Simoa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haugfoss
I kunsten: Frits Thaulow: Vinter ved Simoa

Simoa er en elv i Buskerud som renner gjennom Sigdal og Simostranda i Modum kommune. Elva har hett Sigm(á), som trolig betyr «elva som siger». Første ledd er trolig av «síga» (sige, gli). Siste ledd er «á» (dvs. å, elv).[1]

Elva starter noen kilometer nord for Haglebuvatna og heter først Haglebuelva for deretter å skifte navn til Eggedøla. Dette heter elva fram til Solevatn, men skifter navn til Simoa ved utløpet av dette. Den renner ut i Soneren og følger deretter et sør-østlig løp til den renner ut i Drammenselva noen kilometer sørøst for BlaafarveverketÅmot.

Deler av Simoa ble vernet i Verneplan I for vassdrag (1973). Solevann naturreservat ble opprettet i 1986. Sidevassdraget Nedalselv ble vernet i 2005. Vernet omfatter vassdraget ned til innløpet i Soneren. Vassdragets lengde er 88,770 km og det har et nedslagsfelt som dekker et område på 888 km².

Ved Blaafarveværket ligger Haugfossen hvor det i 1937 ble anlagt en kraftstasjon. Ved utløpet der Simoa renner ut i Drammenselva danner elva et nytt fossefall, Kongsfoss, som også er utnyttet som kraftverk. Ved begge fossene har det i tidligere tider vært tresliperier, Kongssagene Brug startet i 1870, og Haugfoss Træsliberi ble anlagt i 1894 i samme tidsperiode hvor driften ved Blaafarveværket opphørte. Haugfoss Træsliberi ble nedlagt etter brann i desember 1926, Kongssagene Brug holdt det gående til 1938 da driften ble innstilt for godt.

Vassdraget byr på fiske- og friluftsmuligheter, en del fine piknikområder er anlagt ved elva, mellom disse tursatsningen «Haugfossen rundt».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elvenavn i Buskerud

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]