Magas av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magas
Prins av Egypt
FødtCa 241 f.Kr.
Egypt
DødCa. 221 f.Kr.
Egypt
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
EktefelleIngen
FarPtolemaios III Euergetes
MorBerenike II av Egypt
SøskenPtolemaios IV Filopator
Arsinoe III av Egypt
Alexander
BarnIngen
Annet navnMαγας

Magas (gresk: Mαγας; levde på 200-tallet f.Kr.) var en sønnesønn på morssiden av Magas av Kyrene og en sønn av Ptolemaios III Euergetes (hersket 246–221 f.Kr.), konge og farao av det ptolomeiske rike i Egypt. Hans mor var Berenike av Kyrene. Magas var et medlem av det gresk-egyptiske ptolemeerdynastiet.

Det er lite som er kjent om Magas. Han ble antagelig født en gang rundt ca 241 f.Kr. og ble dratt inn i den dynastiske striden mellom sine søsken. Han ble drept aved å bli brent til døde mens han var i sitt bad, på ordre av sin yngre bror Ptolemaios IV Filopator (styrte 221–204 f.Kr.) kort tid etter at han kom på tronen. Magas døde antagelig ikke lenge etter 221 f.Kr. og ble rundt tyve år gammel. Morderen var en Theogos/Theodotos og iverksatt av ministeren Sosibios.[1] Magas var nummer to på en liste over fem ofre som Sosibios sto bak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Magas (2)» Arkivert 1. januar 2006 hos Wayback Machine. i: Smith, William (red) (1867): Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, Boston

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata