm og bidrar til den spesielle filmopplevelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]