Downing Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Downing Street
Basisdata
NavnDowning Street
LandStorbritannia
StrøkWhitehall
BydelCity of Westminster
KommuneLondon

Kart
Downing Street
51°30′12″N 0°07′39″V

Downing Street er en liten blindgate som går ut fra Whitehall i City of Westminster i London. Downing Street nr. 10 har gjennom mer enn tohundre år vært den offisielle boligen til First Lord of the Treasury, en tittel som i moderne tid alltid innehas av Storbritannias statsminister, mens nr. 11 er boligen til finansministeren. På grunn av dette blir Downing Street eller Number Ten ofte brukt synonymt med statsministeren eller statsministerens kontor, mens Number Eleven brukes om finansministeren eller finansdepartementet.

Fra 1997 til 2007 byttet de to plass, siden statsministeren i denne perioden, Tony Blair, var gift og hadde tre barn, og man fant ut at nr. 11 passet bedre til en barnefamilie. Allikevel var statsministerens kontor og regjeringens møtelokale fortsatt i nr. 10.

Gaten har navnet etter George Downing, 1. baronet (16321689). Han var en soldat og diplomat som gjorde tjeneste under både Oliver Cromwell og Karl II. Som belønning for tjenester utført for kongen fikk han en tomt inntil St. James's Park, og Downing Street går gjennom denne eiendommen.

I 1950- og 1960-årene var det planer om å rive alle husene i gaten for å bygge moderne hus, men dette ble skrinlagt og er siden ikke vurdert på nytt.

Av sikkerhetsgrunner er gaten sperret for alle som ikke har spesiell tillatelse. I tillegg til en kraftig stålport er det også senkbare sperringer i veien, og bevoktning med væpnet politi.

Se også[rediger | rediger kilde]