Nederlands bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hovedkontoret for Nederlands bank

Nederlands bank (ned: De Nederlandsche Bank – DNB) er sentralbanken i Nederland.

Etableringen av DNB var noe av det første Kong Willem I (konge 181340) gjorde da han overtok tronen, etter at Nederland var fri fra Napoleon.

Landets økonomi var dårlig, og deres tidligere posisjon som et internasjonalt handelssenter var borte. Etableringen av en sentralbank var et tiltak for å få orden på landets finansnæring og valuta. Deres nederlandske gylden hadde vært i bruk siden 1300-tallet, og fra 1694 var den hovedvalutaen, men ikke den eneste valutaen som var gyldig.

I perioden som De forente Nederlandene (15811795) fikk de aldri til en enhetlig valutapolitikk, noe Napoleon fikk mer orden på, og Willem I videreførte denne politikken. Banken var både en kredittbank og den ansvarlige institusjonen som trykket opp penger.

I dag er DNB et allment aksjeselskap, og ledes av en sentralbanksjef og 5 direktører. Sentralbanksjef er pr september 2018 Klaas Knot. Han overtok etter Nout Wellink 1. juli 2011.[1] Wellink hadde da sittet siden 1997.[2]

Siden Nederland er medlem av EU, er også sentralbanken medlem av ESSB – Det europeiske systemet av sentralbanker og Eurosamarbeidet. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Nederland og i EU.

Hovedmålet for sentralbanken er, i likhet med EU for øvrig, en stabil inflasjon på ca. 2%.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]