Maltas sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Maltas sentralbank (malt: Bank Ċentrali ta’ Malta; eng: Central Bank of Malta) er sentralbankenMalta.

Malta ble selvstendig fra Storbritannia 21. september 1964. Landets økonomi og finansielle struktur var da i en dårlig forfatning, og etableringen av en sentralbank var et tiltak for å få orden på økonomien. Sentralbanken skulle spille en viktig rolle som rådgiver overfor regjeringen i spørsmål om penge- og kredittpolitikk.

Regjeringen fikk bistand fra Bank of England i denne prosessen. Dr Philip L. Hogg, som senere ble Maltas første sentralbanksjef, ankom Malta i 1967 for å bistå. 17. april 1968 var sentralbanken etablert.

Sentralbankloven er endret flere ganger siden den første gang ble vedtatt 11. november 1967. I 2002 ble loven tilpasset EU, slik at prisstabilitet ble det viktigste styringsmålet, samtidig som banken ble gitt en styrket selvstendighet.

Siden Malta er medlem av EU (fra 1. mai 2004), er også sentralbanken medlem av ESSB – Det europeiske systemet av sentralbanker og Eurosamarbeidet. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Malta og i EU.

Sentralbanksjef er pr mai 2014 Josef Bonnici.[1] Han har hatt denne stillingen siden 1. juli 2011.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maltas sentralbank - Governor's Profile Arkivert 5. februar 2009 hos Wayback Machine., besøkt 12. mai 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]