Reinfannbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reinfannbille
Foto: Beentree
Vitenskapelig(e)
navn
:
Galeruca tanaceti
(Linnaeus, 1758)
Chrysomela tanaceti
Norsk(e) navn: Reinfannbille
Hører til: trådbladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: på gress og urte enger
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Asia
finnes i Norge

Reinfannbille (Galeruca tanaceti (Linnaeus, 1758)) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på forskjellige urter og gress. Den er utbredt i Europa, Nord-Afrika og østover i Asia.[1] Den er de vanlig bladbillene på gressenger og finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Reinfannbille er mellom 6-12 mm lang. Den har et svart hode, halsskjold (pronotum), dekkvingene og bein. Kroppen er oval, litt pæreformet, som bladbillene ofte er. Oversiden har en ganske grov punktur.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tross navnet er den nærmest altetende. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på ulike planter, ikke bare på reinfann, men også andre urter og gress, kanskje særlig på ryllik.

I likhet med mange andre bladbiller produserer hunnene svært mange egg, og bakkroppen svulmer kraftig opp før eggleggingen. Reinfannbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea besøksdato: 14. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]