Prada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prada
Prada-Logo.svg
Prada milano.JPG
Org.formS.p.A.
BransjeMote
Etablert1913
Eierandel i Miu Miu, Church's, Helmut Lang, Bar Luce, Fondazione PradaRediger på Wikidata
Hovedkontor Milano, MilanoRediger på Wikidata
LandItalia
Produkt(er) KlærRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Mario Prada
Daglig leder Patrizio BertelliRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (mul)

Prada S.p.A er et italiensk motehus som produserer luksusvarer av de fleste slag, for eksempel pret-a-porter, solbriller, vesker, parfymer, briller og mobiltelefoner. Prada betraktes som et eksklusivt og autoritært motehus i moteindustrien, og har stor innflytelse når det gjelder trendy mote verden over. Motehuset Prada er det fjerde største idag, med Louis Vuitton, Gucci og Ralph Lauren foran seg. Prada er det største motehuset med en kvinne i spissen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggelse[rediger | rediger kilde]

Motehuset startet som en enkel lærvirksomhet i Milano, 1913. Virksomheten het dengang Fratelli Prada, på norsk «Brødrene Prada», og var styrt av Mario Prada. Virksomheten produserte reiseeffekter av meget god kvalitet, og ble derfor en populær virksomhet i Italia. I 1970 sluttet Miuccia Prada seg til virksomheten, og begynte produksjonen av vanntette ryggsekker. Hun fikk Patrizio Bertelle med på laget i 1977, og etter råd fra ham gikk hun med på satse enda mer i selskapet.

Overgang til moteindustrien[rediger | rediger kilde]

Etter mye jobbing klarte Miuccia å heve omsettningen til selskapet til 450 000 USD i 1978. Nå skulle selskapet ikke kun fokusere på brukervennlige produkter, men rettet også lyset mot fasjonable produkter og mote. Hun lanserte sin første kollesjon bestående av ryggsekker i sort nylon i 1979, og til tross for høye priser slo disse i gjennom. I 1983 åpnet Prada sitt andre utsalgsted i Milano, og noen få år senere hadde virksomheten spredt seg over hele verden. Det var i 1987 motehuset slo igjennom for alvor.

På 1900 tallet begynte Prada å designe minimalistisk mote, med rene og klare linjer. På samme tid satset andre store motehus på sterke farger og strass, Prada gjorde det stikk motasatte og gikk for design i rene og monokrome farger. Prada ble også kjent for sin trekant-logo som ofte prydet forsiden på vesker og senere solbriller.

Parfymer[rediger | rediger kilde]

Prada produserer på lik linje med andre store motehus parfymer for både kvinner og menn. Huset har lansert to herreparfymer, fem parfymer for kvinner, og 10 kjønnsnøytrale.

Herredufter[rediger | rediger kilde]

I 2005 lanserte Prada herreduften "Prada Amber Pour Homme" som er en maskulin duft med duftnoter fra amber, lær, patchouli, nerolli og safran.

I 2008 kom duften "Infusion d' Homme", en duft med noter fra blant annet Iris Pallida.

Damedufter[rediger | rediger kilde]

I 2004 kom duften Prada, en duft med duftnoter fra blant annet mandarin, vanilje og rose.

I 2006 kom duften Prada Tendre som en svært søt duft med duftnoter fra vanilje.

I 2007 ble duften Infusion d' Iris lansert, en duft med noter fra Iris Pallida.

I 2009 lanserte motehuset duften Infusion de fleur d' Oranger, en duft med duftnoter fra appelsinblomst.

I 2009 lanserte motehuset duften Le`eau de Ambree, en duft med duftnoter fra amber, patchouli, rose og sitrus.

Eksklusive dufter[rediger | rediger kilde]

I 2003 lanserte motehuset et sett med fire eksklusive dufter basert på rene naturlige dufter, senere har huset lansert ytterligere seks dufter. Duftene er kjønnsnøytrale, og kan benyttes av begge kjønn.

-No1 Iris, parfyme med rene og dype noter av iris pallida.

-No2 Oeillet

-No3 Cuir Amber, med duftnoter av russisk lær og amber.

-No4 Fleurs d'Oranger, duft med friske noter fra appelsinblomst.

-No5 Narciso

-No6 Tubereuse

-No7 Violette

-No8 Opopanax

-No9 Benjoin

-No10 Myrrhe

Mobiltelefoner[rediger | rediger kilde]

Motehuset har i samarbeid med koreanske LG, lansert to mobiltelefoner. Begge telefonene har et minimalistisk design, og har en rekke funksjoner.

Lg KE850[rediger | rediger kilde]

KE850 er husets første telefon som ble lansert i 2007. Telefonen er kun 1,2 cm tykk, og veier 85 gram. Den har innebygget kamera på 2 Megapixel, radio, videospiller, dokumentviser, Mp3-spiller og blåtann. Telefonen har en trykkfølsom skjerm på 3 tommer. Telefonen ble opprinnelig lansert i svart, men finnes nå også i sølvfarge. Unikt for denne modellen er at den har et innebygget qwerty-tastaur.

Lg KF900[rediger | rediger kilde]

KF900 er andre telefon i rekken, og ble lansert i 2009. Telefonens ytre minner om KE850, imidlertid er spesifikasjonene svært annerledes. Telefonen er 1,7 cm tykk, og har et skyvbart qwerty-tastatur. Kamera har en oppløsning på 5 megapixel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]