Procyon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Procyon er den klareste stjernen i stjernebildet Lille hund (Canis Minor). Det er den sjuende klareste stjernen på himmelhvelvingen. Procyon er en dobbeltstjerne som består av en hvit hovedseriestjerne som heter Procyon A og en mindre hvit dverg som heter Procyon B. Procyon er en av våre nærmeste stjerner, bare 11,4 lysår fra vårt solsystem.

Procyon er en av stjernene i stjernebildet Vintertriangelet, sammen med Sirius og Betelgeuse.

Procyon er noe tyngre enn vår sol, den har 1,4 solmasser, men lyser 7,5 ganger sterkere. Denne stjernen har «brent» omtrent alt hydrogenet i kjernen, og er i ferd med å utvide seg til en kjempestjerne, rød eller oransje. Dette vil sannsynligvis skje i løpet av 10 – 100 millioner år. Også solen vil gjennomgå en slik prosess, men først om ca. 4 milliarder år.

Procyon B er ikke så lett å observere, da den ligger ganske nært Procyon A. Avstanden mellom disse varierer mellom 9 og 21 astronomiske enheter.

Dobbeltstjernen Procyon A og B ligner veldig mye på Sirius A og B. Disse stjerneparene er også lokalisert nær hverandre på himmelhvelvingen.

Navnet Procyon kommer av et gresk ord som betyr «foran hunden», fordi den stiger opp over horisonten før «hundestjernen» Sirius kommer opp.