Kalypso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalypso
Kalypso, maleri av George Hitchcock, 1906
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnΚαλυψώ
ForeldreAtlas
MakeOdyssevs
BarnNoen redegjørelser, Latinus,[1]
andre Nausithoos og Nausinoos[2]
BostedOgygia
SymbolerDelfin
TeksterHomer
Hesiod
Pseudo-Apollodorus

Kalypso (gresk: Καλυψώ) var en nymfe i gresk mytologi, datter av Atlas, som holdt helten Odyssevs tilbake på sin mørke og mistrøstige øy Ogygia i syv år.[3]

Hesiod nevner enten en annen Kalypso eller den samme Kalypso som en av okeanidene, datter av Tethys og Okeanos,[4] og av Pseudo-Apollodorus som en av nereiderne, datter av Nerevs og Doris.[5]

I henhold til Homers Odysseen grep Athene inn og ba Zevs om å pålegge Kalypso om å la Odyssevs dra. Zevs sendte Hermes til henne, og Kalypso ga til slutt etter. Hun hadde lovet Odyssevs udødelighet om han ble, men han dro for å forenes med sin kjære Penelopeia.

Odysseen[rediger | rediger kilde]

Kalypso, utsnitt fra en statue av Célestin Anatole Calmels, 1853

Kalypso er hovedsakelig husket for sin rolle i Homers epos Odysseen hvor hun holdt den oppdiktet greske helten Odyssevs fanget på sin øy slik at hun kunne gjøre ham til sin udødelige ektemann. I henhold til Homer holdt Kalypso ham fanget eller fengslet på Ogygia i syv år.[6] Den senere Pseudo-Apollodorus sier dog fem år[7] og Hyginus sier kun ett år.[8] I løpet av denne tiden sov de i samme seng, skjønt Odyssevs kom snart til ønske at omstendighetene var annerledes.

Odyssevs klarte ikke å være fraværende fra sin hustru Penelopeia og ville videre. Hans guddommelige beskytter, gudinnen Athene, ba Zevs om beordre Kalypso om frigjøre Odyssevs fra øya og Zevs sendte budbringeren Hermes for å beordre Kalypso om heltens frigjørelse da det ikke var hans skjebne å leve sammen med henne for evig tid. Rasende kommenterte Kalypso om hvordan gudene hatet at gudinnene hadde nære forhold med de dødelige. Deretter ble hun bekymret for sin elskede, som ikke lenger var hennes, og sendte ham av sted med en båt, vin og brød. Odyssevs fortalte henne at han visste at hun var langt mer vakker enn sin hustru, men at han ønsket å seilte hjem av andre årsaker.

Kalypso og Odyssevs, maleri av Arnold Böcklin, 1883

Homer nevner ikke at Odyssevs fikk noen barn med Kalypso, men andre fortellinger som er senere enn Odysseen hevder at Kalypso fødte en sønn ved navn Latinus,[7] skjønt Kirke er vanligvis oppgitt som mor av Latinus.[9] I andre fortellinger hevdes det at Kalypso fødte to barn, Nausithoos og Nausinoos.[10]

Navn[rediger | rediger kilde]

Etymologien til Kalypsos navn er fra καλύπτω (kalyptō) i betydningen «å dekke», «å skjule», «å gjemme».[11] I henhold til Etymologicum Magnum fra rundt 1150 e.Kr. hevdes det at hennes navn betyr καλύπτουσα το διανοούμενον, det vil si i betydningen «skjule/hemmeligholde kunnskap», hvilket er kombinert med det homeriske epitetet δολόεσσα i betydningen «vanskelig å forstå» eller «listig/slu», noe som rettferdiggjør hennes hermetiske vesen og tilsvarende for hennes øy.

Stavingen av musikkformen calypso reflekterer en senere folkeetymologisk tilpasning med det mytologiske navnet[12] og er ikke på annet vis beslektet med den greske mytologiske figuren i Odysseen.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Pseudo-Apollodorus, E7.23
 2. ^ Hesiod: Theogonien 1017
 3. ^ Homer: Odysseen, 1.14, 1.50; Apollodorus: Library. Hun er tidvis referert til som Atlantis (Ατλαντίς), som betyr datter Atlas, se oppslagsord Ατλαντίς hos Liddell & Scott, og dessuten Hesiod: Theogonien (engelsk oversettelse Theogony, 938.
 4. ^ Hesiod: Theogonien 359
 5. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheka 1.2.7
 6. ^ Homer: Odysseen 7.259
 7. ^ a b Apollodorus: Epitome 7.24
 8. ^ Hyginus: Fabulæ 125
 9. ^ Hesiod: Theogonien 1011
 10. ^ Se Hesiod: Theogonien 1019, den britiske antropologen James George Frazer hevdet i hans noter til Apollodorus' Epitome 7.24 at disse versene "er sannsynligvis ikke av Hesiod, men har blitt innskutt av en senere poet i romersk tid for å skaffe romerne et fornemt gresk opphav."
 11. ^ Oppslagsord καλύπτω hos Liddell & Scott (1996): A Greek–English Lexicon, 9. utgave (første gang utgitt 1819)
 12. ^ Wiktionary: «Calypso» (engelsk tekst)
 13. ^ William Hamilton: Calypso receiving Telemachus and Mentor in the Grotto Arkivert 21. oktober 2007 hos Wayback Machine., Wengraf.com

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]