Berenike Syra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berenike Syra
Dronning av Selevkideriket
Fødtca 285 f.Kr.
Alexandria
Død246 f.Kr.
Egypt
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleAntiokos II Theos
FarPtolemaios II Filadelfos
MorArsinoe I av Egypt
SøskenLysimachus
Ptolemaios III Euergetes
BarnAntiokos (251-246 f.Kr.)
NasjonalitetOldtidens Egypt
Selevkide-riket
Annet navnΠτολεμαῖος Εὐεργέτης
Regjeringstid252-246 f.Kr.

Berenike Syra (gresk: Βερενίκη Σύρα, også kalt Ferneforos («medgiftbærer») og «den yngre»; født ca. 285 f.Kr., død 246 f.Kr. i Antiokia) var dronning av Selevkideriket som gift med Antiokos II Theos. Hun var datter av Ptolemaios II Filadelfos av Egypt og hans første hustru Arsinoe I.

I 261 f.Kr. ble hun gift med selevkidemonarken Antiokos II Theos som etter en avtale med Ptolemaios II skilte seg fra sin hustru Laodike I og overført etterfølgelsen og arveretten fra Laodikes barn og til Berenikes barn.

Berenike fikk en sønn med Antiokos Theos, også kalt for Antiokos, i 251 f.Kr.

Den 28. januar 246 f.Kr., da Ptolemaios II døde, etterlot Antiokos II Theos sin hustru og dronning Berenike i Antiokia og reiste til sin første hustru Laodike, men han døde kort tid etter i juli. Mange mistenkte forgiftning. Berenike hevdet regentskapet for sin lille sønn Antiokos og erobret Soloia med sin hær. Imidlertid hadde Berenike sendt ut mordere som drepte både henne og den lille sønnen på slutten av sommeren det samme året.

Berenikes bror, Ptolemaios III Euergetes, som hadde etterfulgt sin far, dro ut i september med en stor egyptisk hær for å hevne mordet på sin søster. Han invaderte Syria og utløste således den tredje syriske krig. I Antiokia tok han Laodike til fange og hun ble drept av opprørte byfolk, eller Ptolemaios fikk henne henrettet.

Denne hendelsen og krigen ble også nevnt i kryptiske vendinger i Daniels bok i Den hebraiske Bibelen:

«Kongen i sør skal bli mektig, men en av høvdingene hans skal bli enda mektigere. Han skal herske med stor makt. Noen år senere skal de inngå en allianse, og datteren til kongen i sør kommer til kongen i nord for å bekrefte forliket. Men hennes kraft blir borte, og han kan heller ikke holde stand. På den tiden skal både hun og følget hennes, faren og mannen, overgis til døden.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]