Prestfoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prestfoss
Holmen kirke Sigdal.jpg
Holmen kirke fra 1853
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneSigdal
Postnummer3350 Prestfoss
Areal0,69 km²
Befolkning488[a] (2022)
Bef.tetthet707,2 innb./km²
AnnetPrestfoss er administrasjonssenter i Sigdal kommune
Map
Prestfoss
60°02′36″N 9°38′07″Ø

Prestfoss er et tettsted og administrasjonssenteret i Sigdal kommune i Viken. Tettstedet har 488[1] innbyggere per 1. januar 2022 og ligger der elva Simoa dannes ved utløpet fra Kråkefjorden, som er navnet på den østligste delen av innsjøen Soneren.

Tettstedet[rediger | rediger kilde]

Navnet, kirken og prestegården[rediger | rediger kilde]

I Prestfoss ligger også Holmen kirke fra 1853, som avløste den gamle stavkirken fra middelalderen som ble revet 1855. Kirken der har lange tradisjoner som ei av to hovedkirker i Tverrdalene. Den andre er Heggen kirke i Modum, som i forgangen tid også var prostikirke for Tverrdalene.

Den gamle gården Holmen (av norr. Holmheimr), gnr. 36 i Sigdal, er opphavet til navnet på kirka og synonym med Sigdal prestegård, som i tidligere tider ble kalt Holmen prestegaard, slik tilfellet var i 1595 da biskop Jens Nilssøn var innom på visit (JN 353). Prestegården og prestenærværet i bygda har på sin side gitt navn til både fossen i Simoa, Prestfoss, og et tjern og ei kleiv, Presttjenn og Presttjennkleiva, innpå Holmenåsen nord-nordøst for tettstedet og prestegården.

Folkemusikksenteret i Buskerud[rediger | rediger kilde]

Folkemusikksenteret i Buskerud

På Prestfoss ligger Folkemusikksenteret i Buskerud, som også er et friluftsmuseum. Museet gir et godt bilde av byggestil og tradisjoner i distriktet.

Folkemusikksenteret er hovedsakelig ansvarlig for å innsamle, lagre og fremme lokal folkemusikk og dans. Arkivet inneholder historisk innsamlet materiell fra den lokale folkemusikken i dalen.

Sigdal og Eggedal Museum[rediger | rediger kilde]

Sigdal og Eggedal Museum er et frilufts kulturarvmuseum som gir et godt bilde av byggestil og tradisjoner i distriktet. Sigdal og Eggedal Museum ligger på området til det tidligere Sigdal Nikkelverk (1874-1879).

Riksvei 287 passerer gjennom Prestfoss, og Fv132 og Fv133 starter også fra stedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.