Rem Koolhaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rem Koolhaas

Rem Koolhaas (født 17. november 1944 i Rotterdam i Zuid-Holland) er en nederlandsk arkitekt og forfatter av flere bøker om arkitektur, arkitekturteori, design og urbanisme.

Koolhaas studerte arkitektur ved Architecture Association School i London etter å ha arbeidet som journalist og manusforfatter for film60-tallet. I 1972 flyttet han til New York, og fascinasjonen for byen fikk ham til å studere virkningen storbykulturen har på arkitektur, noe som resulterte i boken Delirious New York, a Retroactive Manifesto for Manhattan i 1978. Koolhaas returnerte til Europa, hvor han grunnla Office for Metropolitan Architecture (OMA) i 1975, som skulle søke å definere nye typer relasjoner mellom arkitektur og samtidskultur.

OMA og Koolhaas har oppført en rekke banebrytende bygninger rundt om i verden, som Kunsthal Rotterdam (1993), Guggenheim-museet i Las Vegas (2002), biblioteket i Seattle (2004), design for Prada-butikkene i New York (2003) og Los Angeles (2004) og Casa da Música i Porto (2005). I 2002 vant kontoret konkurransen om bygging av nytt Deichmanske bibliotekVestbanen i Oslo, i samarbeid med Oslobaserte Space Group.


Koolhaas er i dag professor i arkitektur og urban design ved Harvard University i Boston.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]