Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Nkom
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Hovedkontoret i Lillesand.
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. februar 1987; 32 år siden (1987-02-01)[1]
DirektørElisabeth Aarsæther
HovedkontorLillesand
Lokale leddBergen, Lillehammer, Lødingen, Ski, Trondheim
EierSamferdselsdepartementet
Ansatte157 (2016)[2]
Nettsidenkom.no
Tidligere direktør Willy Jensen

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), frem til 2015 Post- og teletilsynet, er en norsk statlig etat som regulerer og overvåker post- og telekommunikasjonssektoren og har ansvar for radiofrekvensforvaltning og nummerforvaltning. Etaten er underlagt Samferdselsdepartementet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nkom ble opprettet som Statens teleforvaltning i 1987 som følge av liberaliseringen av telekommunikasjonsområdet. I 1997 fikk etaten også ansvaret for tilsyn med postsektoren, og navnet ble endret til Post- og teletilsynet. Den 1. januar 2015 ble navnet endret til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.[3][4]

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Nkom forvalter ekomloven (lov om elektronisk kommunikasjon) og lov om posttjenester. Ekomlovens formål er å sikre brukerne i hele landet gode, rimelige og fremtidsrettede elektroniske kommunikasjonstjenester, gjennom effektiv bruk av samfunnets ressurser ved å legge til rette for bærekraftig konkurranse, samt stimulere til næringsutvikling og innovasjon. Postlovens formål er å sikre et landsdekkende formidlingstilbud av postsendinger til rimelig pris og til god kvalitet. Etaten er også tillagt tilsynsansvar etter esignaturloven (lov om elektronisk signatur).

Nkom er selvfinansiert og driften finansieres ved gebyrer.

6. juni 2003 vedtok Stortinget at etaten fra og med 2007 skulle være lokalisert i Lillesand kommune (Aust-Agder fylke). Nkom flyttet inn i nye lokaler i Lillesand den 14. mai 2007.

Nkom ledes siden 16. oktober 2017 av direktør Elisabeth Aarsæther.[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]