Rick Riordan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rick Riordan
Rick riordan 2007.jpg
Født 5. juni 1964 (51 år)
San Antonio i Texas
Utdannelse University of Texas
Yrke Forfatter
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Utmerkelser Edgar-prisene
Sjanger barnebøker, mytologi, fantastisk litteratur
Debut Cold Springs (2004)

Richard Russell «Rick» Riordan, Jr. (født 5. juni, 1964) er en amerikansk forfatter av bøker for barn og ungdom.

I femten år underviste han i engelsk og historie i San Francisco og Texas, men er nå forfatter på heltid. Han bor i Boston med sin kone og to sønner, Haley og Patrick. Han har skrevet prisbelønte krimbøker for voksne, men ble først kjent med ungdomsbøkene om Percy Jackson, som er inspirert av gresk mytologi

Riordan har skrevet fem bøker i Percy Jackson-serien som har blitt oversatt til norsk:

Han skrev også The Demigod Files, som inneholder tre romaner om Percy og vennene hans og som er plassert i tiden mellom Slaget om labyrinten og Den siste olympier. Alle sammen har blitt oversatt til norsk. Bøkene om Percy har blitt solgt i over 20 millioner eksemplarer i 35 land, og har ligget på bestselgerlista for barne- og ungdomsbokserier i USA i 223 strake uker per 28. oktober 2011. Den første boken, (Percy Jackson & Lyntyven), ble filmatisert i og film nummer to, Monsterhavet hadde premiere i august 2013. Riordan har innrømmet at figuren Percy er basert på hans egen sønn, Haley, som selv har dysleksi og ADHD.

En ny serie satt i Percy Jackson-verdenen, Gudene fra Olympos Heroes of Olympus, ble påbegynt i 2010. Denne serien har fem nye hovedpersoner (Jason, Piper, Leo, Frank og Hazel), Percy og Annabeth presterer ennå som hovedfigurer i denne serien. Grover kommer noen ganger inn i bildet som en bifigur. Disse har de engelske titlene The Lost Hero (2010), The Son of Neptune (2011), The Mark of Athena (2012), The house of Hades (2013) og Blood of Olympus (2014). The Lost Hero kom ut på norsk i 2013 under tittelen Den forsvunne helten. De neste bøkene kom ut på norsk under titlene Neptuns sønn, Athenes merke, Hades' hus og Olympos' blod.

2012 fullførte Riordan en annen serie med ungdomsbøker som tar for seg egyptisk mytologi. Trilogien Kanekrøniken handler om to søsken som oppdager at de stammer fra store egyptiske faraoer. Den røde pyramiden (2010), Ildtronen (2012) og Slangens skygge (2013) har kommet ut på norsk.

I 2015 kom Rick Riordan ut med en helt ny serie. Denne serien er inspirert av Norrøn mytologi. Boken handler om en gutt som finner ut at han er sønnen til en av gudene i Åsgård og må stoppe ragnarok. Hittil har det bare kommet en bok i denne serien, The sword of summer. Denne boken har ikke blitt oversatt til Norsk ennå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]