Groznyj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Den første tsjetsjenske krigen. Foto:Mikhail Jevstafjev.

Groznyj (russisk: Гро́зный, tsjetsjensk: Соьлжa-ГІала – Solj Ghaala) er hovedstaden i den russiske republikken Tsjetsjenia.

I 1992 hadde byen om lag 480 000 innbyggere, men etter to kriger og mer enn ti års sammenhengende uroligheter endte byen i ruiner, og folketallet ble mer enn halvert (223 000 i 2002).

Groznyj ble grunnlagt av russerne i 1818 som ett av flere fort langs elva Sunzja. Stedet var en søvnig utpost inntil kommersiell oljeproduksjon kom igang i 1883. Det ble starten på en rivende utvikling av byen, som utviklet seg til et senter for oljeindustrien i et større område, med raffinerier, produksjonsbedrifter og servicevirksomhet tilknyttet oljeproduksjonen. Produksjonen var på sitt høyeste i 1932, da Groznyj-feltene utgjorde 1/3 av sovjetisk oljeproduksjon.

Etter den andre Tsjetsjenske krigen var slutt bestemte Russland sin regjering å bruke betydelige ressurser på å bygge opp igjen byen. I 2005 var byen igjen koblet til landets jernbanenettverk og den lokale flyplassen startet å fly normale ruter fra 2007, tre ganger ukentlig til Moskva. Det lokale fotballaget FC Akhmat Groznyj fikk tilatelse til å spille igjen i byen i 2008, og bygget en ny moderne stadion med plass til 30.000.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Groznyj betyr "skremmende" eller "truende", det samme ordet som i Ivan Groznyj, bedre kjent som Ivan Den Grusomme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Grozny – Chechnya : Photo Essay – fra 1999
Grozny: Fallen City Arkivert 7. mars 2011 hos Wayback Machine. – fotoreportasje fra Time Magazine