Latvias bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hovedkontoret for Latvias bank

Latvias bank (latv: Latvijas Banka) er sentralbanken i Latvia.

Republikken Latvia ble erklært selvstendig 18. november 1918. Noe av det første som ble gjort var å beskrive hvordan finansnæringen skulle se ut, og å definere landets valuta.

7. september 1922 ble sentralbankloven vedtatt, der Latvias bank fikk retten til å utstede landets valuta. Samme år ble den latviske laten innført. Den erstattet den latviske rubelen, slik at 50 rubler tilsvarte 1 lat.

Etter bruddet med Sovjetunionen i 199091 ble sentralbankens posisjon bekreftet ved to lover; «Om bankene» og «Om Latvias bank». Disse to lovene ble egentlig vedtatt i 1990, før bruddet med Sovjetunionen, men ble vedtatt på nytt (bekreftet) i 1992. Lovene definerer sentralbanken som en uavhengig, selvstendig sentralbank, med eksklusiv rett til å utstede penger, overvåke landets banknæring, utøve statens pengepolitikk og forvalte statskassen.

Ifølge «Om Latvias bank» skal sentralbankens styre bestå av en formann, en viseformann og 6 medlemmer.

Siden Latvia er medlem av EU er også sentralbanken medlem av ESSB – Det europeiske systemet av sentralbanker og Eurosamarbeidet. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Latvia og i EU.

I likhet med EU for øvrig er hovedmålsettingen stabil inflasjon. Dette er også i tråd med loven «Om Latvias bank». I tillegg skal sentralbanken bidra til makroøkonomiske vilkår som bidrar til en bærekraftig økonomisk vekst som er stabil over tid.

Sentralbanksjef er pr juli 2018 Ilmārs Rimšēvičs. Han har sittet siden 2001.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Latvias bank - Ilmārs Rimšēvičs Arkivert 22. februar 2017 hos Wayback Machine., besøkt 30. juli 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]