Hopp til innhold

Ptolemaios XIV av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ptolemaios XIV av Egypt
Født59 f.Kr.Rediger på Wikidata
Død44 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleKleopatra (46 f.Kr.43 f.Kr.)
FarPtolemaios XII Auletes
SøskenCleopatra Tryphaena (eldre halvsøster på farssiden)
Berenike IV av Egypt (eldre halvsøster på farssiden)
Kleopatra (eldre halvsøster på farssiden)
Arsinoe IV av Egypt (eldre søster)
Ptolemaios XIII av Egypt (eldre bror)
NasjonalitetOldtidens Egypt

Ptolemaios XIV (levde 60/59 f.Kr.44 f.Kr., hersket 4744 f.Kr.) var sønn av Ptolemaios XII av Egypt og en av de siste medlemmene av ptolemei-dynastiet i Egypt.[1][2]

Etter at hans eldre bror Ptolemaios XIII døde 13. januar 47 f.Kr., ble han utropt til farao og medhersker av deres eldre søster og gjenværende farao Kleopatra VII. Kleopatra giftet seg også med sin nye medhersker, men fortsatte å fungere som elskerinne av den romerske diktator Julius Cæsar. Det er antatt at Ptolemaios hersket kun i navnet, mens Kleopatra beholdt autoriteten for seg selv. 15. mars 44 f.Kr. ble Caesar myrdet i Roma av en gruppe konspiratører hvis mest kjente medlemmer var Marcus Junius Brutus og Gaius Cassius Longinus. Ptolemaios fulgte ham snart i døden. En inskripsjon som viser at han var i live, var datert 26. juli 44 f.Kr. Det er blitt antatt, men forblir usikkert, at Kleopatra forgiftet sin medhersker for å skifte ham ut med Ptolemaios XV Cæsarion, hennes sønn med Caesar som ble utropt til medhersker 2. september 44 f.Kr. og som hans mor ville støtte som etterfølger av sin far.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica, Ptolemy XIV Theos Philopator II
  2. ^ Livius.org.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.

Forgjenger  Konge av Egypt
med Kleopatra VII

4744 f.Kr.
Etterfølger