Groznyj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Den første tsjetsjenske krigen. Foto:Mikhail Jevstafjev.

Groznyj (russisk: Гро́зный, tsjetsjensk: Соьлжa-ГІала – Solj Ghaala) er hovedstaden i den russiske republikken Tsjetsjenia.

I 1992 hadde byen om lag 480 000 innbyggere, men etter to kriger og mer enn ti års sammenhengende uroligheter endte byen i ruiner, og folketallet ble mer enn halvert (223 000 i 2002).

Groznyj ble grunnlagt av russerne i 1818 som ett av flere fort langs elva Sunzja. Stedet var en søvnig utpost inntil kommersiell oljeproduksjon kom igang i 1883. Det ble starten på en rivende utvikling av byen, som utviklet seg til et senter for oljeindustrien i et større område, med raffinerier, produksjonsbedrifter og servicevirksomhet tilknyttet oljeproduksjonen. Produksjonen var på sitt høyeste i 1932, da Groznyj-feltene utgjorde 1/3 av sovjetisk oljeproduksjon. I dag ligger oljeindustrien i ruiner, sammen med det meste av tsjetsjensk økonomi.

I desember 2005 vedtok den tsjetsjenske nasjonalforsamlingen enstemmig å forandre byens navn til Akhmadkala som en æresbevisning til president Akhmad Kadyrov, som ble drept av terrorister i mai 2004. Hans sønn Ramzan Kadyrov er den mektigste mann i Tsjetsjenia idag[bør utdypes]. Motstandere mener at navneskiftet er en del av oppbyggingen av en personkult rundt familien [1]. Navneskiftet må godkjennes av de russiske myndighetene, som hittil[når?] ikke har vært positive [2].

Hovedmoskeen i Groznyj er en av Europas største.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Grozny – Chechnya : Photo Essay – fra 1999
Grozny: Fallen City – fotoreportasje fra Time Magazine

Koordinater: 43°19′N 45°42′Ø