Richard Meier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Meier

Richard Meier (født 12. oktober 1934 i Newark, New Jersey) er en amerikansk arkitekt, kjent for sin rasjonelle design og bruken av hvitfarge.

Meier fikk en bachelorgrad ved Cornell University i 1957 og arbeidet i kort tid for Skidmore, Owings & Merrill i 1959, så for Marcel Breuer innen han startet sin egen praksis i New York i 1963. Han ble kjent som én av «The Five» i New York i 1972. Oppdraget for Getty Centre i Los Angeles i 1984 skapte Meiers verdensberømmelse.

Han er især kjent for museumsutgavene av sine rasjonelle, hvite bygninger.

En stor del av Meiers verker bygger på verkene til arkitekter fra begynnelsen av 1900-tallet, særskilt Le Corbusier, og især hans tidlige verk. Han utvidet mange idéer som var tydelige i Le Corbusiers verker, særskilt Villa Savoye og den sveitsiske paviljongen.

Meiers verker gjenspeiler også innflytelsen fra andre designere, slik som Ludwig Mies van der Rohe og, i visse tilfeller, Frank Lloyd Wright og Luis Barragán (uten fargen).

Smith House i Connecticut blir betraktet som ett av hans nøkkelverker. Giovanitti House i Pennsylvania er dekket med porselensemaljerte plater.

Vernebygget rundt Ara Pacis i Roma fra 2006 er meget omdiskutert. Borgermesteren i Roma har satt opp nedrivning av dette bygget som ett av sine valgløfter.[1]

I 1984 fikk han Pritzker-prisen, og i 2006 vant han gullmedalje i arkitektur fra Academy of Arts and Letters.

I boken Meier av Philip Jodidio, blir Meiers samlede verker 19632008 presentert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten 16. august 2008. Fuhr, Bodil: «Presidenten av de hvite hus»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]