Arimatea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arimatea (gresk: Ἁριμαθαία) var i henhold til Lukasevangeliet i Det nye testamente [1] «en by i Judea». Det ble sagt var hjembyen til Josef av Arimatea som opptrer i alle de fire evangeliene. Han var blant dem som tok Jesus ned fra korset og ga sin grav utenfor Jerusalem. Bortsett fra denne bibelske redegjørelsen er det ingen andre nedtegnelse eller skriftlige kilder som indikerer at Arimatea er et eksisterende sted. [2] Likevel har det blitt spekulert i at Arimatea kan identifiseres.

Forsøk på identifisering[rediger | rediger kilde]

I den greske oversettelsen av Det nye testamente, er det greske ordet for Arimatea gitt et særskilt diakritisk tegn innlagt som pustemarkering, ( ῾ ) og det indikerer aspirasjon (tilstedeværelsen av en /h/-lyd) på første alfa i Arimatea. Følgelig skal stedet for Josefs opprinnelse uttalelses Harimatea. Det vil tilsvare det hebraiske ha-ramathaim, med innledende he (ה) som danner den bestemte hebraiske artikkel ha-.

Således har det blitt fremmet hypotesen at Arimatea var et annet navn for Ramathaim-Zophim (Rama) i Efraims område, fødestedet for profeten Samuel. [3] Arimatea har også blitt forsøkt identifisert med Ramla i åskammene i Dans område, eller Rama i Benjamins område, [4] rundt 10 km nord for Jerusalem og 5 km fra Betel. [5]

Referanser[rediger | rediger kilde]