Percy Jackson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Percy Jackson
orig. Percy Jackson & the Olympians
Forfatter(e)Rick Riordan
SpråkAmerikansk-engelsk, engelsk
SjangerFantasy
Utgitt2005
ForlagDisney Hyperion (tidl. Miramax Books)
Oversetter(e)Torleif Sjøgren-Erichsen
Siderca. 300 - 400

Percy Jackson (originaltittel: Percy Jackson & the Olympians) er en bokserie i fantasysjangeren skrevet av Rick Riordan.Serien er laget for ungdom. Bokserien består av fem bøker, som alle er oversatt til norsk. De to første bøkene, Lyntyven og Monsterhavet, har i tillegg blitt filmatisert. Handlingen i bøkene er lagt til USA, hvor den 12 år gamle Percy Jackson bor. Percy oppdager at han er sønn av den greske havguden Poseidon. Sammen med sine venner må han forsvare seg mot forskjellige skapninger fra gresk mytologi.

Det er laget en serie til som heter Gudene fra Olympos fra Rick Riordan. Den er fortsettelsen av Percy Jackson-serien, og serien har fem bøker. Alle bøkene er oversatt til norsk. Denne serien bygger videre på de originale hovedpersonene i Percy Jackson serien, men har en litt annen vri en de andre, det er litt flere personer og flere synsvinkler i denne serien.

Bøkene[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesår Originaltittel Norsk oversettelse
2005 The Lightning Thief Lyntyven (2009)
2006 The Sea of Monsters Monsterhavet (2006)
2007 The Titan's Curse Titanens forbannelse (2007)
2008 The Battle of the Labyrinth Slaget om labyrinten (2008)
2009 The Last Olympian Den siste olympier (2011)

Lyntyven[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Lyntyven

Lyntyven (originaltittel: The Lightning Thief) ble utgitt i USA den 28. juni 2005. Den norske oversettelsen ble utgitt på Schibsted forlag i 2009.

Percy har ADHD og dysleksi, og har aldri greid å gå på samme skole i mer enn ett år. En sommer drar han med sin mor til en hytte ved havet. Der dukker plutselig Percys venn, Grover Underwood, og banker på. Alle tre blir jaget av en minotaur, og Percys mor blir fanget av Hades. Percy sendes til en sommerleir for halvblodse, dvs. personer med en dødelig og en gud til foreldre. Når Percy får vite hvem hans hittil ukjente far er, får han tilbud om et oppdrag. Dette oppdraget kan ha betydning for hvorvidt det blir krig om en halv måned eller ikke.

Filmen Percy Jackson & Lyntyven hadde premiere på norske kinoer den 12. februar 2010. Et videospill basert på boken ble utgitt for Nintendo DS i januar 2010.

Monsterhavet[rediger | rediger kilde]

Monsterhavet (originaltittel: The Sea of Monsters) ble utgitt i USA den 3. mai 2006. Den norske oversettelsen ble utgitt på Schibsted forlag i 2010.

Percy har nesten kommet seg gjennom et helt skoleår uten å bli utvist og har fått seg en ny venn, Tyson. Men den aller siste dagen anklager Matt Sloan, mobberen på skolen, ham for å ha tent på skolens gymnastikksal, men det var Laistrygonians som egentlig gjorde det. Så dukker Annabeth (en av Percys venner) opp og redder ham fra det siste monsteret og hopper ut av hullet i veggen. Percy følger etter og tar med Tyson. Annabeth forteller at halvblodsleiren har et problem og at hun har løpt fra Virginia. De drar til halvblodsleiren, hvor et skremmende og spennende eventyr venter Percy.

Filmene[rediger | rediger kilde]

Percy Jackson & Monsterhavet kom på kino i 2013. Den kom også på DVD i januar. De to filmene følger de samme eventyrene først men holder seg ikke til bøkenes handling, så mesteparten av Percy Jackson fansene hater filmene. Det er 5 bøker til sammen men bare 2 filmer fordi Kronos gjenoppstår i den andre filmen istedenfor The Last Olympian. (Den Siste Olympier)

Titanens forbannelse[rediger | rediger kilde]

Titanens forbannelse (originaltittel: The Titan's Curse) ble utgitt i USA den 11. mai 2007.

På et oppdrag for å redde to nye halvguder Bianca og Nico di Angelo blir Percy, Annabeth, Thalia og Grover angrepet av en manticore. I siste liten blir de reddet av gudinnen Artemis og hennes jegere, men Annabeth forsvinner utenfor katen av en klippe. Da de er tilbake i halvblodsleiren får de vite at gudinnen Artemis som reddet dem har forsvunnet. Til tross for orakelets dystre spådom, drar en gruppe halvguder fra halvblodsleiren ut for å redde Annabeth og gudinnen. Percy får ikke lov til å være med, men følger etter de andre, i et løfte til Nico di Angelo om å bringe søsteren trygt tilbake. Det de ikke vet, er at Kronos har lagt en felle for dem.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Riordan, Rick (2007). Titanens forbannelse. Miramax Books, Hachette Books. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]