Portaldiskusjon:Forside/Arkiv 2008

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Benazir Bhutto blir drept i et selvmordsangrep 27. desember 2007." er det ikke bedre å skrive "Benazir Bhutto ble drept i et selvmordsangrep 27. desember 2007." Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.164.41.159 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

først ble det endret til "ble", og nå tibake til "blir"? hvorfor det? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.48.126.17 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Noen endret først etter din oppfordring, men praksis er å ha alle punktene i presens. Btd 30. des 2007 kl. 20:38 (CET)

Benazir Bhutto ble IKKE drept i et selvmordsangrep, men etter hodeskader. Man er fremdeles uenige om hva som var dødsårsaken. --oig 28. jan 2008 kl. 23:00 (CET)

Samenes nasjonaldag[rediger kilde]

Burde ikke samenes nasjonaldag stått under aktuelt? Reinhardheydt 6. feb 2007 kl. 17:26 (CET)

Nei, den er ikke en aktualitet, men en merkedag. Slikt hører hjemme under "i dag". Dette usignerte innlegget ble skrevet av 129.240.35.230 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Det står under "I dag":

I dag[rediger kilde]

Den 6. februar, samenes nasjonaldag (bildet) og den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse:
Det samiske flagget ble godkjent av Samisk råd i 1986
Det samiske flagget ble godkjent av Samisk råd i 1986
ZorroIII 6. feb 2007 kl. 17:34 (CET)
My bad. Godt å se at Wikipedia fungerer selv om jeg ikke gjør det alltid. Reinhardheydt 6. feb 2007 kl. 17:37 (CET)


Det heter ikke "samenes nasjonaldag", men "samefolkets dag". Samene er ikke en egen nasjon, men et eget folk (folkegruppe) i den norske nasjonalstaten. rojo

Definisjonen av «nasjon» er faktisk «folkegruppe», selv om ordet oftest brukes i betydninga «stat». Så jo, det blir riktig å bruke «samenes nasjonaldag», selv om det ikke finnes noen samisk stat. Jon Harald Søby 10. nov 2007 kl. 17:28 (CET)
Grunnen til at det ikkje er rett å bruka «Samenes nasjonaldag» er ikkje at det ikkje er ein nasjonaldag, men at det rett og slett ikkje heiter «Samenes nasjonaldag». Samane kallar det «Samefolkets dag» på norsk*, det same gjer den norske staten [1]
*- Det er ikke snakk om en «samenes nasjonaldag», det ville av noen lett bli oppfattet som en provokasjon. Derimot er dagen en gedigen kulturmarkering, presiserte en av de senere års fremste samiske kulturbærere, Mattis Hætta, overfor NTB i 2004. [2] --Tannkrem 6. feb 2008 kl. 16:04 (CET)


Det står under "I dag" 12. november at Hermann Göring annonserte osv. Virker som om det er oversatt fra den engelske siden. Mange begår den feilen å oversette announce med annonsere, mens den korrekte oversettelsen er "kunngjøre". Å annonsere betyr jo å reklamere, sette inn en annonse i avisen eller lignende, og jeg betviler at det var det Hermann gjorde. Bort med upresist nettavis-språk. GramDokka Dette usignerte innlegget ble skrevet av GramDokka (diskusjon · bidrag) 12. nov 2007 kl. 19:26 (Husk å signere dine innlegg!)

Å annonsere kan også bety å fremme et hvilket som helst budskap, så det blir i utgangspunktet ikke feil, men kunngjøre passer kanskje i denne sammenhengen bedre, rent "kosmetisk" — Erik (d · b · @) 6. feb 2008 kl. 21:42 (CET)

Store uroligheter i Mauritania (tull)[rediger kilde]

Det er ikke store uroligheter i Mauritania. Det er terrorfrykt, etter at tre franskmenn ble drept og en politipatrulje beskutt, samt at det ble utstedt vage trusler fra al-qaeda i algerie mot rallyet Ber om at dette endres (ser ikke at jeg har mulighet til det.) I selve nyhetsartikkelen Dakar 2008 rettet jeg til "på grunn av terrorfrykt". Dette usignerte innlegget ble skrevet av Lakerhaug (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg er enig, «store uroligheter» er en overdrivelse. Jeg rettet det til «terrorfrykt». Dette kan for så vidt alle gjøre, man trenger ikke være administrator. Man retter enkelt og greit på Mal:Aktuelt. --EivindJ 7. jan 2008 kl. 10:52 (CET)

Smør på flesk?[rediger kilde]

Setningen «Denne artikkelen er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia» bør endres til «Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia» eller lignende. Det flyter bedre, og man unngår ordrett gjentagelse. --Mab. 17. jan 2008 kl. 18:04 (CET)

Ja, jeg er for så vidt enig. --EivindJ 17. jan 2008 kl. 19:00 (CET)

Interwiki til minst to nye språk?[rediger kilde]

Det hadde vært praktisk om vi også kunne hatt interwikilenker til færøysk, islandsk og muligens nordsamisk Wikipedia fra forsiden vår. — Erik (d · b · @) 19. jan 2008 kl. 20:45 (CET)

Vi bruker interwikilisten til å lenke til språk som mange av våre lesere forstår, noe som ikke er tilfelle når det gjelder språkene du nevner. De er uansett lenket til i den noe mer utvidede seksjonen «På andre språk» på forsiden. Kph 19. jan 2008 kl. 21:05 (CET)
Vel, jeg er sikker på at alle nordmenn kan forstå, iallefall, skriftlig færøysk om de bare vil. — Erik (d · b · @) 20. jan 2008 kl. 00:07 (CET)
Skal være enig med Erik der, Færøysk er noe de fleste Nordmenn kan forstå bare de vil, men Islandsk er noen hakk verre - Ondskapenslord 27. jan 2008 kl. 03:29 (CET)
Jeg forstår ikke denne motviljen til at vi har samisk på forsiden, dette er en viktig kultur i vårt land. Det er egentlig litt skremmende at ikke flere kan samisk i Norge, ikke bidra til undertrykkelsen av dette språket. Det er ikke så lenge siden elever ble utvist fra skolen for at de snakket samisk eller joiket. Det er faktisk mange som ikke vet at vi har en egen samisk Wp, derfor er en slik lenke viktig.--Harry Wad (HTM) 27. jan 2008 kl. 04:23 (CET)
Vi har lenke til nordsamisk på forsiden, sammen med islandsk og færøysk, under «på andre språk». Listen til venstre er en snarvei til de språkene (de fleste/mange av) våre lesere kan. Dette er ikke Wikipedia for Norge, og vår oppgave er ikke å drive politikk i den ene eller den andre retningen. Vi kan ikke liste opp alle språk som forstås av så få personer i Norge, da blir listen upraktisk. Kph 27. jan 2008 kl. 12:11 (CET)
Dette er et norsk språk som har vært brukt i Norge i tusener av år, selvfølgelig er dette noe helt annet. Her snakker vi om kultur og Norge, ikke politikk. --Harry Wad (HTM) 27. jan 2008 kl. 13:20 (CET)
Nå falt jeg litt av her. Nordsamisk er ikke et norsk språk, men et finsk-ugrisk språk som er helt ubeslektet med norsk og som forstås av svært få av våre lesere. Nå har ikke Norge eksistert, langt mindre omfattet Nord-Norge, i «tusener av år», så den påstanden er feil. Og Wikipedia er delt opp etter språk, ikke stater — no.wikipedia.org er en Wikipedia-utgave for det germanske språket norsk, ikke nasjonalstaten Norge. Det som er interessant her er hvilke språk flertallet eller større deler av våre lesere har spesiell interesse av å få en rask tilgang til. Jo flere språk, desto mer uoversiktlig liste. Det er vel flere av våre lesere som forstår urdu enn nordsamisk, så da blir listen temmelig lang. Vil man finne Wikipedia-utgaver på språk som flertallet av våre lesere ikke forstår, er det uansett ikke spesielt vanskelig. Tvert imot er det lagt til rette for med lenke til oversikt over alle utgaver. Kph 27. jan 2008 kl. 14:35 (CET)
Når jeg her snakker om Norge og norsk snakker jeg om landet Norge, ikke en språkgruppe. Det er for øvrig nytt for meg at samisk er et nytt språk her i Norge (jeg snakker selvfølgelig om dagens Norge).
Siden samisk regnes som et urspråk her i Norge bør det inn mener jeg, tror heller ikke at de fleste blir så forferdelig forvirret om vi tar med 10 – 12 ”hovedspråk” i lenkene på forsiden, men muligens overvurderer jeg folk. De som bruker nn.wp greier faktisk over 30 (ink samisk), en.wp har over 40. Svenskene har også kapasitet til å greie over 40, deriblant samisk. Danskene har bare 16, men de har også inkludert samisk. Så jeg forstår fremdeles ikke motviljen her på no.wp mot det samiske.--Harry Wad (HTM) 27. jan 2008 kl. 15:08 (CET)
Nå har ikke jeg noen formening om nordsamisk, men jeg synes absolutt vi burde hatt en IW-lenke til Færøysk Wikipedia. Den boksen som heter "andre språk" burde vært fjernet, slik at folk finner de relevante IW-lenkene til der de forventer at de finner dem. — Erik (d · b · @) 1. feb 2008 kl. 15:11 (CET)
  • Kommentar:Her virker det jo som at det er flertall for utvidelse av iallefall to språk, vi hadde vel greid både 5 og 6 flere også uten at det blir uoversiktlig.--Harry Wad (HTM) 7. feb 2008 kl. 05:20 (CET)
Færøysk hører til her!193.157.237.60 7. feb 2008 kl. 17:46 (CET)
Ja, se forslaget under. --Harry Wad (HTM) 7. feb 2008 kl. 17:54 (CET)


Forslag[rediger kilde]

Jeg foreslår at bruker Danmark sine språk som modell, og har språkene alfabetisk. Vi vil da få en liste som dette:

  • Dansk
  • Deutsch
  • English
  • Español
  • Esperanto
  • Français
  • Føroyskt
  • Íslenska
  • Italiano
  • Kalaallisut
  • Nederlands
  • Norsk (nynorsk)
  • Sámegiella
  • Simple English
  • Suomi
  • Svenska
Mener at det ikke blir for mange og at vi da har med de fleste språkene, men vi kan fremdeles ha flere om ønskelig.--Harry Wad (HTM) 7. feb 2008 kl. 15:20 (CET)
Jeg synes vi skal ha alle de nevnte språk ovenfor. — Erik (d · b · @) 8. feb 2008 kl. 18:35 (CET)
Enig her, ville hatt denne listen Ondskapenslord 13. feb 2008 kl. 22:19 (CET)
Jeg er fullstendig enig i dette, ikke da akkurat fordi jeg elsker og ærer Danmarks modell, men fordi jeg synes det er tullete å bare lenke til sju språk på hovedsida. Lista kunne godt strekt seg til sidas slutt (uten å strekke den ytterligere). - Jetro 26. feb 2008 kl. 13:30 (CET)
Bra at det er så mange som er enige.--Harry Wad (HTM) 11. mar 2008 kl. 23:46 (CET)
Så, er det virkelig ikke flere som engasjerer seg i dette. Det ser ut til å være en utbredt oppfattning at vi trenger flere iw-lenker på forsiden , så hvorfor skjer ingenting? Kan ikke en administrator bare legge til disse? Selv om noen ser ut til å være tvære på saken, så må man vel følge flertallet, iallefall i en sak som dette? — Erik (d · b · @) 12. mar 2008 kl. 21:01 (CET)

Kan overhodet ikke se noe behov for fremhevet lenking til Simple English, Suomi, Kalaallisut og andre utgaver som forsvinnende få av våre lesere bruker. Dette har vi etterhånden diskutert veldig mange ganger. De som vil finne frem til andre språk trykker på «alle språk». Kph 12. mar 2008 kl. 21:05 (CET)

Det at noe er diskutert tidligere betyr ikke at ting er avgjort, jeg ser heller ikke at dette er noe som er så avklart. Tror heller at folk ikke bryr seg så mye, men om vi ser denne diskusjonen alene så er det et klart flertall for forandring. Derfor er det jo nå klare ønsker om en forandring, muligens bør vi ha en avstemming om vi ønsker flere språk. --Harry Wad (HTM) 17. mar 2008 kl. 22:21 (CET)
Dersom det mot all formodning skulle komme igjennom et forslag som blir godkjent og implementert, så kunne jeg godt tenke meg å se portugisisk på denne listen også. (ref. sitat fra artikkelen, «Med i overkant av 200 millioner brukere regnes portugisisk som det sjette mest talte språk i verden») --Stigmj 18. mar 2008 kl. 09:17 (CET)

Jeg har forstått det slik, at de språk som bør med er de som mange av våre lesere forstår. Men hva gjør da Volapük der??? Ikke et vondt ord om Volapük, men det finnes neppe flere enn 35 i hele verden som kan det språket i dag! Hildekd 17. jun 2008 kl. 21:52 (CEST)

Verdens første kvinnelige statsminister?[rediger kilde]

"Gro Harlem Brundtland blir Norges og verden første kvinnelige statsminister." står det på hovedsiden under "I dag". Men det er vel strengt tatt ikke sant. Thatcher ble vel statsminister alt to år før Gro? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Fossum (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det stemmer nok det ja. Rettet opp. --Stigmj 3. feb 2008 kl. 14:59 (CET)
Thacher ble statsminister i 1979, Brundtland i 1981. - så Thacher var nok først ja--Ezzex 3. feb 2008 kl. 15:12 (CET)
Først av de to, mener dere vel. Så vidt jeg vet var Sirimavo Bandaranaike verdens første kvinnelige statsminister... Shauni 4. feb 2008 kl. 16:24 (CET)
Jeg er rimelig sikker på at du har rett i din antagelse at hun var først. Både hun og Indira Gandhi var statsministre lenge før vi i vår del av verden fikk våre. Haros 4. feb 2008 kl. 16:44 (CET)
Var ikke disse to presidenter? Tror faktisk Golda Meir ble verdens første kv. statsminister (Israel), mens Indira Ghandi ble verdens aller første kv. statsleder (president)--Ezzex 4. feb 2008 kl. 16:47 (CET)
Fra Sirimavo Bandaranaike: «Hun ble valgt til statsminister året etter, den 20. juli 1960.». Fra Indira Gandhi: «statsminister i India i periodene 1966-1977 og 1980-1984» og fra Golda Meir som du prisverdig også nevner: «var israels fjerde statsminister ifra 17. mars 1969 til 1974». Haros 4. feb 2008 kl. 17:13 (CET)

"Samenes nasjonaldag" er feil[rediger kilde]

6. februar er Samefolkets dag, ikke Samenes nasjonaldag — Erik (d · b · @) 6. feb 2008 kl. 19:03 (CET)

Som jeg har forklar ovenfor er det ikke feil, nei. Jon Harald Søby 6. feb 2008 kl. 19:27 (CET)
Nå vil nok jeg fortsatt påstå at nasjonaldag i denne betydningen er feil, og særlig ettersom samene selv mener at det heter Samefolkets dag. Hørte en same på radio i morges, og han var ganske irritert over at man kaller det nasjonaldagen deres, når samene ser på 17. mai som sin nasjonaldag, i likhet med alle andre nordmenn. Men nå er det jo endret, så da spiller det jo ingen rolle — Erik (d · b · @) 6. feb 2008 kl. 21:39 (CET)

Anbefalte og utmerkede artikler[rediger kilde]

Lenkene til Anbefalte og utmerkede artikler i venstre spalte er borte, også på hovedsiden? Er det en endring som skal være varig? Helge Høifødt 9. feb 2008 kl. 15:54 (CET)

14. februar[rediger kilde]

På forsiden står følgende: 1945 – Chile, Ecuador, Paraguay og Peru ble medlem av FN. Dette er rett og slett feil [3], og jeg har fjernet det fra 14. februar-siden, men jeg vet ikke hvordan man fjerner det fra hovedsiden... ErlendBA 14. feb 2008 kl. 20:39 (CET)

Slikt på fikses på datoens mal, i dette tilfelle Mal:Februar 14 ... men jeg har fikset det allerede. --Eivind 14. feb 2008 kl. 20:45 (CET)
Flott, takk skal du ha! ErlendBA 14. feb 2008 kl. 21:31 (CET)

Hva er hensikten med norsk WP?[rediger kilde]

Diskusjon flyttet til Brukerdiskusjon:131.111.129.126‎. --Eivind 22. feb 2008 kl. 10:30 (CET)

Får ikke til å søke fra hovedsiden[rediger kilde]

Når jeg klikker på søkeboksen, skjer det ingenting. Dobbeltklikker jeg, kommer jeg innpå "Vis kildekode". Jeg bruker Opera fra en skolemaskin, og kjører skinnet Modern. Noen som kan bekrefte/avkrefte? - Jetro 27. feb 2008 kl. 14:25 (CET)

Hm, det stemmer. Jeg prøvde nå med skinned modern med Opera, og samme problem oppstår. --Eivind (d) 27. feb 2008 kl. 14:28 (CET)
Jeg får ikke til å reprodusere feilen. Hvilken versjon av Opera bruker dere? — Nivix 27. feb 2008 kl. 14:51 (CET)
Jeg bruker Opera 9.26 hjemme, hvor jeg opplever akkurat det samme. På skolen kjører 9.24. Fra f.eks. denne sida får jeg til å søke som vanlig... (når jeg er i redigér-modus) - Jetro 27. feb 2008 kl. 16:25 (CET)

Eliteserie i fotball?[rediger kilde]

Eliteseriesesongen 2008 starter bør endres til Sesongåpning for eliteserien i fotball 2008. Vi har mange ulike eliteserer. mvh Mr. Hill 28. mar 2008 kl. 15:34 (CET)

Det kan du gjerne fikse på! Det gjøres på Mal:Aktuelt. --Eivind (d) 28. mar 2008 kl. 15:35 (CET)
Ok. Trodde ikke jeg hadde tilgang på dette. :) Mr. Hill 28. mar 2008 kl. 15:46 (CET)

Oppdatere Velkommen til Wikipedia[rediger kilde]

Wikipedia har nå over 10 millioner artikler, ikke 9 millioner som det står i velkommenfeltet. Jeg har ikke rettigheter til å redigere det, kan en som har det være så snill å gjøre det?

(muligens skrive en nyhet om det også, slik som på engelsk wikipedia?)

Mange takk! Johanroed 29. mar 2008 kl. 19:33 (CET)

Jeg har endra til 10 millioner. Ang nyhetssak er jeg usikker på hvor den passer inn. ZorroIII 29. mar 2008 kl. 19:52 (CET)
Tall opp til tolv bør skrives med bokstaver i brødtekst. Jeg foreslår derfor å endre fra "10 millioner" til "ti millioner". --Mollerup 21. apr 2008 kl. 09:46 (CEST)
Enig, da er det gjort. --Eivind (d) 21. apr 2008 kl. 10:16 (CEST)

Curlig VM på forsiden?[rediger kilde]

Norge tok bronsje i Curling VM. Er dette virkelig noe å ha på aktuelt?--Ezzex 15. apr 2008 kl. 00:27 (CEST)

Ja, Curling er det mange som interesserer seg for. --Eivind (d) 15. apr 2008 kl. 00:33 (CEST)
For en encyklopedi er det vel mer interessant hvem som vant gull? -- Ehjort 15. apr 2008 kl. 00:42 (CEST)
Det er også interessant, så jeg håper det kommer frem i selve artikkelen. Hva som er aktuelt for våre lesere er en annen sak, så jeg ser intet problem med at vi trekker Norge mer frem enn andre nasjoner. --Eivind (d) 15. apr 2008 kl. 00:46 (CEST)
synes det er feil at en slik ubetydelig sak blir slått opp på aktuelt-siden, mens det mye omtalte kirkeforliket ikke har blitt nevnt enda. Mange her har de siste dagene tatt til orde for å slette artikler de mener ikke er notable nok og da burde heller ikke slikt trivielt tull av lite betydning få bli slått opp på aktuelt-seksjonen. Hadde de tatt OL-gull eller VM-gull kunne jeg forstått det, men en bronsje i en idrett med minimale seertall og få aktive utøvere fortjener ikke en slik oppmerksomhet.--Ezzex 15. apr 2008 kl. 02:03 (CEST)
Så lenge artikkelen er så liten som den er, og det eneste som er nevnt i Aktuelt og også finnes i artikkelen er tallet 3 og et norsk flagg, ser jeg ingen grunn til å promotere den. Btd 15. apr 2008 kl. 08:29 (CEST)
For min del synes jeg den er med på å vise hvor bred dekning vi har, men for all del ... jeg fotfølger ikke den som fjerner den fra {{Aktuelt}} ;) --Eivind (d) 15. apr 2008 kl. 10:50 (CEST)
Jeg har ikke inntrykk av at de siste dagers slettekampanjer vitner om bredde--Ezzex 15. apr 2008 kl. 10:55 (CEST)


Ezzex: Hvor har du det med minimale seertall fra? Seertall er veldig avhenging av hvilken kanal det går på. Seertallene ville klart ha vært langt høyere på NRK1 enn på Eurosport. Det var snakk om én million seere i Norge på Curling under OL i 2002. Påstanden om få aktive utøvere må jeg si er direkte feil. Jeg har hørt at Curling er den idretten som har flest utøver i Canada - til og med flere enn ishockey. EM og VM i Curling hører absolutt med på forsiden fotutsatt at mesterskapene har artikkel på Wikipedia. --Bruker:Vidar 69 16. mai 2008 kl. 23:03 (CEST)

Hello dear people! Could anybody add link on Ukrainian Language on main page? Cause it's already on 17th place by number of pages on wikipedia, and still no link on it here! :-( Thanks a lot! Valdemar.

10 days a gone, and no answer? Anybody here? :-) Valdemar. --193.170.48.242 30. mai 2008 kl. 15:09 (CEST)
hey people! sorry for disturbing you again, but there is still no Українська link on main page! :( And by the way, Wikipedia in Ukrainian is already on 15th place! :) So hoping for your help! Valdemar 193.170.48.18 19. jul 2008 kl. 12:15 (CEST)
Hello Volodymyr (ukrainian form of "Valdemar"?), I have now added a link to the Ukrainian Wikipedia. Regards, --Kjetil_r 19. jul 2008 kl. 16:45 (CEST)
Oh, I'm really surprised cause of Volodymyr! :D You are totally right, in my pass is still "Volodymyr"... but on international arena, and in country I live, Valdemar is much better! :) And thanks a lot for Add!!! Best wishes... Valdemar. 193.170.48.18 20. jul 2008 kl. 10:47 (CEST)

Sjekk nytt design på dykkar nynorske slektning. -- Hogne (nn) 16. jun 2008 kl. 09:34 (CEST)

Den har feil farge, ikonene skjærer, avrundede bokser er ikke pent. Sånn, da har jeg kommet med alt negativt slik at vi heretter bare trenger komme med positive ting om den nye sida. ZorroIII 16. jun 2008 kl. 11:53 (CEST)
Og hvor er konsekvensutredningene, protester og vedtak? :-) Btd 16. jun 2008 kl. 15:13 (CEST)
Her :-) Martin NH 17. jun 2008 kl. 14:08 (CEST)

Visste du at/nye artikler[rediger kilde]

Jeg vil gjerne foreslå en språklig endring i feltet "Visste du at". Jeg har lenge funnet sammenhengen mellom faktaoppføringene og lenken "flere nye artikler" noe ulogisk. Etter hva jeg har forstått er faktaopplysningene hentet fra våre nyeste artikler, derav lenken. Faktaopplysningsoppføringene er imidlertid ikke artikler per se, og da blir det noe merkelig å ha en lenke til "flere nye artikler" rett under.

Dette løses enkelt, ved at man, enten over eller under faktaoppføringene, føyer til en setning (som er lenket) ála: "Fra Wikipedias nyeste artikler ..." (se dansk Wikipedias forside) eller "Fakta ovenfor er hentet fra noen av de nyeste artiklene våre." (se nynorsk Wiki). /Bjartewe 2. jul 2008 kl. 19:27 (CEST)

Jeg har oppdatert. Haros 2. jul 2008 kl. 19:37 (CEST)
Takk, alle tiders :) /Bjartewe 2. jul 2008 kl. 19:41 (CEST)

Aktuelt[rediger kilde]

Hvordan blir saker lagt inn under aktuelt? Jeg skrev Skyting av arrestert palestiner skaper bekymring for våpenhvile, men kan ikke legge den inn. Djevelunge 23. jul 2008 kl. 00:38 (CEST)

Slike artikler passer ikke i Wikipedia. Prøv Wikinews. Det skal endel til før en pågående hendelse får leksikalsk interesse, og leksikonartikler må uansett skrives på en helt annen måte. Benjamin 23. jul 2008 kl. 00:47 (CEST)
Ok, ser poenget der. Men hvordan blir artiklene til aktuelt utvalgt? Djevelunge 23. jul 2008 kl. 00:57 (CEST)
Kriteriet er at saken er dekket på en tilfredsstillende måte i Wikipedia. Legg merke til at «aktuelt»-seksjonen ikke inneholder nyhetsartikler, men lenker til bakgrunnsinformasjon om saker som er relevante nok til å omtales i leksikon. Seksjonen redigeres fra Mal:Aktuelt. Benjamin 23. jul 2008 kl. 01:08 (CEST)
Ja, jeg burde ha sjekket bedre. En liten kikk på de andre artiklene i listen viste meg det samme som du sier. Takk for hjelpen :) Djevelunge 23. jul 2008 kl. 01:35 (CEST)

Tilbake til null ... siden er sperret for redigeringer... hvor henvender man seg for å få lov til å redigere i aktuelt-seksjonen? Djevelunge 23. aug 2008 kl. 20:45 (CEST)

Den er sperret for nye brukere og anonyme, men alle vanlige brukere kan redigere den. Haros 23. aug 2008 kl. 20:51 (CEST)
Nullpluss, jeg hadde glemt å logge inn. Takk :) Djevelunge 23. aug 2008 kl. 21:19 (CEST)

I «i dag»-seksjonen brukes presens og preteritum om hverandre. For eksempel:

  • 1819 – Colombia blir uavhengig fra Spania.
  • 1958 – Bruce Dickinson, britisk musiker (Iron Maiden), forfatter, programleder og pilot ble født.

Vi bør vel være konsekvente her? Haakon K 7. aug 2008 kl. 18:54 (CEST)

Kan noen rydde bort </noinclude> fra rubrikken? - Mr. Hill 10. aug 2008 kl. 19:51 (CEST)
Gjort her. Disse malene er ikke beskyttet, så slikt kan du jo egentlig gjøre selv. —Kjetil_r 10. aug 2008 kl. 20:08 (CEST)
Merkelig nok fikk jeg ikke noen feilmelding - gjorde eksakt samme endring selv samtidig. Haros 10. aug 2008 kl. 20:14 (CEST)
Er din versjon helt lik den du kræsjet med blir det bare som å lagre uten å redigere. Derfor ingen feilmelding. H92 (d · b · @) 12. aug 2008 kl. 17:35 (CEST)

I dag, 12. august[rediger kilde]

Det står på forsiden at Jean Sibelius ble født på denne dag for 143 år siden. Det er feil. Han ble født 08.12 (desember), ikke 12.08 (august).

Jeg får ikke endret dette selv. Kan noen oppdatere det? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 160.68.134.103 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg har nå endret på dette. Takk for at du sa ifra. --Stigmj 12. aug 2008 kl. 11:56 (CEST)
Fiksa, se {{August 12}} og {{Desember 8}}. ZorroIII 12. aug 2008 kl. 11:57 (CEST)

Aktuelt seksjonen[rediger kilde]

Hvorfor skal Alberto Contador stå under aktuelt når man har egen seksjon for sport, kultur osv. Ezzex 24. sep 2008 kl. 15:36 (CEST)

De egne seksjonene er for langvarige arrangementer o.l. Btd 24. sep 2008 kl. 15:49 (CEST)

Ukens artikkel (uke 45 2008)[rediger kilde]

Innledningen på forsiden inneholder feil:
«Liste over USAs presidenter omfatter 42 presidenter siden konstitusjonen trådte i kraft i 1789. [...] og George W. Bush er det 42. folkevalgte statsoverhode i USA.»
Tallet 42 skal i begge tilfeller endres til 43 slik det vitterlig fremgår av artikkelen Liste over Amerikas forente staters presidenter.
Ohedland 3. nov 2008 kl. 10:55 (CET)

Nei, det har bare vært 42 presidenter (men 43 "presidentskap"). Btd 3. nov 2008 kl. 12:22 (CET)
Hvilket er utdypet i artikkelens innledning: "Unntaket er Grover Cleveland, som satt i to perioder, men ikke på rad. Han telles derfor som USAs 22. og 24. president. Takk."
Ohedland 3. nov 2008 kl. 14:49 (CET)
Det er riktig. George W. Bush er USAs 43. president, og Obama blir den 44. Bush' presidentskap blir vel imidlertid det 44. grunnet Clevelands bragd? – Erik, 5. nov 2008 kl. 16:14 (CET)
Nei, Bush' presidentskap blir det 43., ettersom Cleveland har både det 22. og det 24. presidentskapet. Bush er den 43. presidenten, men det er kun 42 individer som har vært president (ettersom Cleveland telles to ganger). Jeg tror Ohedlands forslag er det beste: Artikkelen bør si «43» presidenter, ettersom det er dette tallet man generelt sett får servert, så kan den kuriositeten at kun 42 individer har vært president (fordi en var president i to omganger) nevnes lengre nede på siden, slik det gjøres. V85 8. nov 2008 kl. 21:20 (CET)

Hva med å begynne å slette litt i diskusjondelen for hovedsiden? Det er jo fra 2007, kanskje ikke så interessant lenger?

Kan vel hende at det kan arkiveres litt.. ZorroIII? Laaknor 21. nov 2008 kl. 19:16 (CET)

Formulering om Raad[rediger kilde]

Trude Raad kåret til årets døve idrettskvinne i verden

..jaha?

Peter Heiberg, Lillehammer 80.212.193.50 26. des 2008 kl. 17:32 (CET)

Ja. Og? Jon Harald Søby 26. des 2008 kl. 21:58 (CET)
Jeg stusses også litt på den der, men det er vanskelig å formulere det annerledes. «Trude Raad kåret til årets idrettskvinne av det internasjonale idrettsforbundet for døve» er kanskje bedre, men litt vel langt. Mvh Mollerup 26. des 2008 kl. 22:23 (CET)
Det var lengden på teksten som gjorde at jeg kom frem til en noe shabby versjon. Men den har skapt litt nysgjerrighet, det er jo også viktig med en overskrift.. :) Kanksje: «Trude Raad kåret til årets døve idrettskvinne av ICSD»? - Mr. Hill 26. des 2008 kl. 22:40 (CET)
Det både ble mer spesifikt og fikk bedre flyt. - Soulkeeper 26. des 2008 kl. 22:42 (CET)
Jeg har endret setningen til Mr. Hills forslag, som var en bedre og mer informativ formulering. -–Mathias-S 26. des 2008 kl. 22:50 (CET)

Vemmelig produktplassering/annonse[rediger kilde]

Det er vemmelig at Wikipedia grunnleggeren skal ha en svær "samvittighetsannonse" på førstesiden av wikipedia. Dette strider mot hele wikipedia konseptet og ideen. Det bør fjernes!

Annonse for Coca Cola hadde vært mye ærligere.

Jrv73 26.12.2008

Helt enig i at det er ekkelt, men vi må nok bare leve med det. Wikipedia finansierer ikke seg selv. - Soulkeeper 26. des 2008 kl. 23:38 (CET)