Bonner Durchmusterung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bonner Durchmusterung (BD) eller Durchmusterung er det allmenne navnet på tre omfattende astronomiske stjernekataloger over hele himmelen. Durchmusterung er et tysk ord som brukes om en systematisk kartlegging av objekt eller data.

Den opprinnelige Bonner Durchmusterung er den katalogen som ble satt sammen ved observatoriet ved Universitetet i Bonn i perioden 1852–1862, under ledelse av Friedrich Wilhelm August Argelander. Katalogen omfatter steder for nesten 325 000 stjerner fra Nordpolen til 2° sørlig deklinasjon, samtlige av de kjente stjernene ned til niende, og mange av de tiende, størrelsesklassene.

I 1875 ble Argelander etterfulgt av Eduard Schönfeld som leder av Bonn-observatoriet. I perioden 1875–1881 utvidet han Bonner Durchmusterung sørover med ytterligere 133 659 stjerner, observerbare fra Bonn.

I perioden 1892–1914 ble katalogen utvidet til også å omfatte den sørlige stjernehimmelen gjennom en sammenstilling gjort ved observatoriet i Córdoba i Argentina. Córdoba-Durchmusterung inneholder rundt 578 000 stjerner.

Til sammen danner de tre Durchmusterung en systematisk katalog med over én million stjerner ned til niende, og delvis tiende, størrelsesklasse.

BD-stjernenummer brukes den dag i dag, og gjør det mulig å korrelere dette verket med moderne prosjekter. BD-nummer skrives på formatet «BD deklinasjon løpenummer», eksempelvis har Betelgeuse nummer BD+7°1055 (den 1055. stjernen på 7° nordlig deklinasjon.