Jayavarman II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jayavarman II
Født8. århundre
Død9. århundre
Angkor
Barn Jayavarman III
Beskjeftigelse Monark
Nasjonalitet Kambodsja

Jayavarman II (khmer: ជ័យវរ្ម័នទី២) var i det 9. århundre konge i Kambodsja, og er den som av de fleste historikere anerkjenner som grunnleggeren av Khmerriket. Dette riket dekket det meste av fastlandet i Sørøst-Asia og besto i over 600 år.

Som med mye annet innen kambodsjansk historie eksisterer det få eksakte opplysninger rundt Jayavarman II. Det er ikke funnet inskripsjoner skrevet av ham selv, men han blir nevnt i andre inskripsjoner, og det er vanlig å datere hans regjeringstid fra 802 til ca. 850. En av disse inskripsjonene forteller at Jayavarman fikk en brahmanprest til å foreta en religiøs rite som skapte en uavhengig khmerstat med Jayavarman som overhode. På denne tiden kan han ha gått under navnet Jayavarman Ibis.

Den viktigste inskripsjonen som sier noe om Jayavarman II er datert år 1052, to århundrer etter hans død, befinner seg ved Sdok Kak Thom-tempelet i det som i dag er Thailand. Den forteller om hvordan han kom fra Java, som Kambodsja muligens var en vasallstat under, og at han erklærte full uavhengighet fra dette landet da han utropte seg selv til gudekonge. Inskripsjonen sier også at Jayavarman døde i Haraharilaya. Etter ham ble tronen holdt av hans sønn, Jayavarman III.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sak-Humphry, Chhany (2005): The Sdok Kak Thom Inscription. The Edition of the Buddhist Institute
  • Higham, Charles (2001): The Civilization of Angkor. University of California Press
  • Briggs, Lawrence Palmer (1951): The Ancient Khmer Empire. Transactions of the American Philosophical Society
  • Mabbett, Ian & Chandler, David (1996): The Khmers. Blackwell Publishers Ltd.
  • Jacques, Claude & Lafond, Philippe (2007): The Khmer Empire: Cities and Sanctuaries from 5th to 13th Century. River BooksForgjenger:
 Mahipativarman 
Kambodsjas konge
(802–ca 850)
Etterfølger:
 Jayavarman III .
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)