Justin Welby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Justin Welby
Official portrait of The Lord Archbishop of Canterbury crop 2.jpg
Født6. jan. 1956[1][2][3]Rediger på Wikidata (67 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Politiker, anglikansk prest, forretningsdrivende, handelsmann, teolog, deltager i internasjonale fora, forkynner[4], erkebiskop[4]Rediger på Wikidata
Embete
 • Erkebiskop av Canterbury (2013–)
 • dean of Liverpool (2007–2011)
 • biskop av Durham (2011–2013)
 • Medlem av Det kongelige råd (2013–)
 • biskop (2011–)
 • medlem av Overhuset Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Durham, Eton College, Trinity College, University of Cambridge, Cranmer Hall, DurhamRediger på Wikidata
Ektefelle Caroline Eaton (1979–)[5]Rediger på Wikidata
Far Anthony Montague Browne, Gavin Bramhall Welby[6]Rediger på Wikidata
Mor Jane Gillian Portal[6]Rediger på Wikidata
Barn
6 oppføringer
Johanna Welby, Timothy Welby, Katharine Welby, Peter Welby, Eleanor Welby, Hannah WelbyRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Travellers Club (–2014)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Æresdoktor ved Institut Catholique de Paris (2016)[7]Rediger på Wikidata
Våpenskjold
Justin Welbys våpenskjold

Justin Portal Welby (født 6. januar 1956) er en engelsk biskop. Han ble 9. november 2012 utnevnt til erkebiskop av Canterbury, og ble innsatt 21. mars 2013. Han ble vigslet til biskop i Durham kun ett år før han ble utnevnt til erkebiskop av Canterbury, den øverste lederen for den globale anglikanske kirken. Welby har profesjonell bakgrunn innen oljeindustrien, og ble først prest i voksen alder. Som prest har han jobbet spesielt med forsoning i konfliktområder, særlig i Afrika.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Justin Welby ble født i London i 1956. I 2016 gjenomførte han en DNA-test der det ble kjent at hans far var Anthony Montague Browne, tidligere sekretær for Winston Churchill. Resultatet var en stor overraskelse både for Welby og hans mor.[8] På morssiden kommer han fra en familie med flere prester.

Han studerte historie og jus ved Eton College og Trinity College i Cambridge, før han i elleve år jobbet med finans i oljeindustrien. I denne perioden ble han legleder i den store menigheten Holy Trinity i Brompton i London og han satt i menighetsråd i en menighet i Paris.

I 1983 mistet Welby sin sju måneder gamle datter i en bilulykke. Dette omtaler han som et vendepunkt i livet, og sier det førte han og konen nærmere Gud.[9] Seks år senere sluttet han i oljejobben og begynte på teologistudier for å bli prest.

Virke[rediger | rediger kilde]

Justin Welby studerte på St. John's College i Durham og ble ordinert til diakon i 1992. Han jobbet de neste 15 årene i ulike menigheter i Coventry bispedømme. Welby skal ha fornyet menighetene, som opplevde vekst i denne perioden. I 2002 begynte han å jobbe med forsoningsarbeid med base i Coventry Catherdal. Sammen med to andre prester jobbet han med forsoningsarbeid i Midtøsten og Afrika, særlig i Kenya, Den demokratiske republikken Kongo og Nigeria. Dette er arbeidet han fremdeles er involvert i. Han har også jobbet med forsoningsarbeid mellom væpnede grupper i Niger-deltaet og mellom religiøse ledere i Israel og Palestina. I 2006 gjenåpnet han den anglikanske kirken i Bagdad kort tid etter invasjonen av Irak. Fra 2006 var han ledende prest i Coventry Cathedral.

8. desember 2007 ble han domprost i Liverpool Cathedral, Englands største katedral. Katedralen ligger i et svært belastet område, og i løpet av sin tid i kirken førte Welby menigheten til nærmere kontakt med folk i bydelen, blant annet gjennom arbeid med asylsøkere og menigheten vokste betraktelig.

2. juni 2011 ble han utnevnt til biskop av Durham og ble innsatt i stillingen 26. november samme år. Et knapt år senere, 9. november 2012, utnevnte dronningen ham til den 105. erkebiskopen av Canterbury.[10] Han tok over etter Rowan Williams.

I studiet fokuserte Welby særlig på forretningsetikk. Dette er et område han har jobbet med også senere, og han har publisert artikler om etikk, internasjonal finans og forsoning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ The Peerage, The Peerage person ID p8009.htm#i80090, oppført som Rt. Rev. Justin Portal Welby[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ UK Parliament identifier HrkWy7lD[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo2018998604, besøkt 18. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ The Peerage person ID p8009.htm#i80090, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.icp.fr[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ «Justin Welby: DNA test reveals my secret father was Sir Winston Churchill's private secretary». The Telegraph. Besøkt 9. april 2016. 
 9. ^ Ny anglikansk erkebisp: Mistet datter, ble prest Arkivert 11. november 2012 hos Wayback Machine. - Vårt Land, 8. november 2012. «Det var en mørk tid for kona og meg, men på en merkelig måte førte den oss faktisk nærmere Gud»
 10. ^ Announcement of the 105th Archbishop of Canterbury

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Rowan Williams 
Erkebiskop av Canterbury
(2013–)
Etterfølger:
 -