Royal Mail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Royal Mail
Org.formPrivat selskap
BransjePostvesen
Etablert2001
Eier(e)Schroders (2020)
Royal Mail Share Incentive Plan (2020)
Vesa Equity Investment (2020)
MorselskapInternational Distributions Services
DatterselskapParcelforce[1]
Parcelforce[2]
Ecourier[3]
Eierandel iLondon Post Office Railway
HovedkontorLondon (gate: Farringdon Road)[4]
LandStorbritannia
Grunnlegger(e)Henrik VIII av England
StyrelederKeith Williams (22. mai 2019),[5] Les Owen (19. september 2018), Peter Long (1. september 2015)[6][7]
Adm.dir.Rico Back (1. juni 2018)[8]
Nettstedwww.royalmail.com

Royal Mail plc er et britisk selskap som leverer post- og logistikktjenester. Det ble opprettet som et statlig departement, men ble privatisert og har siden 2013 vært et børsnotert aksjeselskap og inngår i aksjeindeksen FTSE 100.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ulikt andre tidligere statsmonopoler, som The Stationery Office, British Gas og British Telecom, ble ikke Royal Mail privatisert i 1980- og 1990-årene. Dette skyldtes i stor grad fagforeningen Communication Workers Unions kampanje for å innrette det som et statseid selskap.

Royal Mail er heleier av Post Office Ltd., som driver det nasjonale nettverket av postkontorer. Etterhvert som Royal Mails aktivitet er blitt innskrenket er også antall postkontorer redusert, noe det har vært protester mot mange steder. For å løse problemet med nedlegging av postkontorer en del steder har man tatt i bruk modellen post i butikk.

Selskapet er ansvarlig for henting og ombæring av post i Storbritannia og Nord-Irland. Ombæring skjer en gang om dagen unntatt søndager og helligdager. Ifølge årsarapporten for regnskapsåret som endte 26. mars 2006 hadde Royal Mail det året levert i gjennomsnitt 84 millioner sendinger hver dag og hadde et nettverk av 14 376 postkontorer. Omsetningen var på 9,056 milliarder pund, og overskuddet før skatt var på 312 millioner.

Historie[rediger | rediger kilde]

En viktoriansk postkasse i Cambridge. Britiske postkasser er tradisjonelt merket med monogrammet til monarken som regjerte da de ble satt opp, her VR for Victoria Regina

Royal Mails historie går tilbake til 1516, da Henrik VIII innførte embetet «Master of the Posts». I 1635, under Karl I, begynte man med postombæring, hvor portoen ble betalt av mottager. Den offisielle grunnleggelsen av postverket ble foretatt av Karl II i 1660, under navnet General Post Office (GPO).

Mellom 1719 og 1763 signerte Ralph Allen (1693-1764), postmesteren i Bath,[9] en rekke kontrakter som førte til utvidelse av nettverket. Han organiserte blant annet postvogner fra Wilson & Company i London og Williams & Company i Bath. De tidligste postvognene var vanlige familievogner malt i postverkets farger.

I 1840 kom flere viktige reformer. Blant annet ble en enhetlig portosats på en penny innført; tidligere hadde prisen vært avhengig av avstanden mellom avsender og mottager. Det ble også bestemt at sender skulle betale, og for å dokumentere betalingen ble det første frimerket, Penny Black, laget.[10]

I 1868 ansatte Royal Mail katter for å holde rotter unna lagrene av postveksler. Lønnen var 6 pence pr katt til 1872. I 1952 tok avisen Manchester Guardian opp at postvesenets katter, i likhet med britiske overrettsdommere, var de eneste statsfunksjonærer som ikke hadde fått lønnsforhøyelse på 79 år. I Manchester fikk postvesenets katter bare en shilling uken til sin daglige melk, mot en shilling sixpence i London. Manchester Guardian fikk medhold i at det var kattenes tur til å få utlignet lønnsforskjellen mellom London og andre byer.[11]

I 1969 ble GPO omgjort fra å være direkte underlagt regjeringen til å bli et statseid selskap. Stillingen Postmaster General ble samtidig avskaffet.

Postverket tok nytt navn, Consignia, i 2000. Men dette var svært upopulært både i allmennheten og blant de ansatte, og etter at Communication Workers Union boikottet det nye navnet besluttet man i 2002 å gå tilbake til Royal Mail Group plc.

I 2001 ble det opprettet et overvåkingsorgan, Postcomm, som kunne gi private selskaper lisens for levering av post. Samme år ble også Postwatch opprettet som organ for behandling av klager på postombæringen.

Den 1. januar 2006 ble Royal Mails monopol på brevombæring avskaffet, og postombæringen ble dermed helt åpen for konkurranse.

I januar 2023 ble Royal Mail utsatt for hacking med store ringvirkninger for samfunnet og britisk infrastruktur.[12]

Struktur[rediger | rediger kilde]

Royal Mail Group består av tre hovedavdelinger, hvorav to er organisert som heleide datterselskaper:

  • Royal Mail er ansvarlig for brevombæringen
  • Post Office Ltd. er ansvarlig for driften av postkontorene
  • Parcelforce er ansvarlig for pakkeombæringen

Andre tjenester[rediger | rediger kilde]

Royal Mail innførte telegraftjenester i 1870 og telefontjenester i 1912. Selskapet var ansvarlig for det britiske telefonnettverket inntil 1981, da British Telecommunications ble utskilt. BT er senere blitt privatisert.

I 1968 ble National Giro Bank opprettet. Banken ble solgt til Alliance & Leicester i 1990.

Historisk har mange offentlige utbetalinger, som pensjon og trygdeytelser, gått gjennom postverket. I senere år har det blitt mer vanlig at disse går direkte til mottagerens konto, noe som har ført til redusert omsetning for postkontorene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]