Rick Riordan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rick Riordan
Rick Riordan (10439).jpg
FødtRichard Russell Riordan
5. juni 1964 (55 år)
San Antonio
Utdannet ved University of Texas
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet USA
SpråkEngelsk
Utmerkelser Edgar-prisene
Sjangerbarnebøker, mytologi, fantastisk litteratur
DebutCold Springs (2004)

Richard Russell «Rick» Riordan, Jr. (født 5. juni 1964 i San Antonio i Texas i USA) er en amerikansk forfatter av bøker for barn og ungdom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I femten år underviste han i engelsk og historie i San Francisco og Texas, men er nå forfatter på heltid. Han bor i Boston med sin kone og to sønner, Haley og Patrick. Han har skrevet prisbelønte krimbøker for voksne, men ble først kjent med ungdomsbøkene om Percy Jackson, som er inspirert av gresk mytologi

Riordan har skrevet fem bøker i Percy Jackson-serien som har blitt oversatt til norsk:

  • Lyntyven (2005)
  • Monsterhavet (2006)
  • Titanens forbannelse (2007)
  • Slaget om labyrinten (2008)
  • Den siste olympier (2009)
  • Magnus Chase og Sommersverdet
  • Magnus Chase og tors hammer
  • Magnus Chase og de dødes skip
  • Han skrev også The Demigod Files, som inneholder tre romaner om Percy og vennene hans og som er plassert i tiden mellom Slaget om labyrinten og Den siste olympier. Alle sammen har blitt oversatt til norsk. Bøkene om Percy har blitt solgt i over 20 millioner eksemplarer i 35 land, og har ligget på bestselgerlista for barne- og ungdomsbokserier i USA i 223 strake uker per 28. oktober 2011. Den første boken, (Percy Jackson & Lyntyven), ble filmatisert i 2010 og film nummer to, Monsterhavet hadde premiere i august 2013. Riordan har innrømmet at figuren Percy er basert på hans egen sønn, Haley, som selv har dysleksi og ADHD.

En annen serie satt i Percy Jackson-verdenen, Gudene fra Olympos Heroes of Olympus, ble påbegynt i 2010. Denne serien har fem nye hovedpersoner (Jason, Piper, Leo, Frank og Hazel), Percy og Annabeth presterer ennå som hovedfigurer i denne serien. Grover kommer noen ganger inn i bildet som en bifigur. Disse har de engelske titlene The Lost Hero (2010), The Son of Neptune (2011), The Mark of Athena (2012), The house of Hades (2013) og Blood of Olympus (2014). The Lost Hero kom ut på norsk i 2013 under tittelen Den forsvunne helten. De neste bøkene kom ut på norsk under titlene Neptuns sønn, Athenes merke, Hades' hus og Olympos' blod.

Den siste serien i Percy Jackson-verdenen, Apollons Prøvelser (The trials of Apollo), ble påbegynt i 2016. Denne serien har to hovedpersoner, Apollon og Megan, man får se igjen Percy, Leo og Kalypso igjen som bipersoner i den første boken (Det skjulte orakelet), derav Leo og Kalypso er med som hovedpersoner i bok 2. Megan har forlatt Apollon og er en biperson i Den mørke profetien som kom ut i 2017. Han kom ut med bok 3 i Apollons prøvelser i 2018. Bok 3 heter den brennende labyrint. Rick Riordan jobbet nå på sin fjerde bok i serien som heter på engelsk The Tyrants Tomb

2012 fullførte Riordan en annen serie med ungdomsbøker som tar for seg egyptisk mytologi. Trilogien Kanekrøniken handler om to søsken som oppdager at de stammer fra store egyptiske faraoer. Den røde pyramiden (2010), Ildtronen (2012) og Slangens skygge (2013) har kommet ut på norsk.

I 2015 kom Rick Riordan ut med en helt ny serie. Denne serien er inspirert av Norrøn mytologi. Boken handler om en gutt som finner ut at han er sønnen til en av gudene i Åsgård og må stoppe ragnarok. Hittil har det kommet tre bøker i denne serien, The sword of summer, The hammer of Thor and The Ship of the Dead. Alle tre bøkene er oversatt til norsk, og heter Sommersverdet, Tors hammer og De dødes skip.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]