Rødtoppfuglekonge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rødtoppfuglekonge
Rødtoppfuglekonge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Regulus ignicapilla
Temminck, 1820
Norsk(e) navn: rødtoppfuglesanger
Hører til: fuglekonger,
spurvefugler,
moderne fugler
Habitat: løv- og blandingskog
Utbredelse: Europa og Nord-Afrika

Rødtoppfuglekonge (vitenskapelig navn Regulus ignicapilla) er en veldig liten spurvefugl i fuglekonge familien. Den er utbredte i mesteparten av det tempererte Europa og nord-vest Afrika, og er delvis trekkfugler hvor fugler i Europa overvintrer i sør og vest for sine hekkesteder. Rødtopper på Balearene og i nord Afrika er stort sett sett på som separerte underarter, men populasjonen på Madeira, tidligere kjent som en underart, er nå kjent som en fjern art, Madeira rødtoppfuglekonge, Reguls madeirensis. Et fossil av en forfader av rødtoppfuglekongen er blitt identifisert fra et vinge bein.

Regulus ignicapillus
Regulus ignicapilla

Rødtoppen har en grønn rygg og hvit mage. Den har to hvite vingebarer, en svart øyestripe og en hvit øyenbrynstrek. Hodepryden, oransje hos hannen og gul hos hunnene, blir vist fram under paringen, og gir fuglen dens engelske og vitenskaplige navn. Fuglen minner om fuglekongen, som oppholder seg i store deler av de samme områdene i Europa, men rødtoppfuglekongens bronse skuldre og sterke ansikts mønstre er tydelig forskjellige. Sangen er en repitisjon av høye tynne noter, med litt lavere frekvens enn hos sine slektninger.

Rødtoppfuglekongen hekker i trær, og bygger sitt kompakte, rede av tre lag på tre greiner. Syv til tolv egg blir inkubert av av hunnen alene. Begge foreldrene mater kyllingene, som forlater redet etter 22-24 dager etter klekking. Denne spurven er konstant i bevegelse på leting etter insekter, på vinterstid er de ofte sammen med flokker av meis. Foruten noen lokal nedgang, er ikke arten truet i noen form, som et følge av sin store europeiske populasjon og en ekspansjon av sitt område gjennom det siste århundre. Den kan bli jaktet og drept av rovfugler, og kan ha parasitter. Det er mulig at denne arten var den originale "fuglenes konge" i europeisk folketro.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Regulus ignicapillus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Regulus ignicapillus – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.