Romanias nasjonalbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Romanias nasjonalbank
Banca Natională a României
Banca Nationala a Romaniei.jpg
Sentralbankens hovedkontor.
HovedkvarterBucurești
Etablert1880
SentralbanksjefMugur Isărescu
Sentralbank forRomania
ValutaRumensk leu
ISO 4217RON
Nettstedhttp://www.bnro.ro

Romanias nasjonalbank (rumensk: Banca Natională a României, BNR) er sentralbanken i Romania. Den ble etablert i 1880, og har hovedkontor i Romanias hovedstad, București. Dette er verdens 16. eldste sentralbak.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Romania fikk sin selvstendighet fra Det osmanske riket i 1877. Den 23. november 1880 ble Romanias nasjonalbank etablert, fordi de anså det som viktig å ha et solid pengesystem.[2] Daværende finansminister Ion Campineanu ble bankens første sentralbanksjef, mens Eugeniu Carada regnes som bankens grunnlegger. Carada var en sentral figur i Romania på 1800-tallet, innen presse, økonomi og politikk.

Banken startet sin virksomhet med 30 millioner lei som kapital, hvorav 10 millioner var fra staten. Staten trakk imidlertid tilbake sin kapital 16. desember, slik at banken ble en privateid bank med eksklusive rettigheter. Den startet sin virksomhet i lokalene til en annen finansinstitusjon; «Rural Estate Credit». Fram til 31. desember 1920 hadde banken enerett på utstedelse av valuta, og denne rettigheten ble forlenget til 31. desember 1930.

På grunn av første verdenskrig ble banken flyttet til Iași nordvest i landet, i november 1916. De tyske okkupasjonsmaktene inntok hovedkontoret i București, og beslagla eiendelene. BNRs statskasse ble videre sendt til Russland, i sikkerhet for tyskerne. Den 1. desember 1918 ble nasjonalbanken og andre av Romanias sentrale institusjoner flyttet tilbake til Romania. Etter krigen ble nasjonalbanken en viktig samatbeidspartner for regjeringen, i arbeidet med å gjenopprette landets økonmi. Store deler av statskassen ble imidlertid aldri returnert.

I 1924 ble nasjonalbanken reorganisert, og året etter ble eneretten til utstedelse av penger forlenget med ytterligere 30 år. Kapitalen dens ble også økt fra 30 til 100 millioner lei. I mellomkrigstiden ble bankens rolle gradvis utvidet, til også å omfatte tilsyn av banknæringen, håndtering av utenlandsk valuta og arbeid med landets penge- og finanspolitikk.

I 1945, etter at Romania ble okkupert av Sovjetunionen, ble også nasjonalbanken overtatt av det sovjetiske kommnuniststyret.

Da Romania ble løsrevet fra Sovjetunionen i 1990 begynte arbeidet med å gjenoppta den rollen banken hadde før okkupasjonstuden.

Hovedoppgaver og målsettinger[rediger | rediger kilde]

Sentralbankloven av 2004 («The National Bank of Romania Act») fastslår NBRs uavhengighet, og definerer dens hovedoppgaver:[3]

  • Definere og implementere landets penge- og valutapolitikk
  • Drive autorisasjon av landets finansinstitusjoner, samt regulere og føre tilsyn med disse
  • Utstede mynter og sedler i Romania
  • Forvalte landets valutareserver.

Hovedmålsettingen er prisstabilitet. Romania er med i EU, og Romanias nasjonalbank er med i Det europeiske sentralbanksystem, som har et felles inflasjonsmål på 2%.[4]

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Pr november 2014 er Mugur Isărescu sentralbanksjef.[5] Han har hatt denne stillingen siden 1990, med unntak av en kort periode fra desember 1999 til desember 2000, da han var statsminister. Første visesentralbanksjef er Florin Georgescu.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]