Kleopatra III av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kleopatra III
Dronning av ptolemeiske Egypt
FødtCa. 161/160 f.Kr.
Død26. oktober 101 f.Kr.
Egypt
BeskjeftigelseMonark, regjerende dronning Rediger på Wikidata
Embete
EktefellePtolemaios VIII Fyskon
FarPtolemaios VI Filometor
MorKleopatra II av Egypt
SøskenPtolemy Memphites
Ptolemaios VII Neos Filopator
Ptolemaios Eupator
Kleopatra Thea
Barn1) Ptolemaios IX Lathyros
2) Ptolemaios X Aleksander
3) Kleopatra IV
4) Kleopatra Selene I
5) Tryfaena
Annet navnΚλεοπάτρα
Regjeringstid116-101 f.Kr.

Kleopatra III (gresk: Κλεοπάτρα, født ca. 161 f.Kr. – død 101 f.Kr.) var dronning det ptolemeiske kongedømme i Egypt, kjent som Kleopatra Euergetis mens hun var assosiert med sin ektemann Ptolemaios VIII Fyskon eller sin sønn Ptolemaios X Aleksander. I tilknytning til sin sønn Ptolemaios IX Lathyros er hun bevitnet som Kleopatra Filometor Soteira. I henhold til historikeren Strabon var hun tidvis også kjent som Kleopatra Kokke i forbindelse med Ptolemaios X.[1] Hun styrte Egypt fra 116 til 101 f.Kr., først med sin eldste sønn Ptolemaios IX Lathyros, deretter med den yngre Ptolemaios X Aleksander, inntil hun ble myrdet.

Hun var datter av Ptolemaios VI Filometor og Kleopatra II. Ved hennes far var død i 145 f.Kr. giftet moren Kleopatra II seg med sin bror Ptolemaios VIII Fyskon, men uten å skille seg fra Kleopatra II, giftet Fyskon seg med Kleopatra III. Det førte til uro og borgerkrig som Kleopatra IIIs sønner arvet. Kleopatra III fødte to sønner og tre døtre.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kleopatra IIIs onkel Ptolemaios VIII Fyskon styrte Egypt i triumvirat sammen med hennes foreldre fra rundt 170 f.Kr. og til 164 f.Kr. Fra det tidspunkt forviste han Kleopatra II og Ptolemaios VI Filometor fra Egypt. Han ble snart nødt til å abdisere.[2] Kleopatra IIIs foreldre gjenerobret tronen og beholdt makten i bortimot tyve år inntil 145 f.Kr. I løpet av denne tiden ble Kleopatra III født, en gang rundt 161/160 f.Kr.[3] Hennes søsken var Ptolemaios Eupator, Kleopatra Thea og antagelig også Berenike.[4][5]

Etter at hennes far døde i 145 f.Kr. fra skader han fikk i krigen i Syria mot Aleksander I Balas, en motkonge i de dynastiske borgerkrigene i det hellenistiske Selevkideriket, ble hennes onkel Ptolemaios VIII Fyskon konge av Egypt igjen og giftet seg med hennes mor Kleopatra II.[4]

Fellesstyre med moren og onkelen[rediger | rediger kilde]

Veggrelieff med Kleopatra III, Kleopatra II og Ptolemaios VIII foran guden Horus

Fyskon giftet seg først med hennes moren og hans søster Kleopatra II i 145 f.Kr., men det var politisk trekk. Ca 139 f.Kr. forførte onkelen sin niese, Kleopatra III, og giftet seg med henne, uten å skille seg fra Kleopatra II som ble rasende. Kleopatra II gjorde opprør mot ektefellen en gang rundt 132 f.Kr. Kleopatra III flyktet til Kypros i 130 f.Kr. sammen med Fyskon mens borgerkrigen raste i Egypt. Kleopatra II kontrollerte hovedsakelig hovedstaden Alexandria. I 127 f.Kr. var Ptolemaios VIII Fyskon i stand til å vende tilbake til Egypt i 127 f.Kr. med familien mens Kleopatra II flyktet til Syria hvor en annen av hennes døtre var gift med den rådende kongen.[2]

Det samme året, etter ytterligere politisk manøvrering, endte Kleopatra II tilbake i Egypt. En formell forordning om amnesti fulgte i 118 f.Kr., men det var utilstrekkelig for å bedre kongedømmets evne til å regjere Egypt.

Etter Fyskons død[rediger | rediger kilde]

Veggrelieff med Kleopatra III, detalj.

Den 28. juni 116 f.Kr. døde Ptolemaios Fyskon, og ble etterfulgt av Kleopatra III og den sønn som om hun enn måtte foretrekke. Hun foretrakk at den yngste Aleksander hersket sammen med henne, men folket i Alexandria krevde hennes eldre sønn Filomatros Soter, da guvernør på Kypros. Han tok da navnet Ptolemaios IX Lathyros, og styrte sammen med henne.

Kleopatra III må ha vært en viljesterk og samtidig vinglete dronning. De årene hun styrte innsatte og avsatte hun sine sønner gjentatte ganger, og ble således nødt til å drive krig med og mot dem. Den eldste sønnen ble således konge av Egypt hele tre ganger. Den yngste sønnen, Ptolemaios X Aleksander, som i utgangspunktet var hennes ynglingsønn, endte opp med å beordre Kleopatra III drept den 26. oktober 101 f.Kr. Først da kunne han styre som enehersker uten hennes bestemte innblanding. Det gikk ikke så bra. I 88 f.Kr. ble han jaget vekk fra Alexandria av rasende byborgere, og Ptolemaios IX Lathyros ble installert som konge og farao for tredje og siste gang inntil han døde i 81 f.Kr.

Familie[rediger | rediger kilde]

Kleopatra III og Ptolemaios VIII Fyskon fikk fem barn sammen:[1][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Cleopatra III» Arkivert 23. mai 2011 hos Wayback Machine. av Chris Bennett
  2. ^ a b «Ptolemy VIII» Arkivert 25. mai 2011 hos Wayback Machine. av Chris Bennett
  3. ^ Cleopatra III, Livius.org
  4. ^ a b Ptolemy VI Arkivert 25. mai 2011 hos Wayback Machine. av Chris Bennett
  5. ^ a b Dodson, Aidan; Hilton, Dyan (2004): The Complete Royal Families of Ancient Egypt
Forgjenger:
 Ptolemaios VIII Fyskon
og Kleopatra II 
Dronning i Egypt
Første styre
med Ptolemaios VIII Fyskon og Kleopatra II

Etterfølger:
 Kleopatra II 
Forgjenger:
 Kleopatra II 
Dronning i Egypt
Andre styre
med Ptolemaios VIII, Ptolemaios IX, og Ptolemaios X

Etterfølger:
 Ptolemaios X Aleksander