Lietuvos bankas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Litauens bank

Litauens bank (lit: Lietuvos bankas) er sentralbanken i Litauen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Banken har sine røtter tilbake til 1768, da Litauen og Polen var i union. Seimasen (Litauens parlament) etablerte da en nasjonalbank for å utstede penger, denne fikk navnet «Bank Polski i Litewski». Arbeidet med denne banken startet i 1792, men ble ikke fullført. Litauen ble delt mellom Russland og Preussen i 1795, og opphørte å eksistere som egen stat i over et århundre.

Etter sin uavhengighet fra Russland i 1918 gikk det noen år før Litauen fikk sin egen sentralbank, og de brukte valuta fra flere andre land. De måtte bygge opp pengesystemet sitt fra bunnen av, og de etablerte en avtale med den tyske banken «Darlehnkasse Ost» om å bruke tyske mark inntil en egen valuta var på plass. I 1922 fikk imidlertid Tyskland hyperinflasjon, og papirmarken mistet raskt sin verdi (erstattet i 1923 av rentemarken). Dette gjorde at Seimasen raskt vedtok en sentralbanklov og en lov om ny valuta.

Dermed hadde Litauen egen sentralbank (operativ fra oktober 1922) og egen valuta (innført 2. oktober). Den første sentralbanksjefen var professor Vladas Jurgutis. Bankens hovedoppgaver i starten var å utstede valuta, regulere omsetningen og flyten av valuta, og sikre et stabilt pengesystem.

I 1940 ble Litauen okkupert av Sovjetunionen, dermed ble sentralbanken en del av det sovjetiske banksystemet.

I forbindelse med at de erklærte seg uavhengig fra Sovjetunionen 11. mars 1990 ble sentralbanken på nytt etablert (etablert 1. mars), og litaen gjeninnført. Den første produksjonen av penger ble gjort i utlandet; 31. oktober 1991 kom den første forsendelsen av mynter fra Storbritannia, og 29. november kom den første forsendelsen av sedler fra USA.

I dag er banken selvstendig i forhold til regjeringen, og styrer etter hovedprinsippet om lav og stabil inflasjon. Sentralbankstyret består av en leder, to nestledere og to medlemmer, og under seg har de 11 faglig orienterte divisjoner og 5 stabsfunksjoner. I tillegg har de avdelingskontorer i Kaunas og Klaipeda.

Euro[rediger | rediger kilde]

Siden Litauen er medlem av EU, er også sentralbanken medlem av ESSB – Det europeiske systemet av sentralbanker og Eurosamarbeidet. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Litauen og i EU.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Pr august 2018 er Vitas Vasiliauskas sentralbanksjef. Han har hatt denne stillingen siden 2011, og startet sin andre termin i april 2016.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lietuvos bankas - Vitas Vasiliauskas Arkivert 4. august 2018 hos Wayback Machine., besøkt 4. august 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]