Hopp til innhold

Prada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prada
Org.formS.p.A.
BransjeMote
Etablert1913 (Milano)
DatterselskapMiu Miu
Church's
The Original Car Shoe
Eierandel iHelmut Lang
Bar Luce
Fondazione Prada
HovedkontorMilano
Milano
LandItalia
Produkt(er)klær
Grunnlegger(e)Mario Prada
Daglig lederPatrizio Bertelli
Nettstedwww.pradagroup.com

Prada S.p.A er et italiensk motehus som produserer luksusvarer, for eksempel pret-a-porter, solbriller, vesker, parfymer, briller og mobiltelefoner. Prada betraktes som et eksklusivt og autoritært motehus i moteindustrien, og har stor innflytelse når det gjelder trendy mote verden over. Motehuset Prada er det fjerde største idag[når?], med Louis Vuitton, Gucci og Ralph Lauren foran seg. Prada er det største motehuset som har en kvinnelig sjefsdesigner.

Etablering

[rediger | rediger kilde]

Motehuset startet som en enkel lærvarefabrikant i Milano i 1913. Virksomheten het dengang Fratelli Prada, på norsk «Brødrene Prada», og ble ledet av Mario Prada. Virksomheten produserte reiseeffekter av meget god kvalitet, og produktene solgte derfor godt i det italienske markedet. I 1970 sluttet Miuccia Prada seg til virksomheten, og begynte produksjonen av vanntette ryggsekker. Hun fikk Patrizio Bertelle[hvem?] med på laget i 1977, og etter råd fra ham gikk hun med på satse enda mer i selskapet[klargjør].

Overgang til moteindustrien

[rediger | rediger kilde]

Miuccia Prada lanserte i 1979 sin første kolleksjon bestående av ryggsekker i sort nylon i 1979. Ryggsekkene var dyre, men ble svært populære. I 1983 åpnet Prada sitt andre utsalgsted i Milano, og noen få år senere hadde virksomheten spredt seg over hele verden. I 1987 fikk motehuset et gjennombrudd[klargjør].

Prada produserer på lik linje med andre store motehus parfymer for både kvinner og menn. Huset har lansert to herreparfymer, fem parfymer for kvinner, og ti kjønnsnøytrale parfymer.

Mobiltelefoner

[rediger | rediger kilde]

Motehuset har i samarbeid med koreanske LG lansert to mobiltelefoner. Begge telefonene har et minimalistisk design, og en rekke funksjoner.[1]

Den første telefonen, KE850, ble lansert i 2007. Telefonen er kun 1,2 cm tykk, og veier 85 gram. Den har innebygget kamera på 2 Megapixel, radio, videospiller, dokumentviser, Mp3-spiller og blåtann. Telefonen har en trykkfølsom skjerm på 3 tommer. Telefonen ble opprinnelig lansert i svart, men senere kom den også på markedet i sølvfarge. Unikt for denne modellen er at den har et innebygget qwerty-tastaur.

Modellen KF900 ble lansert i 2009. Denne telefonens ytre minner om KE850, men har svært annerledes innmat. Telefonen er 1,7 cm tykk, og har et skyvbart qwerty-tastatur. Kameraet har en oppløsning på 5 megapixel.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Pradaphonebylg.com - Pradaphonebylg and Mobile Phones». web.archive.org. 30. april 2013. Archived from the original on 30. april 2013. Besøkt 1. juli 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]