Carl H. Lindroth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl H. Lindroth
Født8. september 1905[1]
Lunds domkyrkoförsamling[1]
Død23. februar 1979[1] (73 år)
Lunds domkyrkoförsamling[1]
Gravlagt Norra kyrkogården, Lund
Ektefelle Gun Bodman (19311972), Marianne Richter (19741979)
Far Hjalmar Lindroth
Søsken Arne Lindroth, Sten Lindroth
Utdannet ved Stockholms universitet, Uppsala universitet
Beskjeftigelse Entomolog[1], lærer[1], skribent
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien

Carl Hildebrand Lindroth (født 8. september 1905 i Lund, død 23. februar 1979 i Lund) var en svensk entomolog og professor i entomologi ved Lunds universitet fra 1951 til 1972.

Lindroth var sønn til professor i språkvitenskap, Hjalmar Lindroth, og dennes hustru Stina Hildebrand. Hans bror Sten Lindroth var en framstående idéhistoriker. Lindroth fikk sin doktorgrad i 1932, og ble utnevnt til professor i entomologi ved Stockholms högskola i 1947. I mellomtiden var han lektor ved Luleå läroverk (fra 1937) og ved Djursholms samskola (1940–1951). Som entomolog foretok han flere forskningsreiser, hovedsakelig på den nordlige halvkule. I 1951 ble han utnevnt til professor i Lund.

Hans mest omfattende forskning dreide seg om biller, framfor alt løpebiller (familien Carabidae), hvor han konsentrerte seg om deres økologi og geografiske fordeling. Blant annet påviste han menneskenes rolle for spredningen i Europa og Nord-Amerika, og i dette arbeidet benyttet han seg blant annet av den såkalte vingedimorfismen. En interessant egenskap blant visse løperbiller er nemlig at det innen samme art kan finnes både kort- og langvingede individer, noe som kalles vingedimorfisme. Denne styres genetisk, og Lindroth utnyttet dette når han undersøkte løperbillenes spredning. Om den kortvingede formen dominerer i et område, er det trolig at arten det er snakk om har eksistert der over lang tid, ettersom de langvingede har lettere for å spre seg.

Lindroth ble valgt inn som medlem av Kungliga Vetenskapsakademien i 1964. Han var også en mye benyttet populærvitenskapelig foreleser og forfatter, kjent ikke minst fra TV-programmet Fråga Lund.

Lindroth var gift med Gun Bodman, datter til professor Gösta Bodman.

Utvalgt bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Myran Emma (barnbok) (1948)
  • The Faunal Connections Between Europe and North America (1957)
  • The Faunal History of Newfoundland: Illustrated by Carabid Beetles (1963)
  • Entomologi (1967)
  • The Groundbeetles of Canada and Alaska (1969)

Referanser[rediger | rediger kilde]