Lyntyven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen basert på denne boken, se Percy Jackson & Lyntyven.

Lyntyven (originaltittel: The Lightning Thief) er en fantasyroman basert på gresk mytologi skrevet av Rick Riordan. Den ble utgitt i 2005 og oversatt til norsk i 2009. Lyntyven er første bok Percy Jackson-serien.

En filmatisering av boken, Percy Jackson & Lyntyven hadde premiere på norske kinoer 12. februar 2010.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boka starter ved at vi får en introduksjon av hovedperson, Percy Jackson, som har ADHD og dysleksi. Han og hans beste venn, Grover Underwood, som har en funksjonshemming i føttene, går på kostskole i lag. Percy's favorittfag er historie. Læreren der, Herr Brunner, som sitter i rullestol. På en skoletur til Metropolitan Museum of Art kommer Percy i trøbbel, igjen. Det er ikke uvanlig når han har ADHD.

Denne gangen kommer han i krangel med skolens bølle, Nancy Bobofit, imens hele klassen spiser lunsj. Det ender med at han kaster henne i en fontene. Dette ser mattelæreren, frøken Dodds, og hun tar han med seg inn på en avdeling på museet, der hun avdekker sin egentlige form. Hun er en av Hades' Furier, monstre som minner om hekser bortsett fra at de har store sorte lær vinger og lange klør. Percy ser Herr Brunner komme inn og kaster en penn til Percy men når han tok imot den har den plutselig blitt til et sverd. Han dreper Fuurien, den forsvinner i en eksplosjon av støv. Når han går tilbake til der klassen hans spiser lunsj er det plutselig ingen som husker Frøken Dodds. Klassen har en ny mattelærer i stedet for frøken Dodds, og ingen husker noen ting av det som hendte. Heller ikke Grover. Men Percy har på følelsen at han skjuler noe. natten før eksamen bestemmer Percy seg for å be om hjelp til en av oppgavene av Herr Brunner. Men så ser han at Grover snakker med Herr Brunner og han blir stående og tyvlytte. Han finner fort ut at Grover, og Mr Brunner, visste at frøken Dodds hadde eksistert. Mora får ikke høre fra Percy hva som har hendt. Mora, Sally Jackson har gifta seg på ny etter at faren til Percy forsvant på havet. den nye mannen, heter Gabe Ugliano. Alt han gjør er å spille poker.

Mora tar med seg Percy på en helgetur til Montauk, New York. Der brygger det til storm. Sent om natta banker det på døra. Der står Grover, uten bukser på. Istedenfor, har han hover til føtter. Han er en satyr. Han sier at det er fare på ferde, og Sally kaster Percy i bilen, de kjører mot Long Island, mot en jordbærplantasje, men blir angrepet av en Minotaur. Mora blir drept, og Percy dreper Minotauren. Når han våkner etter kampen, er han inne på Camp Halvblods. Der blir han pleiet av Mr Brunner og ei jente som heter Annabeth Chase. Første inntrykket av henne er at hun har blondt hår og er ganske søt.

Percy blir pleiet og får vite at han er en halvblods. Det vil si, en av foreldrene er en gresk gud. Men ingen vet hvilken. På leiren finner han ut at Mr Brunner egentlig er en kentaur ved navn Chiron. Han møter også guden Dionysos, som er leirsjef, og Luke, sønn av Hermes.