Ptolemaios III Euergetes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ptolemaios III Euergetes
Konge av Egypt
Octadrachm Ptolemy III BM CMBMC103.jpg
FødtUkjent
Kyrene
Død222 f.Kr.
Egypt
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle 1) Arsinoe I
2) Berenike av Kyrene
Far Ptolemaios II FiladelfosRediger på Wikidata
Mor Arsinoe I av EgyptRediger på Wikidata
Søsken Berenike Syra, LysimachusRediger på Wikidata
Barn Med Berenike:
Arsinoe III
Lysimakos
Aleksander
Magas
Berenike
Ptolemaios IV Filopator
Nasjonalitet Oldtidens EgyptRediger på Wikidata
Annet navnΠτολεμαῖος Εὐεργέτης
Regjeringstid246-222 f.Kr.

Ptolemaios III Euergetes (gresk: Πτολεμαῖος Εὐεργέτης, Ptolemaĩos Euergétēs, styrte 246222 f.Kr.) var den tredje herskeren i ptolemeerdynastiet i det ptolomeiske rike i Egypt.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Euergetes («velgjører») var den eldste sønnen til Ptolemaios II Filadelfos og hans første hustru Arsinoe I, og kom på tronen i 246 f.Kr. da hans far døde. Han giftet seg med Berenike av Kyrene i det året som tilsvarer med 244/243 f.Kr. og de fikk følgende barn: Arsinoe III, født ca. 246/245 f.Kr. og ble senere gift med sin bror Ptolemaios; muligens Lysimakos, navnet på sønnen er ikke kjent, men skal ha vært født ca. 243 f.Kr.;[1] Aleksander, født ca. 242 f.Kr.;[2] Magas, antagelig født ca. 241 f.Kr. og brent til døde i sitt bad av Theogos eller Theodotos på ordre av broren Ptolemaios IV Filopator; Berenike, antagelig født ca. 239 f.Kr. og døde et år senere; Ptolemaios IV Filopator, født ca. 238 f.Kr. og gift med nevnte Arsinoe III;

Lederskap[rediger | rediger kilde]

Noe redusert statue av Ptolemaios III i drakten til den greske guden Hermes som bærer en khlamys, en knelang mannskappe.

Ptolemaios III Euergetes var ansvarlig for det første eksempelet på en rekke med forordninger som ble utgitt som tospråklige inskripsjoner på massive steinblokker i tre skriftsystem. Hans stele er Kanopossteinen fra 238 f.Kr. Andre velkjente eksempler er Memfisstelen eller Memfissteinen som har inskripsjonen av forordningene i Memfis, en gang rundt 218 f.Kr., utgitt av hans sønn Ptolemaios IV, og den mest berømte av dem alle, Rosettasteinen som ble reist av Ptolemaios V Epifanes, hans sønnesønn, i 196 f.Kr.

Ptolemaios IIIs stein inneholdt forordninger om prestelige påbud, og er samtidig en minnesmerke over hans datter Berenike. Men to av de 26 tekstlinjene er forordningene med egyptiske hieroglyfer ble benyttet for en skuddårsdag som ble lagt til den egyptiske kalenderen på 365 dager, og de tilsvarende endringer i festivaldager.

Han er også kreditert med opprettelsen/grunnleggelsen av de første serapistempel (serapeion, gresk: Σεραπεῖον; latin: serapeum), avledet fra egyptisk «seh-rah-peh-um», templer eller andre religiøse institusjoner som var dedikert til den synkretiske hellenistisk-egyptiske guden Serapis.

Krig med Selevkideriket[rediger | rediger kilde]

Mynt i bronse utstedt av Ptolemaios III som avbildet Zevs-Amon (forside) og den tradisjonelle ptolomeiske ørn (motsatt). Ptolemaios III preget ikke mynter med sitt eget bilde.

På grunn av strid i hoffet i Selevkideriket, ble hans eldre søster Berenike Syra, også kalt Ferneforos(= «medgiftbærer»), myrdet sammen med sin mindreårig sønn. Som reaksjon på dette invaderte Ptolemaios III Syria.[3] I løpet av den tredje syriske krig okkuperte han hovedstaden Antiokia og hans soldater nådd så langt inn i Selevkideriket som Babylon.[4] I bytte for fred i 241 f.Kr. ble Ptolemaios III gitt nye områder langs nordkysten av Syria, inkludert selveste Selevkia Pieria, havnebyen til Antiokia. På dette tidsrommet hadde det ptolemeiske kongedømme nådd høyden av sin makt.

Denne krigen er på kryptisk vis henvist i Daniels bok i Den hebraiske Bibelen (Det gamle testamente).[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lysimachus» av Chris Bennett
  2. ^ «Alexander» av Chris Bennett
  3. ^ Bevan, E. R. (1927): The House of Ptolemy, Kapittel VI «Ptolemy III, Euergetes I», Methuen Publishing, London,
  4. ^ Ptolemy III Chronicle (BCHP 11) Arkivert 26. juli 2017 hos Wayback Machine., Livius.org
  5. ^ Daniels bok 11:7-9
  6. ^ Scullard, H. H. (1974): The Elephant in the Greek and Roman World, Cornell University Press, s. 133.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Clayton, Peter A. (2006): Chronicles of the Pharaohs: the reign-by-reign record of the rulers and dynasties of ancient Egypt. Thames & Hudson. ISBN 0-500-28628-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ptolemaios II 
Farao i Egypt
Ptolemeerdynastiet
med Berenike II

Etterfølger:
 Ptolemaios IV